Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Opinnäytetyö: Hautausmaiden esteettömyydessä parannettavaa

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Hautausmaiden esteettömyydessä parannettavaa

Tiedote.
Julkaistu: 20.03.2012 klo 13:58
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksikössä valmistuneessa opinnäytetyössä "Suomalaisen hautausmaan maastonmuotoilu ja esteettömyys" selvitettiin hautausmaiden sijoittumista suomalaiseen maisemarakenteeseen sekä sijainnin vaikutusta hautausmaiden muotoiluun ja esteettömyyteen. Opinnäytetyön teki Carla Hakala Helsingin seurakuntayhtymälle.

Työ sai alkunsa Hietaniemen hautausmaan sortumavaarasta

Hautausmaat ovat julkisia tiloja siinä missä puistot ja kadutkin, joten ympäristön on sovittava kaikenlaisille ihmisille. Monesti korkeuseroja on kuitenkin tasoitettu portailla ja jyrkillä kallistuksilla, mikä on ylläpitotyönkin kannalta hankalaa. Hietaniemen hautausmaalla pohdittiin muutama vuosi sitten sortumille alttiin rinteen parannustöitä, joihin olisi kuulunut uusien portaiden rakentaminen. Hanketta ei toistaiseksi ole toteutettu, mutta näistä lähtökohdista syntyi opinnäytetyön aihe.

Maisema-analyysi työmenetelmänä

Opinnäytetyö aloitettiin havainnoimalla Hietaniemen, Näsinmäen ja Punkalaitumen hautausmaita. Havainnointiin kuuluivat mm. paikkoihin tutustuminen ja valokuvaaminen, minkä lisäksi Hietaniemessä myös kartoitettiin portaita ja luiskia. Lopuksi hautausmaita vertailtiin maisema-analyysin keinoin. Analyysissä selvitettiin hautausmaiden sijaintia kaupunki- tai kylämaisemassa, topografiaa ja vesioloja.

Pieniä keinoja ja asennemuutoksia

Esteettömyyden parantamisen todettiin olevan useimmilla vanhoilla hautausmailla ajankohtaista. Hautausmaat ovat rakentuneet nykytilaansa monien vaiheiden ja laajennusten kautta, minkä takia rakenne saattaa olla sokkeloinen ja monitasoinen. Paikoitellen kulkemista on yritetty parantaa kekseliäillä tavoilla, mutta turvallisuus ei aina ole taattua. Monesti parannuksia voidaan kuitenkin tehdä pienin keinoin ja asennemuutoksilla. Tiedon lisääminen on yksi tapa saada muutoksia aikaan.

Hautausmaiden maanrakennustöissä on usein tehty suuria ympäristöön vaikuttavia muutoksia. Hyvällä pohjatyöllä ja suunnittelulla saadaan ympäristövaikutukset ja kustannukset pysymään kohtuullisina. Jatkuvalla ylläpidolla toisaalta vähennetään suurten korjaustöiden tarvetta jatkossa.  

Lisätietoja
Carla Hakala, sp. carlahakala(a)gmail.com


Työ on luettavissa ammattikorkeakoulujen verkkokirjasto Theseuksessa.
https://publications.theseus.fi/handle/10024/40101

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs