Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Eetu Salin -kirjoituskilpailu

Kansan Sivistysrahasto

Eetu Salin -kirjoituskilpailu

Tiedote.
Julkaistu: 17.03.2016 klo 11:11
Julkaisija: Kansan Sivistysrahasto

 

Työväen Sivistysliiton Satakunnan piiri järjestää Eetu Salinin 150-vuotisjuhlan kunniaksi kaikille avoimen kirjoituskilpailun. Kirjoituskilpailun aiheena on Eetu Salin. Salin oli Suomen työväenliikkeen maineikkain puhuja ja Suomen sosialidemokraattisen puolueen perustajajäsen.

Kirjoituskilpailun tavoitteena on tuottaa nykyajasta samankaltaisia näkemyksiä, joita työväenliikkeen edustaja Eetu Salinilla oli ihmisten ja yhteiskunnan tilasta sekä tulevaisuudesta runsaat sata vuotta sitten. Lähtökohtana on kuvitteellinen ajatus siitä, mitä Eetu Salin nyt sanoisi ja tekisi, jos hän edelleen eläisi.

Kilpailuaika on 19.3.-30.6.2016. Kirjoituskilpailuun odotetaan lyhyitä, korkeintaan 5 000 merkin pituisia vapaamuotoisia kirjoituksia. Kirjoitukset voivat olla esimerkiksi novelleja tai esseitä.
Kirjoitukset toimitetaan TSL:n Porin seudun opintojärjestön toimistoon osoitteeseen Tasavallankatu 5 C 19, 28100 Pori. Kirjoitukset lähetetään nimimerkillä. Kirjoittajan nimi, yhteystiedot, ikä ja mahdollinen sähköpostiosoite ja puhelinnumero on liitettävä erillisessä kuoressa työhön mukaan. Kilpailuun saa osallistua yhdellä kirjoituksella kilpailijaa kohden. Kirjoituksia ei palauteta.

Kilpailussa jaetaan kolme rahapalkintoa. Rahapalkinnot ovat arvoltaan 500€, 300€ ja 100€. Tuomaristo saattaa harkintansa mukaan palkita myös muita ansiokkaita kirjoituksia.
Palkinnot lahjoittavat KSR:n Eetu Salinin rahaston alarahastona toimiva Uuden Ajan rahasto sekä Työväen Sivistysliiton Porin Seudun opintojärjestö.

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat Tarja Terho-Sjöblom, Pertti Rajala, Harri Hermo ja Matti Hirvonen. Voittajat julkistetaan ja palkinnot jaetaan Porissa 10. syyskuuta 2016.

Eetu Salin syntyi 18.3.1866 Asikkalassa ja kuoli 6.4.1919. Salin toimi työväenliikkeen herättäjänä ja yhteiskunnallisia uudistuksia ajavana työväenjohtajana. Salin tunnettiin myös lisänimellä ”Porin keisari”. Salin vaikutti suuresti Suomen Työväenpuolueen perustamiseen vuonna 1899. Sama puolue hyväksyi vuonna 1903 itselleen puolueohjelman, joka viitoitti SDP:n toimintaa aina 1950-luvulle asti.

Salin oli Poriin 1906 perustetun työväenlehden Sosialidemokraatin ensimmäinen päätoimittaja. Lehtikirjoitustensa vuoksi Salin tuomittiin majesteettirikoksesta vankilaan 1908. Vankilavuosinaan hän kirjoitti runokokoelman ”Tyrmässä I”. Salin oli myös valtiopäiväedustaja. Vuodesta 1914 aina kansalaissotaan asti Salin hoiti Ylöjärvellä ostamaansa maatilaa. Salin joutui mukaan sisällissotaan, vaikka vastusti kapinointia loppuun asti. Salin jäi 1918 vangiksi ja sai kuolemantuomion, joka muutettiin vankeusrangaistukseksi. Salin kuoli vankeudessa 1919.

Elämänsä aikana Eetu Salin kirjoitti kuusi julkaisua. Hänestä ja hänen elämästään ovat kirjoittaneet mm. Kalevi Kalemaa, Jaakko Paavolainen, Hannu Soikkanen ja Pertti Rajala.  Rajalan uusin teos ”Työväenjohtaja Eetu. Kertomus Eetu Salinin elämästä” ilmestyy 17.3.2016. Teoksen on kustantanut Kansan Sivistysrahaston Eetu Salinin rahasto.

 

Lisätiedot kilpailusta:
Tuomariston puheenjohtaja Tarja Terho-Sjöblom, 040 702 7501

 

Kansan Sivistysrahasto on yksityinen säätiö, joka toimii läheisessä yhteistyössä ammattiliittojen ja työväenjärjestöjen kanssa. Rahasto jakaa hakemuksesta apurahoja tieteen ja taiteen tekijöille, opiskelijoille, harrastajille, järjestöille ja työryhmille.

 

www.sivistysrahasto.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs