Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » SAMOK: Meillä on vielä parempi tapa valita korkeakouluopiskelijat

Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK ry

SAMOK: Meillä on vielä parempi tapa valita korkeakouluopiskelijat

Julkaistu: 22.04.2016 klo 13:37
Julkaisija: Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK ry


Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) julkaisi eilen raportin “Parempi tapa valita korkeakouluopiskelijat”. Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK pitää ehdotettua valintajärjestelmää yksipuolisena ja ehdottaa hakijoiden erilaiset taustat paremmin huomioivaa järjestelmää.

VATT:n raportin perusteella saa käsityksen korkeakouluhakujen rajoittuvan vain ylioppilastutkintotodistuksen suorittaneisiin hakijoihin. Tämä ei pidä paikkaansa. SAMOK haluaa muistuttaa, että vuonna 2015 aloittaneista ammattikorkeakouluopiskelijoista noin 40 %:lla oli suoritettuna ammatillinen perustutkinto. Tämä on noin 20% kaikista korkeakouluopinnot kyseisenä vuonna aloittaneista. SAMOK pitää ehdottoman tärkeänä, että ammatillisen koulutuksen saaneet hakijat ovat jatkossakin samalla viivalla lukiokoulutuksen saaneiden kanssa.

Ammatillisen koulutuksen huomioimisen lisäksi SAMOK on huolissaan raportissa esitetystä valintakokeiden tiputtamisesta kokonaan pois hakujärjestelmästä. “Eikö olisi kuitenkin oikeudenmukaista antaa myös yläkoulussa tai toisella asteella hieman heikommin menestyneelle opiskelijalle tilaisuus näyttää kyntensä valintakoetilaisuudessa? Luopumalla opiskelijan mahdollisuudesta vaikuttaa oman asemansa parantamiseen valintatilanteessa toisen asteen jälkeen, lisätään sosiaalista eriarvoistumista ja voidaan joutua tilanteeseen missä alalle sopiva hakija ei saa opiskelupaikkaa lainkaan”, ihmettelee SAMOKin puheenjohtaja Jemi Heinilä.

Raportista nousseiden huolien lisäksi on syytä todeta tutkimuksen sisältävän myös paljon positiivisia piirteitä. SAMOK kannattaa lämpimästi järjestelmää, jossa hakijan on helppoa asettaa hakutoivomukset mieluisimpaan järjestykseen ilman turhaa taktikointia. Taktikointi aiheuttaa turhaa stressiä ja muokkaa hakujärjestelmää epäoikeudenmukaisempaan suuntaan. Lisäksi Suomen opiskelijakuntien liitto kannattaa ajatusta korkeakoulussa tapahtuvien siirtymien helpottamiseksi, joiden ansiosta opiskelijan olisi entistä helpompi opiskella innostava tutkinto.

Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK uudistaisi opiskelijavalintoja ehdotetun yksipuolisen valintatavan sijasta entistä monipuolisemmaksi. Ehdotetut valintaväylät on esitelty liitteessä.

 

Lisätietoja:

Vellu Taskila, koulutuspoliittinen asiantuntija, vellu.taskila@samok.fi, 050 389 1013
Jaakko Lehtonen hallituksen jäsen, jaakko.lehtonen@samok.fi, 050 389 1004

 

 

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs