Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Opinnäytetyö: Ilona-virikeohjelmisto täydentyi uudella muistisairaille soveltuvalla valokuvamateriaalilla

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Ilona-virikeohjelmisto täydentyi uudella muistisairaille soveltuvalla valokuvamateriaalilla

Tiedote.
Julkaistu: 16.12.2013 klo 09:57
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Ohjaustoiminnan opiskelija Emilia Nieminen käsitteli opinnäytetyössään kuvien merkitystä muistin tukena ja muistisairaan suhdetta valokuvaan ja muistamiseen. Hän toteaa opinnäytetyössään, että muistisairaille vanhuksille soveltuvaa valokuvamateriaalia tuotettaessa on tärkeää huomioida selkokuvan periaate ja visuaalisen hahmottamisen ongelmat. Nieminen tuotti opinnäytetyönään viisikymmentä valokuvaa sisältävän kuvasarjan osaksi Ilona-virikeohjelmistoa. Opinnäytetyö oli muistisairaille vanhuksille tarkoitetun virikeohjelmiston tuotekehitystehtävä, jonka pääasiallisena tavoitteena oli täydentää virikeohjelmistoa tuottamalla valokuvamateriaalia sen eri osioihin.

Työn toimeksiantajana oli Ilona-virikeohjelmiston käyttöoikeudet omistava vanhustyön moniosaaja, kasvatustieteiden maisteri Outi Mäki. Työskentelyn tietoperustana toimi kirjallisuuteen perustuva tieto muistisairauksista ja niihin liittyvistä visuaalisen hahmottamisen ongelmista. Työskentelyä varten Nieminen tutustui Ilona-virikeohjelmistoon ja selvitti, millainen kuvamateriaali soveltuu muistisairaille vanhuksille. Kuvamateriaalia kuvattiin Pirkanmaalla, Lempäälässä Kuokkalan museoraitilla keväällä 2013. Nieminen valitsi kuvien aihepiiriksi muistot ja entisajan käytännön elämän. Hän kuvasi museoraitin esineistöä onnistuneesti, tilaajan toiveet ja tarpeet huomioiden. Nieminen sovelsi työssään selkokuvan periaatetta ja pyrki tuottamaan kuvamateriaalia, joka soveltuu myös muistelutyöhön.

Niemisen tekemä opinnäytetyö on ajankohtainen ja vastaa osaltaan markkinoiden kasvavaan tarpeeseen saada muistisairaille soveltuvaa materiaalia vanhusten viriketoiminnan välineeksi. Nieminen oli mukana kehittämässä Ilona-virikeohjelmiston sisältöä tasapainoisemmaksi ja ammattimaisemmaksi kokonaisuudeksi. Työprosessin aikana syntyneet valokuvat ovat laadukkaita, ja ne soveltuvat monipuoliseen käyttöön. Valokuvamateriaalia tullaan käyttämään tulevaisuudessa mahdollisesti myös muissa vanhuksille suunnatuissa virikemateriaaleissa. Kuvasarja sopii myös hyväksi esimerkiksi kaikille, jotka suunnittelevat ja toteuttavat virikekuvia vanhusten hoivakoteihin.

Lisätietoja:
Emilia Nieminen, opiskelija, p. 044 373 1986 tai sp. etunimi.sukunimi@gmail.com
Outi Mäki, opinnäytetyön toimeksiantaja, etunimi.sukunimi@nic.fi

 

 

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs