Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Åbodagen är full av evenemang - stadens mångkulturella karaktär som dagens tema

Turun kaupunki

Åbodagen är full av evenemang - stadens mångkulturella karaktär som dagens tema

Pressmeddelande.
Publicerad: 15.09.2015 kl. 11:00
Utgivare: Turun kaupunki

På Åbodagen söndagen den 20 september firar vi 225-åriga Åbo filharmoniska orkester som också fått internationellt beröm och berättar om stadens mångkulturella karaktär. Stadsborna har många möjligheter att lära känna sin hemstad. Det bjuds på program från morgon till kväll: affärerna i centrum har öppet, på olika håll i staden ordnas marknader och basarer, öppna hus och guidade rundturer, utställningar, musikföreställningar och konstevenemang. Dagen kulminerar i ett fyrverkeri på Samppalinnabacken kl. 21.

Det märkligaste frimärket och öppet hus i stadshuset

Stadshuset har öppet hus kl. 12–15 med temat Åbo, den mångkulturella staden. Stadsfullmäktiges ordförande Seppo Lehtinen öppnar evenemanget kl. 12.30 och samtidigt publiceras vinnaren i bildtävlingen Merkillinen Turku. På stadshuset finns också en utställning med de bilder som deltog i tävlingen och försäljningen av ett frimärke som bygger på vinnarbilden börjar på stadshuset och i Åbosamfundets Färjboden genast efter det att frimärket har publicerats. Frimärket har tryckts i 7000 exemplar.

Dagen till ära publiceras på traditionellt vis Åbodagens egen poststämpel som man kan få genom att lämna in ett kuvert eller ett kort försett med ett frimärke i de gula brevlådorna utanför huvudbiblioteket (Slottsgatan 2) och Stadshuset (Auragatan 2).

På stadshuset ordnas en paneldiskussion om dagens tema med Duha Hashim som ordförande. Det mångkulturella rådet deltar i paneldiskussionen i sin helhet, ungdomsfullmäktige, handikapprådet samt äldrerådet kommer med kommentarinlägg. På stadshuset presenterar sig också INFOTORG, Migrationsinstitutet, KOTO-verksamheten, POLKU-projektet, Åbo universitets internationella verksamhet och Finnish Courses. Konstnärerna i projektet Runokohtauksia som prisbelönades med årets mångkulturella handling på festen för dem som fått finskt medborgarskap 25.3 läser sina dikter. För musiken svarar Åbo filharmoniska orkesters stråkkvartett som framför musik med anledning av Jean Sibelius 150-årsjubileum kl. 13 och 14. På programmet står bl.a. Andante Festivo som är en populär komposition av Sibelius.

Åbo filharmoniska orkesters musikfilm på bibliotekets innergård

Åbo filharmoniska orkester presenterar sig också kl. 20 på bibliotekets innergård där musikfilmen 7 KULLAR KLINGAR! får sin premiär. Det är fritt inträde till evenemanget, och musikfilmen som projiceras på bibliotekets vägg varar i cirka 10 minuter. På musikvideon framför orkestern Sibelius Finlandia under ledning av chefsdirigenten Leif Segerstam och på videon visas också unika videobilder på Åbo stads historiska kullar. Evenemanget 7 kullar klingar ordnades i maj med anledning av Åbo filharmoniska orkesters 225-årsjubileum och Sibelius 150-årsjubileum.

Fritt inträde till stadens museer

Åbo Museicentral bjuder på fritt inträde till stadens museer Åbodagen till ära. Biologiska museet har öppet kl. 9–17, Apoteksmuseet och Qwenselska gården, Kurala bybacke, Hantverksmuseet på Klosterbacken samt Åbo slott har öppet kl. 10–18 och Wäinö Aaltonens museum kl. 12–16.

Maritim stämning i området kring Forum Marinum

På gården till Forum Marinum ordnas kl. 11–15 evenemanget Avoin RAHTIsatama (Öppen FRAKThamn) där bl.a. Åbo hamn och hamnaktörer presenterar sin verksamhet i ett tält. Hamnportarna öppnar för guidade rundturer och man kan åka med vattenbuss eller museifartyg på Aura å. Även utställningarna och museifartygen vid Forum Marinum samt Åbo stads fadderfartyg, minröjningsfartyget Katanpää har öppet för allmänheten.

Stadens häftigaste maskiner

Stadens häftigaste maskiner-evenemanget som ordnas av Kuntec Infra kl. 11–14 (Kuntecs gårdsplan, Rieskalähdevägen 78) kan alla studera, klappa och beundra stora och även lite mindre maskiner. På plats finns lastbilar, sopmaskiner, hjullastare, väghyvlar, traktorer och gräsklippare i olika storlekar. Maskinförarna berättar om maskinerna och trädgårdsbutiken på gårdsplanen har öppet under evenemanget.

Räddningsverkets historia och nutid

Brandmuseet Källaren i anslutning till Åbo centralbrandstation (Eriksgatan 35) slår upp sina dörrar och presenterar räddningsverkets historia på tre rundor kl. 11, 12.30 och 14. Med dagens verksamhet kan man bekanta sig på brandstationens förgård där räddningsverkets anställda berättar om sitt arbete och presenterar räddningsverkets nuvarande utrustning kl. 11–15.

Åbodagens traditioner

Åbodagen har traditionellt firats sedan år 1961 den tredje söndagen i september. Ända sedan år 1973 har utnämningen av Åbodagens fadderbarn varit en programpunkt under hembygdsdagen – äran tillfaller det första barn som föds på Åbodagen. Fadderbarnet får stadsdirektörens hälsning och gratulationer, en faddersked i silver och Åboriginal-sparkdräkt donerad av Visit Turku. För fadderbarnen ordnas årligen ett gemensamt kaffekalas på Åbodagen; i år samlas fadderbarnen med sina familjer i Hertig Johans källare i Åbo slott och utöver födelsedagskaffet ger Åbo filharmoniska orkester konserten Pekka och Susi. Åbosamfundet utser redan för 28:e gången årets Åboflicka och Åbopojke, resultatet av publikomröstningen offentliggörs på salutorget kl. 12. Årets Kulturåbobo, den tionde i ordningen får ett eget träd med en namnplatta planterat i Samppalinnaparken kl. 14.

Ytterligare information:

Olli Hirvonen, kulturproducent, Åbo stads fritidssektor, olli.hirvonen@turku.fi, tfn 040 192 5526

Bilaga 1: I år firar vi 225-åriga Åbo filharmoniska orkester.

Bilaga 2: Åbodagen 2015 Program

 

Bilagor

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs