Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Teknillinen koulu Seinäjoelle 50 vuotta sitten – kehitysvaiheet ja muistelut nyt historiikkina

Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Teknillinen koulu Seinäjoelle 50 vuotta sitten – kehitysvaiheet ja muistelut nyt historiikkina

Tiedote.
Julkaistu: 12.10.2015 klo 11:20
Julkaisija: Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Seinäjoen kaupunginvaltuusto jätti anomuksen teknillisen koulun perustamiseksi huhtikuussa 1965. Koulun tulo vahvisti olennaisesti suomenkielisen Etelä-Pohjanmaan elinkeinoelämän kehitysmahdollisuuksia. Ammattikorkeakoulun myötä yhteistyö elinkeinoelämän kanssa on syventynyt merkittävästi: yritysten edustajat ovat osallistuneet koulutusten suunnitteluun ja yhteiset kehittämishankkeet ovat osa arkipäivää. Aapo Jumppasen ja Sulevi Riukulehdon toimittama 50-vuotishistoriikki tekniikan alan opetuksesta Seinäjoella julkaistaan maanantaina 19. lokakuuta.

60-luvulla Etelä-Pohjanmaan teollinen kulttuuri oli vaatimatonta. Siellä täällä oli pienyrityksiä, joissa harjoitettiin huonekalujen valmistusta ja puunjalostusta, tehtiin maatalouskoneita, ohutlevytuotteita ja hirsihuviloita. Lisäksi Lapualla oli valtion patruunatehdas ja Seinäjoen seudulla merkittävää elintarviketeollisuutta. Tekniikan asiantuntijoita ei alueella koulutettu lainkaan.

Seinäjoen teknillisen koulun osastot ja opintolinjat pyrkivät vastaamaan alueen elinkeinorakennetta. 1970-luvun puolivälissä Seinäjoella pystyi opiskelemaan auto- ja maataloustekniikkaa, talonrakennusta, kunnallistekniikkaa ja puusepänteollisuutta. Tarjontaa täydensi 80-luvulla käynnistetty elintarviketekniikan opintosuunta.

Matka kärkisijoille

Eteläpohjalainen tekniikan koulutus ei ole kasvanut nykymittoihinsa hetkessä. Vuonna 1970 teknillisessä koulussa opiskeli teknikoksi 258 opiskelijaa. Insinöörikoulutukseen siirryttiin uuden korkeakoulumuodon myötä 90-luvulla, ja vuonna 2014 Seinäjoen ammattikorkeakoulun tekniikan yksikössä oli 1406 insinööri- ja rakennusmestariopiskelijaa. Osa tutkinto-ohjelmista on kestänyt hyvin aikaa. Tällaisia ovat esimerkiksi rakennustekniikka ja konetekniikka. Uuden lisävärin tekniikan koulutukseen toivat 2000-luvulla aloitetut ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot. Tänä päivänä SeAMK Tekniikka on yksi Suomen vetovoimaisimmista omassa lajissaan. Se on myös opiskelijamäärältään suurin tekniikan yksikkö entisen Vaasan läänin alueella.

- Tekniikan alan koulutus Seinäjoella on kehittynyt merkittäväksi insinöörikouluttajaksi maakunnan monipuoliseksi kasvaneen elinkeinoelämän myötä. Valmistuneista insinööreistä yli 60 % työllistyy eteläpohjalaisiin yrityksiin, SeAMK Tekniikan yksikön johtaja Jorma Nevaranta kertoo.

 

- Tekniikan koulutuksen kehitys Seinäjoella on osa sitä tarinaa, jolla Seinäjoki ja Etelä-Pohjanmaa on noussut vakavasti otettavaksi toimijaksi Suomen korkeakoulukentässä. Se heijastaa alueen elinkeinoelämän suurta rakennemuutosta, joka jatkuu, rehtori Tapio Varmola avaa asiaa.

 

- SeAMK Tekniikka toimii nykyisin kokonaisuudessaan Framin pääkampuksen moderneissa tiloissa. Insinöörikoulutukselle niin tärkeät laboratoriot edustavat valtakunnallista huipputasoa. Ne ovat tärkeitä opetuksen laadun takaamiseksi sekä edesauttavat projekti- ja palvelutoiminnan laajenevaa yhteistyötä alueen yritysten kanssa, Nevaranta jatkaa.

Historiikissa tarinan taustaa

Nyt julkaistavan 50-vuotisteoksen ovat tehneet Aapo Jumppanen ja Sulevi Riukulehto Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin ajan, alueiden ja kulttuurin tutkimusryhmästä. Kirjoittajat muistuttavat, että historia on aina ihmisten tekemää. Tästä kirjasta ei löydy siis vain tärkeitä vuosilukuja ja keskeisiä hallinnollisia päätöksiä. Mukana on myös yhteistyökumppaneiden, eli oppilaitoksen ulkopuolisten henkilöiden, näkemyksiä, kokemuksia ja muistoja matkan varrelta.

- On hienoa, että Seinäjoen tekniikan alan koulutuksen 50 vuoden historia on nyt saatu kirjaksi, Nevaranta kiittelee. Moni ehkä kummalliseltakin vaikuttanut asia saa ymmärrettäviä perusteita, kun voimme eläytyä niihin tilanteisiin, joissa sen ajan päättäjät ovat olleet. Rohkeutta ja pioneerihenkeä on tarvittu matkan varrella olleiden monenlaisten karikoiden voittamiseksi.

Tervetuloa teoksen julkistamistilaisuuteen

SeAMK Tekniikan 50-vuotisteoksen julkistamistilaisuutta vietetään Framilla maanantaina 19.10. klo 13.00 alkaen: osoitteessa Frami F, Kampusranta 11, Seinäjoki. Median edustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen mukaan. Kaikki paikalla olijat saavat itselleen oman kappaleensa teoksesta.

 

Lisätietoja:

Rehtori Tapio Varmola, puh. 040 830 4100, tapio.varmola@seamk.fi

Yksikön johtaja Jorma Nevaranta, puh. 040 830 2147, jorma.nevaranta@seamk.fi

 

Julkistamistilaisuuden ohjelma

TERVETULIAISPUHE
Rehtori Tapio Varmola, Seinäjoen ammattikorkeakoulu

JUHLAPUHE
Hallituksen puheenjohtaja Kari Hokkanen, Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy

TAHKO PROJEKTINA
Kirjantekijät Aapo Jumppanen ja Sulevi Riukulehto

VAPAA SANA
Juhlaan osallistujat

TILAISUUDEN PÄÄTÖS
Yksikön johtaja Jorma Nevaranta, SeAMK Tekniikka

KAHVITARJOILU

SeAMK Tekniikan laboratorioiden esittely halukkaille ohjelman jälkeen.

 

 

 

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa voi opiskella kuudella eri koulutusalalla ja suorittaa tutkinnon lähes 30 tutkinto-ohjelmassa. Näistä kolme on englanninkielistä. Lisäksi SeAMKilla on useita kansainvälisiä kaksoistutkinto-ohjelmia.

SeAMKissa on noin 5000 opiskelijaa ja vuosittain lähes 500 ulkomaista opiskelijaa. Korkeakoulu on vahvasti mukana sekä alueellisessa, valtakunnallisessa että kansainvälisessä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotyössä.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs