Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Mediakasvatuksen tutkimus keskittyy tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöön

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Mediakasvatuksen tutkimus keskittyy tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöön

Tiedote.
Julkaistu: 09.10.2013 klo 07:50
Julkaisija: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Mediakasvatuksen alaan liittyvää tutkimusta tehdään Suomessa melko runsaasti, mutta mediakasvatusta itsessään käsittelevää tutkimusta vähän. Suurin osa mediakasvatuksen alan tutkimuksesta keskittyy tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöön. Tiedot käyvät ilmi Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus MEKU:n ja Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiön tutkimuksesta Katsaus suomalaiseen mediakasvatustutkimuksen kenttään.

Katsauksen aineistona ovat Suomessa pääosin vuosina 2007–2012 julkaistut, sähköisesti saatavilla olevat ylemmät akateemiset opinnäytetyöt ja tieteelliset journaaliartikkelit. Yhteensä analysoitiin 156 tutkimusta. Mediakasvatuksen tutkimusta selvitettiin Suomessa tiettävästi ensimmäistä kertaa tässä laajuudessa.

Tutkimuksen johtopäätöksenä MEKU:n johtaja Leo Pekkala toteaa: ”suomeksi julkaistavaa mediakasvatuksen tutkimusta ja erityisesti teoreettista tutkimusta kaivattaisiin lisää alan kehittämiseksi ja terminologian selkiyttämiseksi. Tämä palvelisi paitsi tutkijayhteisöä, myös päätöksentekoa ja arjen mediakasvatustyötä.”

Tutkimuskatsaus julkaistaan keskiviikkona 9.10. Mediakasvatusfoorumi 2013 -tilaisuudessa. Mediakasvatuksen kansalliseen edistämiseen keskittyvä foorumi kokoaa Helsingissä yhteen noin sata alan tutkijaa, asiantuntijaa ja päättäjää. Katsausta kommentoivat puheenvuoroissaan molemmat suomalaiset mediakasvatuksen professorit: Heli Ruokamo Lapin yliopistosta ja Sirkku Kotilainen Tampereen yliopistosta. Mediakasvatusfoorumin toisena pääteemana ovat opetus- ja kulttuuriministeriön tuoreet kulttuuripoliittiset suuntaviivat hyvän medialukutaidon edistämiseksi vuosille 2013–2016.

Tutkimuskatsaus saatavilla sähköisenä osoitteessa: www.meku.fi/images/kirjallisuuskatsaus.pdf

Lisätietoja mediakasvatuksen tutkimuskatsauksesta:
Leo Pekkala, johtaja, MEKU, leo.pekkala@meku.fi, puh. 045 8527799

Lisätietoja Mediakasvatusfoorumista:
Tove Ruuskanen, tiedottaja, tove.ruuskanen@meku.fi, puh. 050 372 7939

Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen virasto, jonka tehtäviä ovat mediakasvatuksen edistäminen sekä kuvaohjelmien tarjoamisen valvonta. MEKU toimii asiantuntijana lasten mediaympäristön kehityksessä, edistää alaan liittyvää tutkimusta ja seuraa alan kansainvälistä kehitystä sekä tiedottaa lapsia ja mediaa koskevista asioista.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs