Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Tutkintojen läpäisy Centria ammattikorkeakoulussa hyvällä tasolla

Centria-ammattikorkeakoulu

Tutkintojen läpäisy Centria ammattikorkeakoulussa hyvällä tasolla

Tiedote.
Julkaistu: 26.06.2013 klo 14:31
Julkaisija: Centria-ammattikorkeakoulu

Centria ammattikorkeakoulun suurimmat koulutusalat: tekniikka, liiketalous sekä sosiaali- ja terveysala tuottavat tutkintoja tehokkaammin kuin keskimäärin ammattikorkeakoulut Suomessa, ilmenee Tilastokeskuksen tuoreista tilastoista. Tilastokeskus seuraa tutkintojen läpäisyä, eli opiskelijoiden valmistumista siinä ajassa, joka heidän tutkintonsa suorittamisen kestoksi on määritelty.

Centria ammattikorkeakoulussa vuonna 2007 kyseisillä aloilla aloitti opintonsa yhteensä 549 opiskelijaa, mikä oli 80 prosenttia kaikista uusista opiskelijoista. Viisi vuotta aloittamisen jälkeen, eli vuonna 2012, sosiaali- ja terveysalan opiskelijoista oli valmistunut 80,3 %, liiketalouden opiskelijoista 59,2 % ja tekniikan opiskelijoista 47,2 %. Valtakunnalliset vertailuarvot olivat sosiaali- ja terveysalalla 76,8 %, liiketaloudessa 58,4 % ja tekniikan alalla 46,3 %. Kyseisiltä koulutusaloilta valmistuu insinöörejä (AMK), tradenomeja, sairaanhoitajia (AMK), terveydenhoitajia (AMK) ja sosionomeja (AMK).

- Tekniikan koulutuksen perustana edellytetään hyviä matematiikan ja luonnontieteiden tietoja ja taitoja, joita kaikilla koulutukseen hakeutujilla ei välttämättä ole.  Tämä voi sitten näkyä opintojen viivästymisenä ja jopa keskeyttämisenä, sanoo Centria ammattikorkeakoulun rehtori Pekka Hulkko. - Opetusta ja opetusmenetelmiä kehitetään teorian ja käytännön yhteensovittamiseksi jatkuvasti. Samoin opintojen ohjaukseen on meillä kiinnitetty huomiota.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut ammattikorkeakouluille tehostamisvaatimuksia, joista yksi on tutkintojen läpäisyasteen nostaminen. Tavoitteena tässä on korkeakouluopiskelijoiden siirtyminen työelämään mahdollisimman aikaisin.

1.1.2014 voimaan astuvassa uudessa ammattikorkeakoululaissa ammattikorkeakouluja ohjataan rahoituksella tutkintojen läpäisyn tehostamiseen. Lakiuudistuksen myötä keskeisimmät rahoituskriteerit tulevat olemaan suoritetut ammattikorkeakoulututkinnot sekä 55 opintopistettä lukuvuotena suorittaneiden määrä.

- Jatkossa 70 prosenttia ammattikorkeakoulujen rahoituksesta on sidottu suoraan näihin kriteereihin, kertoo Hulkko. Nykyisessä rahoitusmallissa tutkintojen painoarvo on 30 % ja opiskelijamäärän painoarvo 70 %. Lakiuudistus ohjaakin ammattikorkeakouluja tehokkuuteen.


Lisätietoja:
Rehtori Pekka Hulkko, pekka.hulkko@centria.fi, 044 725 0047

Liitetiedostot

Centria ammattikorkeakoulun ylläpitäjä on Centria ammattikorkeakoulu Oy ja rinnakkaistoiminimi Centria yrkeshögskola Ab. Ammattikorkeakouluosakeyhtiön osakkeenomistajina ovat Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä, Pietarsaaren kaupunki, Keski-Pohjanmaan konservatorion kannatusyhdistys ry ja Raudaskylän Kristillisen Opiston kannatusyhdistys ry.

Centria ammattikorkeakoulu edistää alueen kehittymistä ja hyvinvointia työelämälähtöisen opetuksen sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan yhteisvaikutuksena. Ammattikorkeakoulun kampukset sijaitsevat Kokkolassa, Ylivieskassa ja Pietarsaaressa. Ammattikorkeakoulu kouluttaa tekniikan, liiketalouden hyvinvoinnin ja kulttuuri aloille.

 

Keskeiset tunnusluvut 2013

 

Koulutusohjelmia                                   15

Aloituspaikkoja 2013                              492

Opiskelijoita                                          2852

Tutkintoja 2012                                     528

Henkilöstömäärä                                   293

Kokonaistuotot 2012                              28 M€

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs