Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Lauritsalan alakoulun rakentaminen viivästyy valituksen vuoksi

Lappeenrannan kaupunki

Lauritsalan alakoulun rakentaminen viivästyy valituksen vuoksi

Tiedote.
Julkaistu: 12.01.2015 klo 17:00
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

Itä-Suomen hallinto-oikeudelle on tehty valitus, joka liittyy Lappeenrannan Lauritsalan uuden alakoulun rakentamispäätöksiin. Valituksen takia alue, jonne koulu oli tarkoitus rakentaa, menee rakennuskieltoon, ja uuden alakoulun rakentaminen viivästyy.

Lauritsalan nykyinen alakoulurakennus on jouduttu sulkemaan sisäilmaongelmien vuoksi. Vanha koulu on päätetty purkaa, ja uuden koulun oli määrä valmistua vuoden 2017 alussa. 

Alakoulun toiminta on nyt sijoitettu Lauritsalan yläkouluun sekä lukiolta vapautuneisiin tiloihin. Lisäksi teknisen työn ja kotitalouden opetus on järjestetty lakkautetun Armilan koulun tiloissa Ratakadulla, reilun viiden kilometrin päässä Lauritsalasta. Näissä poikkeustiloissa varauduttiin toimimaan uuden koulun valmistumiseen asti, vaikka ne eivät olekaan täysin riittävät. 

Kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg arvioi, että Lauritsalan uuden koulun rakentaminen saattaa valituksen johdosta viivästyä useita vuosia eikä nykyistä poikkeusjärjestelyihin perustuvaa tilaratkaisua voi jatkaa niin kauan.

‒ On harmillista, että uuden koulun rakentaminen viivästyy. Pidän tärkeänä, että oppilailla ja opettajilla on asianmukaiset toimitilat valituksen käsittelyn ja koulutilojen rakentamisen ajan. Nyt onkin päätettävä luovutaanko Armilasta kokonaan ja hankitaan Lauritsalan koulun tontille riittävä määrä parakkeja. Toinen vaihtoehto on korjata Armilan koulu riittävällä tavalla ja kuljettaa Lauritsalan oppilaita päivittäin sinne. 

Armilan koulun väistötiloissa oppilailla on ollut sisäilmasta johtuvaa oireilua. Siksi kaupungin tilakeskus tilasi kaikille Lauritsalan koulun Armilan U-koulua väistötiloina käyttäville oppilaille oirekyselyn syksyllä 2014. Oirekyselyn toteutti Indoor Aid / Tuula Putus. Kyselyyn osallistui vain 48 % oppilaista. Vastausprosentti jäi muistuttamisesta ja vastausajan jatkamisesta huolimatta alhaiseksi, mikä vähentää tutkimuksen luotettavuutta. 

Tutkimuksen mukaan Armilan U-koulun tiloissa todettiin sisäilmahaittoja ja joillekin oppilaille aiheutuu koulun tiloissa pidettävien tuntien yhteydessä koulutyötä haittaavaa oireilua. Armilan U-koulun tiloissa työskentelevän henkilökunnan oireilusta ei ole ilmoituksia. 

Tilakeskus asentaa Armilan U-koulun kotitalous- ja teknisen työn luokkiin kuusi ilmanpuhdistinta. Käytössä olevat väistötilat tiivistetään tarvittavilta osin väistötilojen käytön turvaamiseksi kevätlukukauden 2015 ajaksi. Jos väistötilojen käyttöä on tarkoitus jatkaa kevätlukukauden 2015 jälkeen, tulee tarvittavat korjaustoimenpiteet tilojen saattamiseksi turvallisiksi kartoittaa rakennusteknisillä tutkimuksilla.

Tuija Willberg arvioi, että parakkitiloissa olisi käytävä koulua kahdeksasta kymmeneen vuotta, jotta parakkien hankinta olisi taloudellisesti järkevää. Parakkien etuna hän kuitenkin pitää sitä, että tilat olisivat varmasti terveelliset ja turvalliset. Lisäksi nykyisestä ahtaudesta ja kuljetuksista päästäisiin eroon jo ensi lukuvuoden alkaessa. 

Lauritsalan alakoulu oli suojeltu rakennus vanhassa asemakaavassa, mutta Lappeenrannan kaupunginvaltuuston hyväksymässä kaavamuutoksessa suojelumerkintä poistettiin. Valtuusto päätti kaavamuutoksesta sekä vuoden 2015 talousarviokäsittelyn yhteydessä uuden alakoulun ja liikuntasalin rakentamisesta joulukuussa 2014. 

Tuija Willbergin mukaan vanhan sisäilmaongelmista kärsivän alakoulun korjaamisesta luovuttiin, koska nykyisen koulurakennuksen kaikkia tiloja ei tarvita ja koulun korjaamisen kustannukset olisivat olleet korkeat. 

Lisätietoja 

Kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg
puh. 0400 705 875

tuija.willberg@lappeenranta.fi

 

 

 

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

 

 

 

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs