Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Lähiruoasta porinaa padan äärellä

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Lähiruoasta porinaa padan äärellä

Tiedote.
Julkaistu: 18.11.2013 klo 15:34
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Elintarvikeyrittäjät ja kuntatoimijat tapasivat lähiruokatreffeillä Lahdessa 14.11.2013.

Koulutuskeskus Salpauksen Kulinaaritalossa elintarvikeyrittäjät, ruokahuoltopäälliköt sekä kuntapäättäjät keskustelivat paikallisen ruoan merkityksestä julkisissa hankinnoissa, ja samalla yhdessä valmistivat paikallisista raaka-aineista päijäthämäläisiä huikopaloja.

Tilaisuuden järjestivät Koulutuskeskus Salpauksen Lähiruokatreffit-hanke, Hämeen ammattikorkeakoulun Huomisen hämäläinen ruoka ja juoma -hanke ja MTK Hämeen Kasvua Hämeessä -teemaohjelmahanke. Tapahtumassa oli mukana yhteensä yli 40 elintarvikeyrityksen ja ruokahuollon edustajaa sekä kuntapäättäjää.

Maukkaita huikopaloja valmistettiin pienissä ryhmissä raaka-ainetuottajan johdolla. Lopuksi aherruksen tulokset tuotiin pöytään ja niitä nautittiin hyvällä ruokahalulla. Syömisen lomassa Hanne Husso EkoCentriasta kertoi esimerkkejä Kestävät hankinnat -hankkeen pilottien tuloksista. Mm. Lappeenrannassa ns. tuotetestauksella testataan leipomotuotteita keittiön ja yrittäjien kanssa seuraavaa kilpailutusta varten. Näin saadaan myös sitoutettua yrittäjiä jättämään tarjouksia paremmin. Paikallista mansikkaa on saatu vanhusten ruokapalveluihin Espoossa sillä, että tarjouskriteerinä on ollut jäljitettävyys tilan tarkkuudella. Järvikalapihville laatukriteerinä voidaan käyttää mm. kerran pakastettua vaatimusta. Tuulia Pelli Lahden Ateriasta toivoi, että yrittäjät rohkeammin tarjoaisivat tuotteitaan keittiöille. Tarjota voi pienempiäkin eriä kuin mitä osatarjouksessa pyydetään. Julkisissa keittiöissä on yleensä vähintään kuuden viikon ruokalista, joten tuottajat tietävät vähintään kuutta viikkoa ennen, mitä raaka-aineita tarvitaan. Elintarvikeyritykset, jotka nyt olivat mukana, pääsivät aiemmin myös tutustumaan Lahden sairaalan keittiöön. Yrittäjille tuli selväksi, kuinka hektistä toiminta ammattikeittiössä on ja kuinka paljon siihen liittyy pakkaamista ja käsityötä. Raaka-aineiden oikea jalostusaste ja pakkauskoko on merkittävä tekijä keittiössä.

Kuntapäättäjä Veikko Salomaa Kärkölästä kertoi tilaisuuden muuttaneen ajatuksia paikallisen ruoan käytöstä kunnan ruokahankinnassa. Vallalla oleva käsitys asian hankaluudesta ja hinnan merkityksestä muuttuivat päivän aikana. Salomaa lupasi ottaa asian esille kunnassa, sillä onhan ruoan maku merkittävä lisäarvo, samoin kuin se, että paikallisen ruoan käytöllä tuetaan paikallistaloutta. He-Vi Hasilan Jyrki Hasilan muistutti puheessaan, että halvan raaka-aineen tuominen ulkomailta tulee pidemmällä aikavälillä varsin kalliiksi kunnalle. Miksi viedä euroja ulkomaille, kysyi Hasila. Ruoan aluetaloudellista vaikuttavuutta on tutkittu Kanta- ja Päijät-Hämeessä tehdyssä selvityksessä. Päivi Rönni MTK Hämeestä kertoi, että tutkimuksen mukaan elintarvikeyrittäjät näkivät tulevaisuuden positiivisena, ja jos kyselyn mukaista kasvua alueelle saadaan, toisi se yli 1000 työpaikkaa vuoteen 2020 mennessä Päijät-Hämeeseen. Siinäpä vasta mietittävää kuntahankintoja tekeville.

Lisätietoja:

Sanna Lento, Hämeen ammattikorkeakoulu, p. 040 509 6443, Sanna.Lento(at)hamk.fi

Henna Erkamo, Koulutuskeskus Salpaus, p. 050 385 5598, Henna.Erkamo(at)salpaus.fi

Päivi Rönni, MTK Häme, p. 040 563 4074, Paivi.Ronni(at)mtk.fi

Liitetiedostot

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs