Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Opinnäytetyö: Muistelun välineeksi lautapeli ikäihmisille

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Muistelun välineeksi lautapeli ikäihmisille

Tiedote.
Julkaistu: 28.04.2014 klo 11:38
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Vanhustyössä on tehty ikäihmisiä aktivoivan toiminnan lisäämiseksi toimenpiteitä, esimerkiksi erilaisia koulutuksia ja luentosarjoja viriketoiminnan tärkeydestä sekä menetelmistä järjestetään ympäri Suomea. Kun ikäihmisille etsitään lisää virikkeitä, valmiit välineet ohjaustuokioihin ovat tervetulleita. Sanna Hakasen opinnäytetyönään suunnitteleman pelin pelaamiseen ei tarvita ohjaajaa, vaan ikäihmiset voivat pelata sitä ajanvietteenä myös oma-aloitteisissa ryhmissä.

Ryppyiset kädet pitelevät kuvakorttia, jossa pyörähdellään tanssilattialla. Ei kulu kauaakaan, kun pitelijä huokaa iloisena: ”Kyllä se oli parasta kun pääsi tansseihin!” Hänen ympärillään olevat kanssapelaajat toteavat olevansa samaa mieltä, ja muistelu lähtee käyntiin kuin itsestään.

Uuden lautapelin avulla muistot heräävät helposti yhdessä jaettaviksi, kuvien ja kysymysten toimiessa herättäjinä. HAMKissa ohjaustoimintaa opiskelevan Sanna Hakasen suunnittelema lautapeli on suunnattu maamme vanhimmille sukupolville, ja se keskittyy herättämään muistoja eri elämänvaiheilta. Peliä pelataan yhdessä, jolloin muistot voidaan jakaa muiden kanssa. Muistoja herätetään Hakasen itse kuvittamilla kuvakorteilla sekä valmiilla kysymyksillä. Pelin päämäärä on löytää voimavaroja omista positiivisista muistoista, poiketen monista muista lautapeleistä, siinä ei ole yhtä voittajaa. Koska olemme jokainen oman elämämme voittajia, voitto saavutetaan pelissä yhdessä. Hakanen on kehittänyt lautapeliä ikäihmisille käyttäjälähtöisesti vuosien 2013–2014 aikana ja kuvannut prosessin kulun opinnäytetyössään.

Käyttäjälähtöisyys suunnittelun avainsanana

Piirroskuvat saattavat herättää muiston niin vahvasti eloon, että saavat pelaajan toteamaan: ”Tässähän olen minä koulun penkillä ja viittaan! Olin innokas koululainen...” Eräs pelaaja totesi kuunneltuaan tarkasti pelitoverinsa pitkän tarinan omasta työhistoriastaan: ”Näitä upeita tarinoita pitäisi saada nauhalle!”

Jotta pelistä tulee mahdollisimman sopiva kohderyhmälleen ja jotta se toimii halutulla tavalla, on tärkeää testata sitä kohderyhmän kanssa. Esimerkiksi pelin vaikeustasot muokkaantuivat täysin testiryhmän avulla saatujen havaintojen kautta. Pelin kehittämistyö on tehty tiiviissä yhteistyössä tarpeiltaan erilaisissa ryhmissä Hämeenlinnan alueella toimivissa ikäihmisten toimintayksiköissä, jotka olivat Päivärinteen palvelutalo, Päiväkeskus Päivänkaari, Voutilakeskus, Ilveskoti sekä Hämeenlinnan eläkkeensaajat ry. Peli onnistuu tavoitteessaan nostaa esiin positiivisia muistoja ja näiden avulla jalostaa pelaajien voimavaroja. Lautapeli osoittautui oivalliseksi muistelun ja sosiaalisen kanssakäymisen välineeksi.

Sanna Hakasen opinnäytetyön loppuseminaari pidetään tiistaina 29.4.2014 klo 12.00 osoitteessa Rinnetie 53, 13100 Hämeenlinna. Tervetuloa!

Lisätietoja: Sanna Hakanen, p. 040 778 3063, lankasanna(a)gmail.com

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi
www.hami.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs