Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Romanien koulutuspolkuja saatu jatkumaan Oulussa

Diakonia-ammattikorkeakoulu

Romanien koulutuspolkuja saatu jatkumaan Oulussa

Tiedote.
Julkaistu: 07.09.2016 klo 09:30
Julkaisija: Diakonia-ammattikorkeakoulu

Tänään alkaneessa yhteishaussa mukana erillishaku romaneille ja maahanmuuttajille

 

Oulussa on saatu positiivisia tuloksia alueen romaniväestön koulutuspolkujen sujuvoittamisessa. Romaneja on lähtenyt uusiin koulutuksiin ja osa on täydentänyt vanhoja opintojaan Opin portailla Pohjois-Pohjanmaalla -hankkeen tukemana. Diakissa käynnistyi tänään myös erillishaku sosionomi-diakonikoulutukseen, jolla tuetaan aliedustettujen ryhmien korkeakoulutukseen hakeutumista.

Oulussa on paneuduttu romanien koulutusta tukevaan toimintaan Diakin koordinoiman hanketyön myötä.  Opin portailla Pohjois-Pohjanmaalla -hankkeessa mukana olevista romaneista osa on jatkanut keskeytyneitä peruskouluopintojaan ja osa sai keväällä päättötodistuksen. Toiset ovat korottaneet aiempia arvosanojaan ja osa on hakeutunut ammatillisiin oppilaitoksiin tai ammattikorkeakouluun.

Yksi korkeakoulutukseen jatkaneista on Katja Huusko-Ahlgrén, joka opiskelee Diakin Oulun toimipisteessä ensimmäistä lukuvuottaan sosionomi-diakoniksi. Huusko-Ahlgrén kannustaa muitakin alueen romaneja opiskelemaan.  Opintoja hän pitää keinona päästä elämässä eteenpäin.

-          Tunnen monia, joilla ei ole lainkaan koulutusta. Etenkin monelta romanimieheltä puuttuu ammatillinen koulutus kokonaan täällä pohjoisessa. Siihen asiaan pitäisi saada muutosta, Huusko-Ahlgrén pohtii.

Opin portailla Pohjois-Pohjanmaalla -hankkeen toiminnassa on tällä hetkellä aktiivisesti mukana 26 romania ja syksyn myötä osallistujien määrä kasvaa. 

-          Hankkeen romaniasiakkaat ovat motivoituneita opiskelemaan ja halukkaita etenemään koulutuspoluillaan tai jatkamaan keskeytyneitä opintojaan, projektipäällikkö Sari Vilminko Diakista kertoo.

Erillishausta sysäys koulutukseen

Polkua opintouralla sujuvoitetaan hanketyön neuvonta- ja ohjauspalveluiden lisäksi myös ammattikorkeakoulun yhteishaussa mukana olevalla erillishaulla, joka on suunnattu maahanmuuttajille ja romanitaustaisille henkilöille. Haku Diakin Oulun toimipisteessä tammikuussa alkavaan Sosionomi (AMK), diakoniatyö -koulutukseen alkoi tänään, ja haku on käynnissä 21.9.2016 saakka. Koulutukseen haetaan www.opintopolku.fi-palvelussa.  

-          Toivomme alueen romaneita ja maahanmuuttajia hakemaan aktiivisesti koulutukseen, Vilminko rohkaisee. Meillä on hyviä kokemuksia aliedustettujen ryhmien koulutuksesta jo aiemmin maahanmuuttajille suunnatun sairaanhoitajakoulutuksen myötä.

Myös Katja Huusko-Ahlgrén toivottaa alueen romaneja tervetulleeksi koulutukseen.

-          Olisi mukavaa, jos käytävillä näkyisi muitakin mustia helmoja, hän nauraa.  En ole kyllä tuntenut oloani yksinäiseksi. Lisäksi opettajat ovat olleet ihania ja käytävällä tullut hymyileviä tuttuja kasvoja vastaan.

Opiskelijamentori henkisenä tukena

Katja Huusko-Ahlgrén kiittelee Opin portailla -hankkeen apua etenkin opintojen alkuvaiheessa. Tukena olleella, toisen lukuvuoden opiskelijamentorilla oli iso rooli sopeutumisessa uuteen elämäntilanteeseen.

-          Tuntui, että tämä toiminta oli ihan minua varten. Helpotti tietää, että on joku tuki ja turva, jos sellaista tarvitsee. Yleensä ei edes tarvinnut, mutta pelkkä ajatus siitä auttoi, Katja Huusko-Ahlgrén kertoo tyytyväisenä.

Tulevaisuuden haaveita valmistumisen jälkeen aktiivisella opiskelijalla riittää.

-          Lastensuojelu, maahanmuuttajatyö, koulumaailmassa romanilasten tukeminen, hän luettelee mahdollisuuksia työkentällä.

 

FAKTA:

Diakin koordinoimassa ESR-rahoitteisessa Opin portailla Pohjois-Pohjanmaalla -hankkeessa on mukana Oulun Diakoniaopisto ja Oulun Seudun Ammattiopisto. Ensisijaisena tehtävänä on sujuvoittaa maahanmuuttajien ja romanien koulutuspolkuja erityisesti koulutuksen siirtymävaiheissa. Kansallisena rahoittajana toimii Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Oulun toimipisteessä käynnissä oleva koulutus on tarkoitettu korkeakoulutuksessa aliedustetuille ryhmille (maahanmuuttajataustaiset tai romanitaustaiset hakijat) ja heille on 10 aloituspaikkaa. Koulutukseen haetaan www.opintopolku.fi -sivun kautta: Sosionomi (AMK), diakoniatyö, monimuotototeutus, aliedustetut. Haku koulutukseen on käynnissä 7.9.-21.9.2016.

Diak hallinnoi useita romanien koulutuspolkuja sujuvoittavia hankkeita valtakunnallisesti. Tavoitteena on parantaa romanien koulutustasoa, työllisyyttä ja yhteiskunnallista asemaa. Käynnissä ovat myös Opin portailla Satakunnassa -sisarhanke sekä valtakunnalliset Tšetanes Naal – koulutuspoluilla ja Nevo tiija – uusi aika -hankkeet.

 

Lisätietoja:

Sari Vilminko, Projektipäällikkö

Opin portailla Pohjois-Pohjanmaalla -hanke

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

puh. 040 091 0223

sari.vilminko@diak.fi

 

Erillishaku yhteishaussa:

Leimio, Sirpa

Opintoasiain päällikkö

puh. 040 869 6068

sirpa.leimio@diak.fi

Liitetiedostot

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita diakonia-, kasvatus-, sosiaali-, terveys- ja tulkkauksen aloille. Sillä on toimipisteet Helsingissä, Oulussa, Pieksämäellä, Porissa ja Turussa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs