Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Opinnäytetyö: Hevosten Birkeland-irtopalojen leikkausennuste on hyvä

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Hevosten Birkeland-irtopalojen leikkausennuste on hyvä

Tiedote.
Julkaistu: 24.05.2012 klo 13:12
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Nuljuluun alaisten luunsirujen eli Birkeland-irtopalojen poisto ennen varsinaisen valmennuksen aloittamista ei heikennä varsan mahdollisuuksia menestyä kolmi- ja nelivuotiskausilla. Toisaalta jo ennen leikkausta kilpailleet palaavat useimmiten radoille ja pääasiassa jopa nopealla aikataululla. Tämä selviää Susanna Backin tekemästä opinnäytetyöstä, joka käsittelee Birkeland-irtopalojen poiston vaikutuksia ravihevosen kilpauraan. Back valmistuu hevostalouden agrologiksi (AMK) Hämeen ammattikorkeakoulusta maaseutuelinkeinojen koulutusohjelmasta kesäkuussa 2012.

Opinnäytetyönä tehdyssä tutkimuksessa kartoitettiin, millaisia yhteyksiä eri tekijöillä, kuten sukupuolella, leikkausiällä tai palan sijainnilla, on keskenään ja miten ne vaikuttavat leikkauksesta toipumiseen ja myöhempään menestykseen raviradoilla. Tulokset perustuvat Laukaan Eläinsairaalassa vuosina 2007–2009 Birkeland-leikattujen hevosten kilpailutietoihin.

Irtopala ei ole uran loppu

Tulokset osoittivat, että Birkeland-palojen sijainnilla tai lukumäärällä ei ole vaikutusta hevosten myöhempään kilpauraan. Suurin osa paloista sijaitsee kuitenkin takajalkojen sisäpuolen nuljuluiden alla. Birkeland-palojen poistoa ennen valmennuksen aloittamista tukee tulos siitä, että nuorena leikattujen hevosten starttiintuloprosentti kolmivuotiskaudella oli korkeampi kuin ikäluokalla keskimäärin. Toisaalta myös ennen leikkausta kilpailleista hevosista lähes kaikki palasivat raviradoille. Tarkasteluaikana parhaiten tienanneet ja parhaan ennätyksen juosseet olivat kuitenkin leikkaushetkellä keskimäärin 3–5-vuotiaita aikaisemmin startanneita, jotka tulivat starttiin alle puolen vuoden sisällä leikkauksesta.

Tulosten perusteella voidaan todeta, että oireettomienkin Birkeland-irtopalojen poisto on suositeltavaa, jos hevonen muilta ominaisuuksiltaan vaikuttaa lupaavalta.

Työ on luettavissa kokonaisuudessaan ammattikorkeakoulujen verkkokirjasto Theseuksessa.

Lisätietoja: Susanna Back, sp. s.back@hotmail.com

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs