Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Verkkolehti Koskinen tutkijoiden aineistoksi

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

Verkkolehti Koskinen tutkijoiden aineistoksi

Tiedote.
Julkaistu: 16.10.2014 klo 08:00
Julkaisija: Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu on antanut FIN-CLARINille luvan ottaa verkkolehti Koskisen vuosikerrat 2000 - 2013 kielentutkijoiden aineistoksi.

FIN-CLARIN-konsortio on suomalainen osa kielentutkimuksen ja muiden humanististen tieteiden yhteistä eurooppalaista CLARIN-tutkimusinfrastruktuuria.

Kymenlaakson ammattikorkeakoulun rehtori Petteri Ikonen ja Koskisen päätoimittaja Marja Metso antoivat FIN-CLARIN-konsortiolle luvan Koskisen aineiston käyttöön 10.10.2014 eli Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä. Kyamk pitää tärkeänä tukea eri alojen tutkimustyötä.

FIN-CLARINin projektisuunnittelija Imre Bartis korostaa, että humanistisen alan tutkijat ja erityisesti kielentutkijat tarvitsevat käyttöönsä monipuolisia, ajanmukaisia ja riittävän laajoja tekstiaineistoja. Tutkijoiden on myös tärkeää pystyä jakamaan aineistoja keskenään, jotta heidän saamansa tutkimustulokset olisivat muiden toistettavissa.

Korpukset kootaan Korpiin

FIN-CLARIN saa Koskisen aineiston käyttöönsä Kansalliskirjaston kautta vuonna 2015. Koskinen on ilmestynyt netissä 18 vuotta eli 30.8.1996 alkaen. Lehdellä on ollut alusta asti oma ISSN-numero ja sen aineistot on taltioitu Kansalliskirjastoon.

FIN-CLARIN muodostaa Koskinen-lehden vuosikerroista 2000 - 2013 korpuksen eli sähköisen tekstikokoelman. Korpukset ovat kielentutkijoille arvokkaita työkaluja. Niiden avulla tutkimusaineistosta voidaan tehdä sähköisiä hakuja ja tutkia tekstien sisältämää kieltä.

Tekstikorpuksia ja niihin liittyviä palveluita tarjoaa esimerkiksi Korp (https://korp.csc.fi), jonka palvelut ovat tutkijoille maksuttomia.

Koskisen aineistot tulevat tutkijoiden saataville Korpin tai vastaavan palvelun kautta. Pääsy kokonaisiin teksteihin edellyttää käyttäjätunnusta, salasanaa sekä tehtävää, joka sisältää tutkimustyötä.

Teksteistä poimitaan lisäksi lyhyitä katkelmia, joissa on nähtävissä ainoastaan rajallinen konteksti, esim. virke tai kappale. Nämä katkelmat ovat hakuliittymän kautta julkisesti saatavilla.

FIN-CLARIN-konsortion jäseninä on joukko suomalaisia yliopistoja ja korkeakouluja sekä Kotimaisten kielten keskus (Kotus) ja CSC - Tieteen tietotekniikan keskus. Korpia ylläpitävät yhteistyössä CSC - Tieteen tietotekniikan keskus ja kansallinen FIN-CLARIN-konsortio.

Lisätietoja

FIN-CLARIN, http://www.helsinki.fi/fin-clarin
Projektisuunnittelija Imre Bartis, imre.bartis (at) helsinki.fi
P. 02941 40599

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu
Verkkolehti Koskinen, www.kyamk.fi/koskinen
Päätoimittaja Marja Metso, marja.metso (at) xamk.fi
P. 044 702 8328

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu on arvostettu, vastuullinen ja kansainvälinen kouluttaja. Ammattikorkeakoulu on alueellisen kilpailukyvyn rakentaja, työelämän uudistaja ja innovaatioiden tuottaja.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs