Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Kun koulu loppuu -tutkimus: Lukiolaisilta puuttuu riittävä käsitys ja tieto työelämästä

Taloudellinen tiedotustoimisto TAT

Kun koulu loppuu -tutkimus: Lukiolaisilta puuttuu riittävä käsitys ja tieto työelämästä

Tiedote.
Julkaistu: 29.05.2015 klo 11:30
Julkaisija: Taloudellinen tiedotustoimisto TAT

Lukiolaisten ajatukset eri toimialoista ja niiden kiinnostavuudesta ovat muuttuneet vuoden aikana paljon. Tämä käy ilmi Taloudellinen tiedotustoimisto TATin vuosittaisesta Kun koulu loppuu -tutkimuksesta. Lukiolaisten mielestä kiinnostavin ala on nyt kulttuuri ja viihde. Teollisuuden toimialoista vain lääketeollisuus yltää 10 suosituimman toimialan joukkoon.

Lukiolaiset ovat epävarmoja tulevaisuudestaan

Lukiolaiset ovat epävarmoja tulevaisuudensuunnitelmistaan; vain 16 prosenttia lukiolaisista tietää täysin varmasti, millä alalla haluaa tulevaisuudessa työskennellä.

Huonojen uutisten kaupan ala, sekä monta vuotta murroksessa ollut media ja viestintä ovat menettäneet vetovoimaansa lukiolaisten keskuudessa. Kiinnostavien alojen kärkikastiin lukeutuvat kulttuurin ja viihteen lisäksi opetus ja koulutus sekä matkailu- ja ravitsemisala.

– Konkreettista tietoa toimialojen tarjoamista mahdollisuuksista ja työtehtävistä kaivataan lisää. Kun 70 prosenttia lukiolaisista on sitä mieltä, että työelämätietoa käsitellään lukiossa liian vähän, vaikuttavat muun muassa mediasta ja uutisoinnista syntyvät mielikuvat vahvasti uravalintoihin. Kesätyö on monelle lukiolaiselle ajankohtainen asia. Se on myös hyvä tilaisuus tutustua työelämään sekä toimialoihin, TATin johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen pohtii. 

Lukiolaisilta puuttuu oikeanlainen käsitys ja tieto työelämästä

Perinteiset teollisuuden alat, kuten kone-, metalli- ja metsäteollisuus sekä kiinteistöala, eivät lukiolaisia juuri kiinnosta.

– Teollisuuden alojen mahdollisuuksista puhutaan selvästi liian vähän. Tietoa lisäämällä voidaan vaikuttaa siihen, että meillä on tulevaisuudessa innostunutta ja osaavaa työvoimaa kaikilla toimialoilla. Meillä kaikilla on tässä oma vastuumme työelämän edustajina ja vanhempina, Tenhunen-Ruotsalainen toteaa.

Vuosittain tehtävään Kun koulu loppuu -tutkimukseen vastasi tällä kertaa yhteensä 7225 nuorta, joista yläkoululaisia oli 3050 ja lukiolaisia 4175. Tutkimuksen toteutti TATin toimeksiannosta T-Media.

Lukiolaiset top 10 alaa (Kuinka mielelläsi työskentelisit näillä aloilla toimivissa yrityksissä tai organisaatioissa?): 

  1. Kulttuuri ja viihde
  2. Opetus- ja koulutus
  3. Terveyspalvelut
  4. Matkailu- ja ravitsemisala
  5. Sosiaalipalvelut
  6. Media ja viestintä
  7. Pankki- ja rahoitusala
  8. Kaupanala
  9. Yliopistot ja tutkimuslaitokset
  10. Lääketeollisuus

Lisätiedot

Johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen 
Taloudellinen tiedotustoimisto TAT 
puh. 040 545 2198
liisa.tenhunen-ruotsalainen(a)tat.fi

Tutkimuspäällikkö Reeta Sutinen
T-Media 
puh. 040 511 9936
reeta.sutinen(a)t-media.fi

Taloudellinen tiedotustoimisto TAT rakentaa Suomea, jonka yrityksillä on osaavat työntekijät ja rohkeutta menestyä. TATiin kuuluvat myös Finnfacts, T-Media ja Yrityskylä.

www.tat.fi
www.yrityskyla.fi
www.t-media.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs