Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » TTS julkaisi selkokielisen ravintola-alan ammattisanaston

TTS Työtehoseura

TTS julkaisi selkokielisen ravintola-alan ammattisanaston

Tiedote.
Julkaistu: 28.01.2013 klo 10:29
Julkaisija: TTS Työtehoseura

Ravintola-alan sekokielinen ammattisanasto keittiön käyttöön on valmistunut. TTS julkaisee myöhemmin tänä vuonna vastaavan sanaston ravintolasaliin ja baariin. Nämä saavat rinnalleen netti-/mobiilipelin.   

Hotelli-, ravintola- ja matkailualojen koulutuksissa maahanmuuttajien osuus kasvaa. Alan erityispiirteenä on työvoiman tarpeen voimakas vaihtelu. Suomessa opiskelijat opiskelevat ammattiin suomen kielellä, ovat työssäoppimassa ja työllistyvät suomalaisiin työyhteisöihin. Tutkinnon suorittaminen ja työllistyminen koulutuksen jälkeen vaatii ammattitermistön hallintaa. Jos kielitaito on vain kohtalainen, tulee opiskelijalle ongelmia nimenomaan alan ammattisanaston omaksumisessa.

TTS:ssa on vuoden 2012 lopussa valmistunut kuvasanakirja, jossa kuvien ja selkosuomenkielisten selitysten opastamana selitetään keittiön laitteita ja ruoanvalmistusmenetelmiä. Kirja on tarkoitettu alan maahanmuuttajaopiskelijoille, kouluttajille ja työssäoppimisen ohjaajille helpottamaan keskinäistä vuorovaikutusta. Se on kooltaan taskuun mahtuva ja jonkin verran kosteutta kestävä eli opiskelijan on helppo pitää sitä mukana kaikissa tilanteissa.

Vuonna 2013 TTS:ssa tullaan toteuttamaan vastaavanlainen kuvasanakirja ravintolasaliin ja baariin. Saatujen opiskelijapalautteiden perusteella voidaan todeta, että nykypäivän mediamaailmaan kasvanut opiskelija kaipaa mahdollisuuksia oma-aloitteisen tekemiseen ja yhteisölliseen vuorovaikutukseen perinteisten opetusmateriaalien rinnalle. Nyt tehtävän ja jo tehdyn kuvasanakirjan tukimateriaaliksi tehdään netti-/mobiilipeli, jonka avulla opiskelija voi edelleen harjaannuttaa kuvasanakirjoista omaksumiaan tietoja, testata osaamistaan ja saada siitä välitöntä palautetta. Oikean vastauksen myötä peli tarjoaa myös lisäinformaatiota asiasta. Peli tukee näin pelaajan oppimista ja pelien muodossa olevat harjoitteet tarjoavat tietoa viihteellisessä muodossa.

TTS on jo ennen näitä ravintola-alalle suuntautuneita kuvasanakirjoja työstänyt vastaavanlaisen oppaan logistiikka-alan tarpeisiin. Käyttäjäkokemukset ovat olleet positiivisia. Erityisesti kirjan koko, monipuolisuus ja havainnollisuus ovat lisänneet sen käytettävyyttä osana opetustapahtumaa niin työpaikalla kuin luokkahuoneessa.

LISÄTIETOJA:
TTS
Anu Ahtela
044 – 7143 719, anu.ahtela@tts.fi

TTS - Työtehoseura on valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio, joka kouluttaa vuosittain noin 7000 opiskelijaa eri alojen ammattilaisiksi. Koulutustoiminnan lisäksi TTS - Työtehoseura tutkii ja kehittää noin 100 vuosittaisen projektin avulla työmenetelmien toiminnallisuutta, tehokkuutta ja tuottavuutta.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs