Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Opinnäytetyö: Virtualisoimalla ekologisemmaksi

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Virtualisoimalla ekologisemmaksi

Tiedote.
Julkaistu: 01.02.2012 klo 16:29
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Virtualisoinnin odotetaan kasvavan lähivuosina. Yritykset lähtevät varsinkin palvelinvirtualisointiin mukaan, koska haluavat parantaa julkisuuskuvaansa ekologisuuden eli niin sanotun vihreän IT:n avulla ja vähentää virrankulutusta palvelinhuoneessa. Virtualisoinnin hyötyjä on tutkinut Jarmo Mäntykoski ammattikorkeakoulututkintoon kuuluneessa opinnäytetyössään. Mäntykosken on määrä valmistua tradenomiksi Hämeen ammattikorkeakoulun tietojenkäsittelyn koulutusohjelmasta alkuvuodesta 2012.

Gartnerin vuonna 2007 tekemän tutkimuksen mukaan tietokoneet ja palvelimet saastuttavat ilmastoa yhtä paljon kuin lentokoneet. Tämä tarkoittaa kahden prosentin osuutta koko maailman hiilidioksidipäästöistä. Kotikäyttöisiä elektroniikkatuotteita, pois lukien kännykät ja tietokoneet, mainittu osuus ei pidä sisällään. Virtualisointi parantaa fyysisten laitteiden käyttöastetta nopeuttamalla käyttöönottoa sekä ongelmatilanteista toipumista. Lisäksi virrankulutus pienenee, kun palvelinhuoneeseen saadaan tyhjää tilaa.

Virtualisoinnin hyödyt näkyvät myös ympäristössä

Satojen tai tuhansien palvelimien ansiosta käytetään paljon virtaa ylläpitoon ja palvelinhuoneen jäähdyttämiseen. Virtualisoimalla saadaan satoja palvelimia poistettua käytöstä, minkä ansiosta kulutetaan paljon vähemmän virtaa ja päästetään vähemmän hiilidioksidia ilmakehään.

On myös ympäristöön liittyviä syitä, joiden vuoksi virtualisointi kannattaa. Kasvihuoneilmiön tuottamia kaasuja voidaan pienentää vähentämällä laitteistoja, mikä vähentää samalla myös saasteen määrää. Kun hankkii esimerkiksi palvelimen, täytyy miettiä, mitä sillä tehdään, ennen kuin se saapuu käytettäväksi. Se täytyy ensin tehdä ja koota, mistä syntyy saasteita, minkä jälkeen laite täytyy vielä toimittaa paikan päälle. Virtualisoimalla laitteiston saa aikaan 11 kertaa ympäristöystävällisemmän toteutuksen. Yritys saa hyvää mainetta sekä suhdetoimintaa pyrkimällä ympäristöystävällisemmäksi.

Jarmo Mäntykoski, p. 040 779 4556 tai sp. etunimi.sukunimi@student.hamk.fi

Mäntykosken työ on luettavissa kokonaisuudessaan ammattikorkeakoulujen verkkokirjasto Theseuksessa osoitteessa http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011121518548.

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti Visamäentie 35 A, PL 230 13101 Hämeenlinna sp. tiedotus@hamk.fi p. (03) 6461 (vaihde)

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs