Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Mamkin ja Kyamkin tulevaisuutta pohdittiin yhteisessä seminaarissa

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

Mamkin ja Kyamkin tulevaisuutta pohdittiin yhteisessä seminaarissa

Tiedote.
Julkaistu: 23.05.2013 klo 09:15
Julkaisija: Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

Mikkelin ammattikorkeakoulussa järjestettiin keskiviikkona 22.5. Korkeakoulujärjestelmän kehitysnäkymät -seminaari. Paikalla oli opetus- ja kulttuuriministeriön korkeakouluosaston ylin johto, Kyamkin ja Mamkin hallitukset ja johtoa sekä omistajakaupunkien ja maakuntien johtoa. Seminaarin viesti oli, että hyvä ja luottamuksellinen yhteistyö Kymenlaakson ja Mikkelin ammattikorkeakoulun välillä on matkalla kohti fuusiota viimeistään vuonna 2017. Syksyllä haussa olevat toimiluvat haetaan kuitenkin vielä kahdelle korkeakoululle.

Sekä fuusiokysymys että toimiluvat ovat virallisesti ammattikorkeakoulujen ylläpitäjien, eli kuntien ja kaupunkien päätöksessä. Seminaarissa kuitenkin todettiin, että ilmapiiri fuusiolle on hyvä.

– Vaikka fuusiopäätöstä ei ole tehty, seminaarissa olemme olleet yksituumaisia siitä, että fuusiota kohti ollaan menossa. Takarajana on vuosi 2017, totesi Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko.

Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jussi Lehtinen olisi valmis tätäkin nopeampaan aikatauluun.

– Päätökset fuusion suhteen tehdään seuraavan neljän vuoden sisällä. Sinä aikana myös Kyamkin rakenteita laitetaan kuntoon. Kyamk ja Mamk ovat taloudellisesti tällä hetkellä samantapaisessa tilanteessa, mutta Mamk on varautunut paremmin tulevaan, mikä näkyy Mamkin lähitulevaisuuden parempana taloudellisena tilanteena.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Hannu Sirén korosti Mamkin ja Kyamkin yhteistyön hyvää henkeä.

– AMK-kentän leikkaukset ovat asettaneet haasteita, mutta Mamk ja Kyamk ovat silti löytäneet rakenteita joilla on mahdollistettu toimintojen kehittymistä vaikeassakin tilanteessa.

Siren muistutti, että Mamkin ja Kyamkin yhteistyö on osa laajempaa korkeakoulujen muutosta. Suomen korkeakoululaitoksen lisäksi koko maailman korkeakoulut ovat muutoksessa. Tähän vastataan Suomessa kasvattamalla korkeakoulujen kokoa.

– Leveämmillä harteilla on helpompi tarttua yhteistyöhön merkittävienkin kansainvälisten toimijoiden kanssa.

AMK-kenttä muuttuu kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa ammattikorkeakoulut hakevat toimilupiaan uudelleen. Tämä tapahtuu ensi syksynä, ja tässä vaiheessa näyttää siltä, että Mamk ja Kyamk hakevat lupia kumpikin erikseen. Erilliset luvat haetaan kuitenkin niin, että tulevaisuudessa häämöttää fuusio. Tämä sopii myös opetus- ja kulttuuriministeriölle.

– Ministeriö on tukenut Mamkin ja Kyamkin yhteistyön rakenteellista kehittämistä ja myös jatkossa tuetaan niitä korkeakouluja, jotka kertovat uskottavasti miten yhteistyötä jatketaan ja kehitetään, Hannu Sirén kertoi.

AMK-uudistuksen toisessa vaiheessa ammattikorkeakoulut muuttuvat itsenäisiksi oikeushenkilöiksi, eli käytännössä muuttuvat osakeyhtiöiksi. Tässä vaiheessa ammattikorkeakoulujen ylläpitojärjestelmä muuttuu.

Mikkelin ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulujen yhteinen emoyhtiö, Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy (Ksamk)  on yksi esimerkki yhteistyön vahvuudesta. Ksamk Oy:n toimitusjohtaja Heikki Saastamoisen mukaan tulevaisuudessa häämöttävän fuusion askelia ei ole vielä merkattu.

– Ksamkin strategiaa aletaan tällä viikolla työstämään. Askelia ja aikataulua fuusion suhteen ryhdytään vähitellen pohtimaan, kovin nopealla aikataululla ei tapahdu mitään. Vaihtoehtoja fuusion rakentamiseen on useita, uusi organisaatio voi järjestäytyä alueellisesti tai alakohtaisesti. Mutta näiden, sekä isompien poliittisten päätösten aika on myöhemmin.

Saastamoinen kiitteli opetus- ja kulttuuriministeriötä sekä Kyamkia siitä, että koko yhteistyön ajan on asioista voitu keskustella avoimesti ja luottamuksellisesti.

– On tehty isoja päätöksiä ja niistä on voitu keskeneräisinäkin neuvotella myös ministeriön kanssa, Saastamoinen kiitteli.

Opiskelijoiden ja henkilökunnan toiveena oli, että fuusiolle annettaisiin riittävästi aikaa.

– Olemme sivusta seuranneet miten hoituu Kemi-Tornion ja Rovaniemen ammattikorkeakoulujen fuusion myötä syntyvän yhteisen opiskelijakunnan rakentaminen. Toivomme että täällä asia voidaan hoitaa helpommin, toivoi Mikkelin ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan puheenjohtaja Nita Ahola.

Lisätietoja

Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy
hallituksen puheenjohtaja Jussi Lehtinen, 0400 644 206

Mikkelin Ammattikorkekoulu Oy
hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko, 0400 143 661

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy
toimitusjohtaja Heikki Saastamoinen, 050 312 5151

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu on menestyksen tekijä: laadukas, työelämäläheinen ja kansainvälinen korkeakoulu, jossa onnistumme yhdessä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs