Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Suomen luonnonsuojeluliitto kartoittaa koulujen ja päiväkotien lähimetsien opetus- ja kasvatuskäyttöä

Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliitto kartoittaa koulujen ja päiväkotien lähimetsien opetus- ja kasvatuskäyttöä

Tiedote.
Julkaistu: 09.08.2012 klo 10:53
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliitto tekee töitä koulujen ja päiväkotien lähimetsien puolesta. Tarkoituksena on tunnistaa ja turvata opetuksen ja kasvatuksen kannalta tärkeitä metsiä koulujen ja päiväkotien läheisyydessä.

Suomen luonnonsuojeluliitto valitsee syksyllä joukon pilottikohteita, joissa koulumetsätoimintaa kehitetään yhdessä oppilaitosten, maanomistajien ja muiden yhteistyökumppanien kanssa. Kohteet valitaan Koulumetsäkyselyn avulla.

"Toivottavasti mahdollisimman moni koulu ja päiväkoti vastaa koulumetsäkyselyyn, koska lasten ja nuorten parissa työskentelevällä henkilökunnalla on tavallisesti paras tieto tärkeistä koulumetsäkohteista, niiden opetus- ja kasvatuskäytöstä ja toiveista lähimetsien suhteen”, koulumetsäkoordinaattori Virpi Sahi kertoo. Sähköisen kyselyn voi tilata koulumetsäkoordinaattorilta sähköpostitse. Vastausaikaa on 30.9. asti.

Kyselyn lisäksi toteutetaan ”Tämä metsä on meille tärkeä” -kilpailu, joka on suunnattu päiväkodeille, kouluille ja toisen asteen oppilaitoksille. Kilpailussa kerätään lasten ja nuorten kokemuksia oman lähimetsän merkityksestä vapaamuotoisen teoksen avulla. Kilpailua tukee Ekokem Oy. Palkintoina jaettavat stipendit on tarkoitettu oppilaitoksien ympäristökasvatuksen kehittämiseen. Kilpailutyöt tulee jättää 31.10. mennessä.

Koulujen ja päiväkotien läheisyydessä sijaitsevat metsät ovat tärkeitä lasten ja nuorten hyvinvoinnille ja luontosuhteen kehittymiselle. Luonnossa oleskelu parantaa lasten ja nuorten keskittymiskykyä ja lisää luovaa leikkimistä. Lähimetsät sopivat ulkoiluun, oppituntien pitämiseen, luontoretkeilyyn, liikuntapäiviin tai iltapäivätoimintaan.

"Vaikuttaisi siltä, että koulut ja päiväkodit käyttävät lähimetsiä herkimmin hyödyksi, jos etäisyys niihin on alle 300 metriä mutta korkeintaan kilometri", Sahi kertoo. Tieto on peräisin Suomen ja Ruotsin luonnonsuojeluliittojen kokoamista tutkimuksista ja käytännön kokemuksista.

"Koulumetsät arvoonsa – yhteistyöllä suojelua ja ympäristökasvatusta" on kaksivuotinen, vuosina 2012–13 toteutettava hanke, jota koordinoi Suomen luonnonsuojeluliitto. Yhteistyökumppaneina ovat Biologian ja maantieteen opettajien liitto, Kuntaliitto, Luonto-Liitto, Suomen Latu ja Suomen Ympäristökasvatuksen Seura. Hanke on osa Etelä-Suomen metsiensuojelun toimintaohjelmaa (METSO) ja sitä rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Lisätietoa:

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs