Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Opinnäytetyö: Karjun lihasikakasvatuksesta vaihtoehto karjuporsaiden kirurgiselle kastraatiolle

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Karjun lihasikakasvatuksesta vaihtoehto karjuporsaiden kirurgiselle kastraatiolle

Tiedote.
Julkaistu: 02.05.2013 klo 16:12
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Vuoteen 2018 mennessä Euroopan unionin alueen tuottajat ovat sitoutuneet luopumaan karjuporsaiden kirurgisesta kastraatiosta. Yhteiskunnallinen paine vauhdittaa vaihtoehdon etsintää tälle kivuliaalle kirurgiselle toimenpiteelle. Uusia menetelmiä on tutkittu Suomessa ja muualla Euroopassa. Vaihtoehtoja ovat mm. sian jalostus karjun hajun vähentämiseksi, immunokastrointi tai karjun kasvattaminen kastroimatta ja karjun hajun tunnistaminen teurastamolla. Kustannustehokkaan ja käytännöllisen toimenpiteen etsiminen lihantuotantoon on kuitenkin haastavaa. Karjun lihasikakasvatuksen mahdollisuutta tavanomaisilla tuotantotiloilla on tutkinut Leila Hakala opinnäytetyössään Hämeen ammattikorkeakoulun maaseutuelinkeinojen koulutusohjelmassa. Työssä vertailtiin myös karjujen ja leikkojen kasvukyvyn eroja.

Tutkimus karjujen lihasikakasvatuksen mahdollisuuksista suoritettiin A-Tuottajat Oy:n pyynnöstä. Käytännön koe tehtiin Atrian sopimustuottajien tiloilla syksyn 2012 ja kevään 2013 aikana normaalin tuotantorytmin puitteissa.

Karjujen parempi kasvu hyödyksi ja aggressiivisuus kuriin optimaalisilla olosuhteilla

Karjulle tyypillinen agressiivisempi käyttäytyminen ei tuo merkittäviä ongelmia kasvatuskauden aikana. Karjujen kasvattaminen tavallisen lihasian tavoin on hyvissä tavanomaisissa tuotanto-olosuhteissa täysin mahdollista. Karjut olivat kuitenkin yleisesti ottaen luonteikkaampia kuin leikot. Aiemmin suoritettujen tutkimusten mukaan karjujen rehunkäyttö on leikkoporsaita tehokkaampaa. Käytännön kasvatuskokeessa todettiin karjujen päiväkasvun olevan loppukasvatuksessa leikkoja parempi. Myös lihaprosentti oli karjuilla korkeampi kuin leikoilla.

Karjunhajun tunnistaminen lihasta ongelmana lihan jatkojalostuksessa

Vain pienelle osalle karjuista kertyy lihaan kasvun aikana suuria pitoisuuksia skatolia ja androstenonia, jotka aiheuttavat epämiellyttävää karjunhajua lihaan. Karjunhajun muodostumista lihaan on estetty karjuporsaiden rutiininomaisella kastroinnilla. Haju tulee esiin lihan kypsennysvaiheessa, mutta sitä ei pystytä huomaamaan tai luotettavasti mittaamaan raa’asta lihasta. Tarkempaa tutkimusta tarvitaan karjunhajua vähentävien keinojen löytämiseksi. Lisäksi hajun tunnistamiskeinoja on pyrittävä kehittämään, hajun muodostumista vähentämään ja kartoittamaan karjunlihan jatkojalostuksen mahdollisuudet.

Lisätietoja: Leila Hakala, sp. leila.hakala@student.hamk.fi

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs