Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » HAMKin Vilma Riitijoki on Vuoden Nuori Suunnittelija 2011

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

HAMKin Vilma Riitijoki on Vuoden Nuori Suunnittelija 2011

Tiedote.
Julkaistu: 28.09.2011 klo 13:16
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hämeen ammattikorkeakoulussa (HAMK) vaatetusmuotoilua opiskeleva Vilma Riitijoki on valittu Vuoden Nuoreksi Suunnittelijaksi 2011.

Vilma Riitijoen voittotyö kantaa nimeä Lailai. Työ koostuu mekosta, paidasta ja haalarista. – Tavoitteenani oli yhdistää jugendin täydellisyyden tavoittelu ja luksuksen tuntu etnisyyteen ja eksoottisuuteen, Riitijoki kertoo. Eri vaatekappaleita yhdistelemällä kokonaisuus muuntautuu erinäköiseksi, joko arkisemmaksi tai juhlavammaksi.

Ekologisuus on nuorelle suunnittelijalle tärkeä arvo. – Kilpailun finaalityöni oli valmistettu kierrätetystä pellavasta, mutta nyt olen valmistanut rinnalle asukokonaisuuden myös luonnonsilkistä, Riitijoki kertoo. Materiaalivalinnoillaan nuori suunnittelija tavoittelee ajattomuutta ja kestävyyttä. – Pyrin siihen, että hyvin hoidettuna vaatteiden tulisi kestää vanhemmalta lapselle.

Taustalla tarina Lailai-tytöstä

Kilpailutyötä on inspiroinut vanha valokuva-albumi, jonka Riitijoki löysi antikvariaatista. – Pölyttyneestä, kaapin takana piilossa olleesta albumista löysin kuvia miehestä nimeltään Harald Tanner sekä hänen Ella-vaimostaan 1900-luvun alusta, Riitijoki kuvailee. Australiaan muuttanut pariskunta sai kaukomailla tytön, jonka he nimesivät Lailaiksi.

– Vanhat, mustavalkoiset kuvat Lailaista ja hänen perheestään kaukana vieraalla maalla innoittivat suunnitteluani, Riitijoki sanoo. – Pohdin, miten Lailai katselisi nykymaailmaa, ja siitä syntyi yhdistelmä moderniutta ja vanhanaikaisuutta. Toisaalta myös menneen maailman muodollisuus yhdistettynä etnisyyteen ja eksoottisuuteen ovat suunnittelussa vahvasti läsnä.
   
Riitijoen mukaan tämän päivän juhlapukeutuminen on usein melko perinteistä ja turvallista. – Tosin yhä useammin löytyy myös positiivisia yllätyksiä; suunnittelua, jossa rikotaan rajoja ja uskalletaan käyttää luovuutta ja näkemystä, Riitijoki miettii. On yksi asia, joka nuoren suunnittelijan mielestä ennen kaikkea luo juhlavuutta pukeutumiseen: – Taidolla ja huolella valmistetut puvut tuovat juhlan tuntua ja arvoa pukeutumiseen.   

Voittajan suunnittelu persoonallista, omannäköistä ja rohkeaa

Voittaja vakuutti Vuoden Nuori Suunnittelija -raadin persoonallisella otteellaan. Kiitosta saivat erityisesti selkeä oma tyyli sekä kyky tuoda ajatukset esille monipuolisella tavalla.

Tänä vuonna Vuoden Nuori Suunnittelija -kilpailun teemana oli ”Red Carpet Today”. Nuorten vaatesuunnittelijoiden tehtävänä oli suunnitella tähän päivään sopiva, innovatiivinen juhlapuku. Kokonaisuutta arvioitaessa kiinnitettiin huomiota muun muassa luovuuteen, esteettisyyteen ja materiaalilähtöisyyteen.  

Arvostettu kilpailu etsii uusia ideoita

Vuoden Nuori Suunnittelija -kilpailu on Suomen Messujen ideoima ja Suomen Messusäätiön rahoittama kilpailu suomalaisille vaatetussuunnittelun opiskelijoille. Se järjestettiin tänä vuonna 17. kerran, ja se on yksi vanhimmista alan kilpailuista maassamme. Kilpailun tavoitteena on löytää uusia ideoita ja ratkaisuja vaatesuunnitteluun sekä kannustaa nuoria suunnittelijoita ja suomalaista vaatetusteollisuutta.

Vuoden Nuoren Suunnittelijan töitä esitellään Muotimessujen muotinäytöksissä 21.–23.10.2011. Lisäksi hän saa messuilta oman osaston sekä Suomen Messusäätiöltä 5 000 euron kannustuspalkinnon. Vilma Riitijokea haastatellaan Muotimessujen Fashion Loungessa perjantaina 21.10. klo 13.30.

Voittaja:

Vilma Riitijoki opiskelee Hämeen ammattikorkeakoulun Wetterhoffin muotoilun koulutusohjelmassa vaatetusmuotoilua 3. vuosikurssilla. Hän on ollut puvustajana Pohjoismaiden suurimman tuliteatteri Flamman tulispektaakkeleissa Pyynikin kesäteatterissa 2008 – 2011. Riitijoki on myös kehittämässä kansainvälistä fluorotaidetta Mustavalo-ryhmässä vaatetuksen ja kuvataiteen näkökulmasta.

Vuoden Nuori Suunnittelija -kilpailun raati:

Kilpailun raadissa olivat tänä vuonna suunnittelija Jaakko Selin (pj.), muotitaiteilija Ritva Falla, vaatesuunnittelija Hammi Mettinen, muotitoimittaja ja stylisti Nina Nuorivaara, vaatesuunnittelija Mari Talka ja Suomen Messujen edustaja (raadin sihteeri).

Kuvia julkistustilaisuudesta kuvapankissa (28.9. iltapäivällä):
http://mediabank.finnexpo.fi (Muoti 2011 -kansio)

Lisätietoja
Vilma Riitijoki, p. 045 112 5224 tai etunimi.sukunimi@student.hamk.fi

 

 

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti Visamäentie 35 A, PL 230 13101 Hämeenlinna sp. tiedotus@hamk.fi p. (03) 6461 (vaihde)

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs