Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Alatorille nousee Jan-Erik Anderssonin pergola

Lahden kaupunki

Alatorille nousee Jan-Erik Anderssonin pergola

Tiedote.
Julkaistu: 28.11.2014 klo 08:18
Julkaisija: Lahden kaupunki

Jan-Erik Anderssonin suunnitelma Lahden Alatorin taiteesta ja toiminnallisuudesta on voittanut kaupungin järjestämän kutsukilpailun. Kilpailussa kolme taiteilijaa ideoi eri-ikäisille kaupunkilaisille toimintaa, taidetta ja kalusteita. Turkulaisen Andersonin suunnitelma toimii pohjana, kun Alatorista rakennetaan kohtaamispaikka kaikenikäisille kaupunkilaisille. Uudistunut Alatori avataan Taidelauantaina syyskuussa 2015.

Puiston keskelle tehdään suuri, mutta samalla läpinäkyvä geometrinen pergolaveistos, jossa on viisi siipeä.  Pergolan ympärille tulee kukkaistutuksia ja köynnöskasveja, jotka kiipeävät rakenteen päälle.

- Haluan luoda kaupungille uuden keskipisteen ja maamerkin joka symboloi kommunikaatiota, optimismia ja kauneutta. Keskeinen elementti on pergola, jonka valkoiset pilarit ja puna-keltainen kupoli symboloivat palavaa kynttilää, kertoo Andersson.

Pimeänä aikana rakenteet toimivat valoteoksena: jokainen pylväs valaistaan ja kupolin keltainen liekki toimii lyhtynä. Suunnitelman idea lähtee siitä, että puistossa on aiemmin ollut pergolarakenne. Myös puiston aiemmilta vaiheilta jäänyttä materiaalia, liuske- ja mukulakiviä, käytetään pohjana pergolan käytävissä. Pergolan viereen tulee lasten leikkipaikka sekä liikuntavälineitä aikuisille.

Voittajasuunnitelman valitsi Lahden kaupungin vihertoimen, maankäytön ja museon edustajista koottu ryhmä. Sen mukaan Anderssonin suunnitelma on puistomainen ja sen muotokieli puhuttelee sekä lapsia että aikuisia. Teos ottaa huomioon Alatorin historian. Suunnitelma on myös kustannuksiltaan ja kunnossapidon osalta kohtuullinen. Teoksen kustannusarvio on noin 50 000 euroa.

Anderssonin lisäksi kutsukilpailun ideasuunnitelman palauttivat Lahdessa työskentelevä kuvanveistäjä Kalle Mustonen ja orimattilalainen taiteilija Jukka Lehtinen. Valintaryhmän mukaan kaikki ehdotukset olivat korkeatasoisia ja ammattimaisia. Valitsematta jääneiden suunnitelmien osalta tutkitaan, voitaisiinko niitä käyttää muissa kohteissa.

Jan-Erik Andersson on turkulainen kuvanveistäjä, kuvataiteilija sekä media-, performanssi- ja ympäristötaiteilija. Hän on valmistunut kuvataiteen tohtoriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2008. Andersson sai vuonna 2004 lastenkulttuurin valtionpalkinnon. Hänen tunnetuimpiaan töitään on Turun Hirvensaloon valmistunut lehdenmuotoinen talo, Life on a Leaf, jossa taiteilija perheineen asuu.

Lisätietoja:
Lahden kaupunginpuutarhuri Hannu Neuvonen, p. 050 559 4185
kuvanveistäjä Jan-Erik Andersson, p. 040 5013960

Liitetiedostot

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs