Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Opinnäytetyö: Ruoka ohjaustoiminnan välineenä – Leipämoottori Oy:n liiketoiminnan kehittäminen

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Ruoka ohjaustoiminnan välineenä – Leipämoottori Oy:n liiketoiminnan kehittäminen

Tiedote.
Julkaistu: 10.05.2013 klo 11:35
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hämeen ammattikorkeakoulun ohjaustoiminnan koulutusohjelman opinnäytetyö syntyi rakkaudesta ruokaan. Mikko Tarvosen työn taustalla on erä- ja perinneruokaan erikoistuneen Leipämoottori Oy:n liiketoiminnan kehittäminen. Liiketoiminnan kehittämisessä on kysymys kulttuurisidonnaisesta tuote- ja palvelusuunnittelusta, jonka välineenä on tällä kertaa ruoka eikä raanu. Tuote- ja palveluesimerkkien osalta työ ei ole julkinen, mutta esittelytilaisuudessa kattilaan pääsee kurkistamaan. Loppuseminaari pidetään 15.5.2013 klo 14.30–16.00 Lahdensivun Ilmarilassa, luokassa Tuuri 139 (os. Rinnetie 53, Hämeenlinna). Silloin selviää, onko ruuanlaitto käsityötä vai taidetta. Onko ruuanlaitossa kyse annoksesta vai teoksesta? Tilaisuudessa saattaa olla jopa maistiaisia.

Opinnäytetyön taustalla on humanistiseen oppimiskäsitykseen perustuva Sapare-menetelmä. Menetelmä painottaa tutkivaa ja aistien avulla tapahtuvaa oppimista. Aihe on ajankohtainen, koska ruuasta ei ole koskaan puhuttu niin paljon kuin nykypäivänä. Opinnäytetyössään Tarvonen vertaa ruuanlaittoa perinteisiin taide- ja taitoaineisiin. Hän haluaa osoittaa, miten monipuolinen ohjaustoiminnan väline ruoka on ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Tyylilajiltaan opinnäytetyö on populistinen, jopa provokatiivinen, sillä ruuassa on kysymys kieliopista.

Ilman ruokaa ihminen ei elä, mutta samalla ruoka on suurin syy kuolleisuuteen

Vaikka ruokaa pidetään arkisena askareena, sillä on suurempi merkitys ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen kuin kuvataiteella, liikunnalla tai paperiaskartelulla. Tämän lisäksi kannattaa ottaa huomioon ruokatuotannon kansantaloudellinen merkitys ja ruuan välilliset vaikutukset sosiaali- ja terveysmenoihin.

Tarvonen ihmetteleekin, miksi ruokakasvatus on jäänyt taide- ja taitoaineiden määrärahoja jaettaessa armopalojen asteelle. Miksi taiteilijat eivät kelpuuta kokkeja sisäpiiriinsä ja käsityöläiset lakaisevat kylmäköt räsymaton alle? Mikko Tarvonen toivoo, että jatkossa ruokakasvatukseen kiinnitettäisiin enemmän huomiota niin kotona kuin tulevia opetus- ja ohjaussuunnitelmia laadittaessa.

Lisätietoja:

Mikko Tarvonen, Leipämoottori Oy, p. 040 370 0210 tai sp. tarvonen.mikko(a)gmail.com

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs