Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Potilaiden siirtoalusta kaupallistamisvaiheessa

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

Potilaiden siirtoalusta kaupallistamisvaiheessa

Tiedote.
Julkaistu: 18.11.2014 klo 08:30
Julkaisija: Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa kehitetty potilaiden ekologinen siirtoalusta on päässyt kaupallistamisvaiheeseen.  Kyamk on siirtämässä 29.10.2014 tehdyn sopimuksen perusteella siirtoalustakeksinnön IPR-oikeudet (Intellectual Property Rights) LiftaidMed Oy -yritykselle.

Siirtoalusta on potilaiden siirtämiseen kehitetty hygieeninen kertakäyttöalusta, joka on erityisen ajankohtainen nyt, kun maailmalla on käynnissä mm. Ebola-epidemia.

LiftaidMed Oy on uusi kotkalainen yritys, jonka tähtäimenä on ekologisen siirtoalustan ja muiden kuituratkaisuihin pohjautuvien tuotteiden vieminen kansainvälisille markkinoille.

Siirtoalusta on saanut hyödyllisyysmallisuojauksen jo Suomessa ja sille on haussa patenttioikeudet eri maihin.

Siirtoalusta-keksintö on luotu Kyamkin KopTeri-hankkeessa vuosina 2010–2011.  Keksijöitä on kaikkiaan kuusi ja he olivat silloin Kyamkin tai Lappeenrannan teknillisen yliopiston työntekijöitä tai opiskelijoita.

Keksijät säilyvät Kyamkin sopimuskumppaneina keksinnön kaupallistamisen osalta. Jos tuote saadaan myytyä maailmalle, Kyamk saa tuloja kaupallistamisesta ja tulouttaa niistä sovitun osan keksijöille.

KopTerissa oli mukana useita eri aloja Kyamkista. Materiaalinkehitykseen osallistui tutkijoita myös Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta ja Mikkelin AMK:sta.

Iso merkitys korkeakoululle

Kyamkissa on tehty aiemminkin keksintöjä ja osalle on haettu myös patenttia. Nyt patentti saatiin ensimmäistä kertaa kaupallistettua eli myytyä eteenpäin yritykselle.

Rehtori Petteri Ikonen pitää avausta merkittävänä, jonka taloudellinen merkitys selviää noin vuoden-parin päästä, kun keksintö on myynnissä.

Keksinnön kaupallistaminen on erittäin tärkeää ja pitkäjänteistä työtä, joka on osa korkeakoulun tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa (TKI). Keksinnön kaupallistaminen on innovaatiotoimintaa.

Kaupallistamisprosessi kesti kaikkiaan noin kolme vuotta projektin päättymisestä laskien. Se vaati laajaa yhteistyötä korkeakoulun sisällä sekä myös yhteistyökumppanien kanssa.

”Tämä on nimenomaan tiimityötä, jossa olivat mukana mm. keksintöasiamies, Bic Kymi ja kehittämisyhtiöt”, vahvistaa Kyamkin TKI-asiantuntija Kari Kokkonen.

Korkeakoululla on oltava laajaa ja vaikuttavaa TKI-toimintaa, jotta osasta voidaan kehittää myös kaupallisia innovaatioita. Näin korkeakoulu vaikuttaa myös alueensa uudistumiseen.

Juuri hyväksytyn Tutkimus- ja innovaatiopolitiikan suunta 2015–2020 -julkaisun mukaan Suomen tavoitteena on parantaa maan kilpailukykyä, hyvinvointia ja ympäristön tilaa vahvistamalla tutkimus- ja innovaatiotoiminnan laatua ja vaikuttavuutta.

Siirtoalusta kehitettiin Älykop-hankkeen KopTeri-osahankkeessa, jonka tavoitteena oli kehittää älykkäitä ja toiminnallisia puukuitupohjaisia tuotteita terveydenhuollon alalle. Siinä kehitettiin viisi tuotetta kaupallistamisasteeseen saakka. Yhden patentin lisäksi muille tuotteille haettiin hyödyllisyysmallisuojaus.

KopTeri-hankkeen merkitys on tunnustettu jo aiemmin. KopTeri voitti Kärjet-kilpailun 2011, eli parhaat TKI-käytänteet ammattikorkeakouluissa. Hanke sai palkinnon sekä kunniamaininnan sarjassa Uudet avaukset & innovatiiviset toimintatavat.

Hygieeninen apu potilaiden siirtoon

Siirtoalusta on ekologinen, puukuitupohjaisesta materiaalista valmistettava siirtoalusta, joka soveltuu potilaan siirtämiseen esim. leikkaussalissa, ensihoidossa ja pelastustehtävissä. Siirtoalustan kantokyky on 200 kg, ja se toimii potilassiirroissa vetoalustana esimerkiksi hiekalla ja lumella.

Kertakäyttöinen siirtoalusta on suunniteltu korvaamaan kankainen suojaliina, jota käytetään yleisesti potilaan siirtämiseen sairaankuljetuksessa. Jos kangasliinaa ei pestä jokaisen käyttökerran jälkeen, liina voi lisätä bakteerien leviämistä potilaiden välillä.

Kertakäyttöinen siirtoalusta on hygieenisempi vaihtoehto, eikä siitä synny pesulakustannuksia. Paras mahdollinen hyöty kevyestä ja kestävästä siirtoalustasta on esimerkiksi kriisinhallintatilanteissa, joissa potilaita on paljon. Kertakäyttöliinan avulla saadaan katkaistua infektioketju. Käytön jälkeen tuote voidaan hävittää energiajätteenä polttamalla.

Lisätietoja

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu
Rehtori Petteri Ikonen, p. 044 702 8200
TKI-asiantuntija Kari Kokkonen, p. 044 702 8230

KopTeri-hankkeen loppuraportti

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu on arvostettu, vastuullinen ja kansainvälinen kouluttaja. Ammattikorkeakoulu on alueellisen kilpailukyvyn rakentaja, työelämän uudistaja ja innovaatioiden tuottaja.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs