Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Oamkin luonnonvara-alan koulutus muuttaa mutta jatkaa vahvana

Oulun ammattikorkeakoulu

Oamkin luonnonvara-alan koulutus muuttaa mutta jatkaa vahvana

Tiedote.
Julkaistu: 04.06.2013 klo 08:25
Julkaisija: Oulun ammattikorkeakoulu

Oulun seudun ammattikorkeakoulun (Oamk) luonnonvara- ja ympäristöalan koulutus muuttaa kesän aikana Sanginsuusta Kaukovainiolle. Saman katon alla koulutetaan myös tekniikan ja kulttuurialan opiskelijoita, ja yhteiset tilat lisäävät monialaisen yhteistyön mahdollisuuksia.

– Tekniikan alan kanssa toiveenamme on päästä isoin askelin eteenpäin. Erityisesti Oamkin Energia ja ympäristö -painoala on näyte alojen yhteistyöstä, Luonnonvara-alan yksikön johtaja Jukka Tikkanen sanoo.

Muutto perustuu ammattikorkeakoulun strategiseen päätökseen keskittää toiminnot kolmelle kampukselle Oulussa. Muutolla saavutetaan kustannussäästöjä, jotka mahdollistavat varojen kohdentamisen kiinteistöjen ylläpidosta koulutuksen kehittämiseen.

Oamkin Luonnonvara-alan yksikön uusi osoite 1.8. alkaen on Kotkantie 1, 90250 OULU. Puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet säilyvät ennallaan. Myös Luonnonvara-alan kirjasto muuttaa jo aiemmin kesällä, kun sen laaja aineisto siirtyy osaksi Tekniikan kirjaston kokoelmaa.

Luonnonvara-alaan panostetaan

Pohjois-Suomen luonnonvara-alan koulutus on murrosvaiheessa. Oamk ja Rovaniemen ammattikorkeakoulu ovat tiivistäneet yhteistyötään ja sopineet koulutuksen painopisteistä keskenään. Oulussa keskitytään agrologin tutkintoon valmistavaan koulutukseen maaseutuelinkeinojen koulutusohjelmassa. Maisemasuunnittelun ja puutarhatalouden koulutus Oamkin toteuttamana loppuu, mutta rakennusalan työnjohdon koulutusohjelmassa tarjotaan uutena infra- ja viherrakentamisen suuntautumisvaihtoehto.

Kevään yhteishaussa Oamk oli agrologikoulutuksen osalta Suomen vetovoimaisin. Maaseutuelinkeinojen koulutusohjelmassa on 40 aloituspaikkaa. Yhtä aloituspaikkaa kohti oli 2,13 ensisijaista hakijaa ja yhteensä 5,28 hakijaa. Lukuvuoden aikana Luonnonvara-alan yksiköstä on valmistunut 71 opiskelijaa, ja lisää valmistuu vielä kesäkuun puolella. Lukuun sisältyy 12 opiskelijaa, jotka valmistuivat Haapajärven ESR-rahoitteisesta Aikuisena agrologiksi -hankkeesta.

Erityisesti nautakarjatalous on Pohjois-Pohjanmaalla Suomen mittakaavassa merkittävä elinkeino, johon Oamk koulutuksessaan paneutuu. Muita maaseutuelinkeinojen koulutuksen painopisteitä Oulussa ovat pohjoinen kasvituotanto, hajautettu bioenergia ja maatilojen ympäristökysymykset. Luonnonvara-alan opiskelijoista moni ryhtyy yrittäjäksi jo opiskeluaikana tai myöhemmin sukupolvenvaihdoksen myötä. Heille perinteinen koulumuotoinen opiskelu ei välttämättä sovellu parhaalla mahdollisella tavalla. Oamkissa onkin panostettu virtuaaliopetukseen, jotta Oulussa tarjottava koulutus tavoittaisi joustavasti koko maakunnan opiskelijat.

Yhteistyöstä potkua

Toukokuussa Oamk solmi ProAgria Oulun kanssa sopimuksen, jonka myötä yhteistyötä lisätään opinto- ja opetusvierailujen, harjoittelujen, opinnäytetöiden, projektien ja asiantuntijavaihdon muodossa. Tekeillä on yhteistyösopimus myös MTK-Pohjois-Suomen kanssa.

– Emme etäänny ”kädet savessa” toimimisesta Kaukovainiolle muuton myötä, vaan mietimme toimintamalleja yhteistyön parantamiseksi alan toimijoiden kanssa. Toiveenamme on tiivistää yhteistyötä myös OSAOn Muhoksen ja Kempeleen yksiköiden koulutilojen kanssa, Tikkanen kertoo.

Oamkiin on suunnitteilla LuovaOteKeskus-hankkeessa toteutettava Energia, ympäristö ja luonnonvarat -palvelukeskus. Palvelukeskus etsii ratkaisuja luonnonvaratalouden yritysten ongelmiin, tuottaa ja testaa uusia oivalluksia, kehittää liiketoimintamalleja ja toimii myös opetusympäristönä.

Lisätietoja

Jukka Tikkanen, yksikönjohtaja, 050 317 4812, jukka.tikkanen@oamk.fi

Oulun seudun ammattikorkeakoulusta (Oamk) valmistuu aitoja ja osaavia ammattilaisia työelämän tarpeisiin. Meillä on noin 9 000 opiskelijaa ja 800 työntekijää. Toimimme Oulussa, Oulaisissa ja Raahessa. Lisäksi projektiluonteista toimintaa on useilla paikkakunnilla Pohjois-Suomessa.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs