Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Lepaan tomaatin hiilijalanjälki laskemassa ennätyspieneksi

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Lepaan tomaatin hiilijalanjälki laskemassa ennätyspieneksi

Tiedote.
Julkaistu: 25.03.2013 klo 13:39
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksikössä kasvatettavan Lepaan tomaatin tuotannon hiilijalanjälki näyttää muodostuvan ennätyksellisen pieneksi. Satokaudella 2013 - 2014 tavoitellaan sitä, että kilo Lepaan tomaattia synnyttäisi vain 700 gramman suuruisen hiilijalanjäljen.

Kasvihuoneen lämpö ja energiankulutus on muutettu uusiutuvista energianlähteistä peräisin olevaksi: syyskuussa 2012 HAMK Lepaalla alettiin käyttää biolämpövoimalaa lämmitykseen ja tammikuusta 2013 alkaen ekosähköä. Hiilijalanjälki ilmoitetaan painoyksikkönä tuotettua kasvihuonetuotekiloa kohti. Suomalainen vihannesten talvituotannon energiankäyttö on ollut viime vuosina yksi ympäristö- ja ilmastokeskustelun teema.

Lepaan tomaatin hiilijalanjälki lähestyy espanjalaista

Lepaalla kasvihuoneessa tuotettavan tomaatin satokausi alkaa syyskuun puolessa välissä ja päättyy toukokuun lopussa. Aikaisemmin Lepaalla tuotetun tomaatin hiilijalanjälki on ollut noin 5 kiloa yhtä tomaattikiloa kohden, koska sähköön ja energiaan on käytetty fossiilisia energialähteitä. MTT:n tutkimusraportissa Espanjasta tuodun tomaatin hiilijalanjäljeksi on laskettu noin 500 grammaa / tomaattikilo ja Hollannista tuodulle tomaatille yli 2 kiloa / tomaattikilo. Hiilijalanjälki muodostuu kotimaisilla kasvihuonetuotteilla pääosin tuotantoon kuluvasta sähkön- ja lämmönkulutuksesta.  Espanjalaisten luonnonvalolla tuotettujen tuotteiden hiilijalanjäljestä suuri osa (140 g - 170 g) muodostuu tuotteen kuljetuksesta Suomeen. Muita lukemaan vaikuttavia tekijöitä ovat taimet, lannoitteet, kasvualusta, pakkaukset ja jätteet.

Kauppapuutarhaliiton laskuri

Laskelmat perustuvat Kauppapuutarhaliitto ry.n 15.1.2013 julkistamaan hiilijalanjälki-laskuriin. Lepaan tomaatin laskelmat ovat tehneet HAMK Lepaan kasvihuoneiden tuotantopäällikkö Mika Järvinen ja siviilipalvelusvelvollinen DI Tommi Perälä. Laskelmia on tehty tulevan kauden lisäksi kuluvalta kaudelta 2012 - 2013 ja menneeltä kaudelta 2011 - 2012.  - Uskomme että hiilijalanjälkemme saattaa edelleenkin pienentyä, kun oman biolämpövoimalan käyttö tehostuu entisestään, kertoo Mika Järvinen

Nykyistä Lepaan tomaattia on kasvatettu myyntiin Hämeenlinnan alueen kauppoihin vuodesta 2008. HAMK Lepaa on ainoa talvitomaatin viljelijä Kanta-Hämeessä. Lepaalla on kasvatettu tomaattia erilaisissa kasvihuoneissa jo sadan vuoden ajan.

Kutsumme teitä tutustumaan Lepaan tomaatin tuotantoon ja hiilijalanjälkilaskuriin. Pyydämme ottamaan yhteyttä tuotantopäällikkö Mika Järviseen.

Lisätietoja

Mika Järvinen, puh. 040 5019248 tai sp. mika.jarvinen@hamk.fi

Lepaan tomaatti: www.hamk.fi/lepaa
Kauppapuutarhaliiton hiilijalanjälkilaskuri ja MTT:n raportti: www.kauppapuutarhaliitto.fi > Hiilijalanjälki

 

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs