Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Omnia osallistui valtakunnalliseen #amisliikkeessä-tempaukseen

Omnia

Omnia osallistui valtakunnalliseen #amisliikkeessä-tempaukseen

Tiedote.
Julkaistu: 22.08.2016 klo 17:11
Julkaisija: Omnia

Omnia osallistui valtakunnalliseen tempaukseen ammatillisen koulutuksen arvostuksen ja tulevaisuuden puolesta kolmessa eri tapahtumapaikassa maanantaina 22. elokuuta.

Espoon keskuksen Kirkkokadun toimipisteessä sijaitsevan taideteos Animon ympärille kokoontui lähes 2 000 ammatillisen koulutuksen opiskelijaa värikkäine ilmapalloineen viemään eteenpäin #amisliikkeessä-viestiä. Tapahtuma toteutettiin Espoon keskuksen lisäksi samanaikaisesti Leppävaarassa ja Kirkkonummella.

Aikuisten oppimispalveluiden johtaja Riikka-Maria Yli-Suomu avasi tilaisuuden ja Espoon kaupungin sivistystoimen johtaja Sampo Suihko tervehti opiskelijoita mainitsemalla, että amislaiset pyörittävät tätä maata ja jokaisen työpaikka on tärkeä. Tärkeää on nostaa nenä ylös ja uskoa omaan tekemiseen. Ammatillista työtä tarvitaan Suomessa jatkuvasti, tämä työ ei katoa mihinkään.

"Ilman amislaisia Suomessa tulee nälkä ja vilu."

Ammatillinen koulutus uudistuu täysin vuoden 2018 alusta, mutta jo sitä ennen rahoitusta leikataan 190 miljoonalla eurolla (n. 10 %). Sekä koulutusleikkausten määrä että ajoitus on kohtuuton. Herää kysymys, ollaanko yhteiskunnassa kiinnostuneita ammatillisen koulutuksen tulevaisuudesta? Suihko toivoo, että päättäjät vielä harkitsisivat uudelleen ammatilliseen koulutukseen suunniteltuja leikkauksia.

Omniassa laajoihin henkilöstön irtisanomisiin tai muihin organisaation toimintakykyä merkittävästi alentaviin toimiin ei näillä näkymin lähdetä, vaan Omnian toimintaa ja taloutta tehostetaan ja uudistetaan pidemmän tähtäimen suunnitelman (2020 asti) mukaisesti. Tämä on kuitenkin näin mittavien leikkausten kohdalla vain harvoille koulutuksen järjestäjille mahdollista.

Jotta ammatillisen koulutuksen reformi toteutuisi oikealla tavalla ja jotta ammatillisen koulutuksen laatu ei kärsisi, tulisi Omnian näkemyksen mukaan hallituksen harkita vuodelle 2017 suunniteltujen 190 miljoonan euron leikkauksien jaksottamista vähintään vuosille 2017–2018.

Ammatillisen koulutuksen riittävä opiskelijapaikkamäärä on muutoksissa turvattava ja järjestämislupakiintiöt kasvukeskuksissa poistettava. Tämä on tärkeää, jotta voimme jatkossakin vastata nuorisotakuun, vieraskielisten väestön sekä työelämän muutostilanteiden vaatimiin koulutushaasteisiin mahdollisimman joustavasti. Omnia katsoo, että erillisryhmien koulutuksen rahoitus tulee turvata tulevaisuudessa perusrahoituksella.

Omnia kannattaa ammatillisen koulutuksen uudistamiseen liittyviä linjauksia, jotka ohjaavat koulutuksen järjestäjiä toimimaan opiskelija- ja työelämälähtöisemmin sekä mahdollistaa kevyemmän byrokratian. Omnia on valmistellut reformin linjausten mukaisia merkittäviä uudistuksia toimintaansa jo 1.1.2017 alkaen, jolloin Omnian koulutus- ja palvelutoiminta kootaan yhteen oppilaitokseen ja hallinnollisia raja-aitoja poistetaan.

Ammatillisen koulutuksen merkitystä jatko-opintoväylänä erityisesti ammattikorkeakouluun tulee lukion rinnalla valtakunnallisesti vahvistaa. Omnia kehittää AMK-polkuja ammattikorkeakoulujen ja muiden ammatillisten oppilaitosten kanssa yhteistyössä. Uusin yhteistyösopimus solmittiin 18.8.2016 Metropolian kanssa.

Ammatillisen koulutuksen arvostus ja vetovoima on laskussa, vaikka työelämä tarvitsee ammattiosaajia ja opiskelijat ovat tyytyväisiä ammatilliseen koulutukseen. Kirkkokadun toimipisteessä tempaukseen osallistuneille opiskelijoille Riikka-Maria Yli-Suomun viesti oli: "Uskalla, kokeile, vaihda, mokaa, yritä uudelleen. Mikäli etsit lisää tietoa mahdollisuuksista, tarjoaa Omnia tehokkaat hakijapalvelut käyttöösi."

Lisätietoja

kuntayhtymän johtaja Tapio Siukonen, Omnia, p. 044 369 6600, tapio.siukonen@omnia.fi

Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia on monialainen koulutuksen järjestäjä, joka tarjoaa nuorille ja aikuisille toisen asteen ammatillista koulutusta, oppisopimuksia, lukio-opetusta, työpajatoimintaa sekä vapaan sivistystyön kursseja. Eri-ikäiset oppijat voivat joustavasti yhdistää esimerkiksi opintoja ja harrastustoimintaa mielekkäiksi kokonaisuuksiksi. Omniassa työskentelee 860 alansa ammattilaista ja oppijoita on eri yksiköissä vuosittain yli 60.000.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs