Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » PERKO – Perinne- ja korjausrakentamisen keskus

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

PERKO – Perinne- ja korjausrakentamisen keskus

Tiedote.
Julkaistu: 11.12.2013 klo 10:58
Julkaisija: Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa on käynnistynyt PERKO-hanke perinne- ja korjausrakentamisen keskuksen synnyttämiseksi Pohjois-Kymenlaaksoon. Perinne- ja korjausrakentamisessa on tarve saada varaosia vanhoista ja purettavista rakennuksista uudelleen käytettäväksi korjauskohteissa, joissa halutaan säilyttää perinteinen tapa rakentaa. Suomessa toimii useita varaosapankkeja ja korjauskeskuksia, jotka tarjoavat tällaisia palveluita.

Pääosin perinne- ja korjauskeskukset sijaitsevat Länsi-Suomessa rannikkoseudulla, poikkeuksen muodostavat Metsäkylän navetta Hattulassa ja Etelä-Savon Rakennusperintöyhdistys ry Rantasalmella. Eteläisessä Kymenlaaksossa toimii Haminan Rakennuspuoti. Pohjois-Kymenlaakson alueelta puuttuu tällainen toimija, joka tarjoaisi perinnerakentamiseen tarvittavaa neuvontaa ja palvelutoimintaa sekä samalla ylläpitäisi varaosapankkitoimintaa.

Alueen toimijat mukana pilotoinnissa

Hankkeen tavoitteena on selvittää, miten perinne- ja korjausrakentamisen keskus saataisiin pysyväksi toiminnaksi Pohjois-Kymenlaakson alueelle. Hyviä käytänteitä ja toimintamalleja haetaan jo toimivilta perinne- ja korjauskeskuksilta Suomesta sekä Ruotsin, Tanskan ja Saksan vastaavilta toimijoilta.

Alueellisten toimijoiden verkostoituminen ja panostaminen keskuksen syntyyn on oleellinen asia jatkuvuuden saavuttamiseksi. Hankkeessa pilotoidaan korjausrakennuskeskuksen toimintaa yhdessä Parik-säätiön ja muiden toimijoiden kanssa.

PERKO-hankkeessa selvitetään seuraavat keskuksen perustamiseen liittyvät tarpeet ja mahdollisuudet:

  • Rakentajat, korjaajat ja restauroijat tarvitsevat varaosia purettavista rakennuksista siirrettäväksi korjauskohteisiin, mikä edistää alueen arkkitehtuurin ja kulttuuriarvojen säilymistä korjausten yhteydessä.
  • Varaosien talteenotto, säilyttäminen ja kierrättäminen edellyttävät toimintamallia, jossa aktiivisena osana on materiaali ja sen luokitus eri uudelleenkäyttömuotoihin muun muassa kunnon ja kulttuuriarvon perusteella.
  • Suunnitelman tavoitteena on tarjota kestävän kehityksen mukaista kierrätystoimintaa, joka huomioi ympäristöasiat hyödyntämällä rakennusten purkumateriaalit monipuolisesti jäte-energiasta korjausrakentamiseen.
  • Kokonaisvaltainen purkumateriaalin uudelleenkäyttö kehitetään yhteistyössä useiden toimijoiden kuten energia-, jäte- ja rakennusyritysten kanssa.
  • Hanke kokoaa kohderyhmät ja alan toimijat, jolloin suunnitelmallisuus sekä kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen parantavat aluevaikuttavuutta ja alueen kulttuuriperinnön säilyttämistä.

Kohderyhmänä ovat Kymenlaakson alueen restaurointialaan, perinne- ja korjausrakentamiseen sekä rakentamiseen, purkutoimintaan ja kierrätykseen erikoistuneet yritykset ja toimijat sekä koulutusorganisaatiot.

Taustatietoa hankkeesta

PERKO-hanketta rahoittavat Euroopan unioni sekä Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Julkisen tuen määrä on 97 882 euroa. Hankeaika on 1.5.2013–31.12.2014.

Lisätiedot

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu
Projektipäällikkö Jari-Pekka Muotio
P. 044 702 8357, etunimi.sukunimi@kyamk.fi

Kymenlaakson ammattikorkeakoulun mediatiedotteet: www.kyamk.fi/mediatiedotteet

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu on menestyksen tekijä: laadukas, työelämäläheinen ja kansainvälinen korkeakoulu, jossa onnistumme yhdessä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs