Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Pedagame designer, oman substanssialan valmentaja vai identiteettityöläinen - Ammatillisen opettajan uudet roolit

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Pedagame designer, oman substanssialan valmentaja vai identiteettityöläinen - Ammatillisen opettajan uudet roolit

Tiedote.
Julkaistu: 19.01.2015 klo 19:53
Julkaisija: Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Miten ammatillisen opettajan työ muuttuu tulevaisuudessa? Viiden ammatillisen opettajakorkeakoulun tekemän tutkimuksen mukaan tulevaisuuden opettaja on ammattipedagoginen monitaituri, joka työskentelee monimuotoisessa toimintaympäristössä, hyödyntää työssään laajasti teknologian mahdollisuuksia sekä toimii tulosvastuullisesti.

Tutkimuksessa paneuduttiin erityisesti kolmeen ammatillisen opettajakouluttajan työn elementtiin: mitkä ovat opettajakouluttajan työn painopisteet ja toimintaympäristöt, mitkä ovat opettajakouluttajan osaamishaasteet nyt ja lähitulevaisuudessa (vuonna 2025) ja millaisia toimintaympäristön nostamia muutospaineita kohdistuu osaamisen johtamiselle opettajakorkeakouluissa?

Tuloksissa nousi esille kahdeksan tulevaisuuden opettajan osaamisprofiilia ja hahmoa: pedagoginen asiantuntija ja monitaituri, opettajuuteen johtavan identiteetin rakentaja ja vahvistaja, oppimisen ja osaamisen johtaja, yksilöllisten ratkaisujen mahdollistaja, koulutuksen ja työelämän yhteyksien edistäjä, kulttuurien välisten rajojen ylittäjä ja siltojen rakentaja, oppimisyhteisöjen rakentaja ja ohjaaja sekä koulutuksen ja oppimisen panosten optimoija ja tuotosten maksimoija.

Opettajan työhön kohdistuu myös monia muutostekijöitä seuraavan kymmenen vuoden aikana. Tutkimuksen valossa tällaisia muutostekijöitä ovat mm. kiristyvä talous, monimuotoistuvat kulttuurit, oppimisen teknologisoituminen ja koulutuksen eriarvoistuminen.

Tutkimuksen tekivät Haaga-Helian ammatillinen opettajakorkeakoulu, Hämeen ammatillinen opettajakorkeakoulu, Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu, Jyväskylän ammatillinen opettajakorkeakoulu ja Oulun ammatillinen opettajakorkeakoulu. Hankkeessa mukana olevien ammattikorkeakoulujen lisäksi rahoittajana toimi Wihuri-säätiö.

Tutkimuksesta syntyi loppuraporttina julkaisu ”Opettajankouluttajan osaaminen - Ammatillisen opettajankouluttajan työn tulevaisuus 2025”, joka julkaistiin maanantaina 19.1.

Lisätietoja:
Kimmo Mäki, hankkeen projektipäällikkö, yliopettaja, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy,
puh 040 488 7399, kimmo.maki@haaga-helia.fi

 

HAAGA-HELIA on yksityinen, Suomen johtava matkailualan ammattikorkeakoulu, joka kouluttaa myös liike-elämän ja palveluelinkeinojen asiantuntijoita sekä tutkii ja kehittää näihin aloihin liittyvää osaamista ja toimintaa. Koulutusalamme ovat liiketalous, tietotekniikka, hotelli-, ravintola- ja matkailuala, johdon assistenttityö, toimittajakoulutus, liikunta-ala sekä ammatillinen opettajankoulutus. Haaga-Helian 10 500 opiskelijaa luo työelämäverkostoja jo opiskeluaikanaan. Opiskelijoita tukee liki 650 työntekijän korkeatasoinen kansallinen ja kansainvälinen osaaminen.

 

 

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs