Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Georg Büchner – Jari Juutinen W – kuoliaaksi kiusattu

Lappeenrannan kaupunki

Georg Büchner – Jari Juutinen W – kuoliaaksi kiusattu

Tiedote.
Julkaistu: 09.01.2015 klo 13:00
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

Tule tutustumaan Kellarin ainutlaatuiseen tunnelmaan ja koe Woyzeckin kuumeinen maailma, vielä kerran.

Näytelmän W − kuoliaaksi kiusattu ensi-ilta nähdään Lappeenrannan kaupunginteatterin Kellarinäyttämöllä torstaina 15.1.2015.

Teatterinjohtaja Jari Juutinen aloitti Lappeenrannassa ohjaamalla suuren näyttämön rock-version Georg Büchnerin vuosina 1836–1837 kirjoittamasta Woyzeckista. Ympyrä sulkeutuu, kun hän päättää kahdeksanvuotisen kautensa kahden naisen tutkielmaan samasta klassikosta teatterin pienimmällä näyttämöllä. Näytelmän nimi ”W − kuoliaaksi kiusattu” on tekijöidensä ääneen lausuma näkökulma Büchnerin teokseen. 

− Tulossa on work in progress -versio klassikkonäytelmästä Woyzeck. Sovitus tuo normaalista poikkeavia ratkaisuja. Se tehdään vain kahdella näyttelijällä, vaikka näytelmän henkilöluetteloon on kirjattu 19 nimettyä henkilöä sekä erisuuruisia joukkoja. 

Rooleissa nähdään talon nuorin ja vanhin nainen, Liisa Sofia Pöntinen ja Marja-Liisa Ketola. Roolivalinnan yhtenä perusteena on se, että Juutinen näkee kiusaamisilmiön olevan jossain määrin sukupuolisidonnainen.

− W – kuoliaaksi kiusattu on lyhyttä ja tiheää draamaa, jonka ytimessä sykkivät suuret arvoitukset: Miten tämä lyhyt elämä pitäisi elää? Miten kuolla? Mitä on rakkaus, seksuaalisuus, kuolema, ikuisuus? Woyzeck on myös tarina kiusaamisesta ja kiusatusta, joka päätyy murhaamaan rakkaimpansa, kalleimpansa, arvokkaimpansa.

− Millainen esitys on siinä kehitysvaiheessa, kun esitykset alkavat, on erittäin vaikea sanoa. Jotain kuumeista, houreista ja väkivaltaista kuitenkin, sillä Woyzeck on näytelmäkirjallisuuden kenties kuumeisin, runollisin ja vimmaisin klassikko. Woyzeck on klassikko jota esitetään jatkuvasti. Se houkuttelee ja haastaa tekijöitä etsimään omaa totuuttaan tästä kirjoittajaltaan keskeneräiseksi jääneestä näytelmästä. Niinpä sen esitystraditiosta löytyy kaikkea, suurten oopperatalojen oopperasta tällaisiin kellariversioihin, avaa Juutinen. 

Esitystilana Kellari on ainutlaatuinen ja intiimi. Näyttämö on avattu ja muokattu vain tätä tuotantoa varten ja se sijaitsee Lappeenrannan kaupunginteatterin lipunmyynnin alakerrassa. Esityksen sisältöön liittyen sisäänkäynti tapahtuu teatterin sivustalta, Anni Swanin kadun puolelta. Yhteen esitykseen mahtuu 25 katsojaa ja esityksen kesto on noin 1 tunti 15 minuuttia, ei väliaikaa. 

− Kellari valittiin paikaksi, koska siellä ei esitetä mitään muuta ennen teatteritalon purkamista. Tästä syystä tila oli mahdollista rakentaa aivan oman näköisekseen, kertoo Juutinen. 

Työryhmä:

Sovitus ja ohjaus Jari Juutinen
Lavastus ja puvut Tinja Salmi ja työryhmä
Äänisuunnittelu Jussi Matikainen
Valosuunnittelu Jari Juutinen ja Jani Kassinen
Rooleissa Marja-Liisa Ketola ja Liisa Sofia Pöntinen

Lehdistökuvat:

Ladattavissa ilman tunnuksia osoitteesta: http://www.lappeenrannanteatteri.fi/media/kuvapankki.html

Lisätietoja:

Teatterinjohtaja ja ohjaaja Jari Juutinen, puh. 040 356 2366
jari.juutinen@lappeenranta.fi

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

 

 

 

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs