Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » KirjaKallio tuottaa ohjelman Lena Muhinan Piirityspäiväkirjasta

Bazar Kustannus Oy

KirjaKallio tuottaa ohjelman Lena Muhinan Piirityspäiväkirjasta

Tiedote.
Julkaistu: 19.03.2014 klo 09:09
Julkaisija: Bazar Kustannus Oy

Kallion ilmaisutaidon lukion opiskelijoiden KirjaKallio-ryhmä esittää Lena Muhinan Piirityspäiväkirjan ympärille työstämänsä ohjelmakokonaisuuden Kallion kirjastossa 26.3. klo 17.30 alkaen. Toisen maailmansodan aikaista Leningradin piiritystä dokumentoiva Piirityspäiväkirja on nuoren tytön autenttinen päiväkirja pommitusten ja nälän vainoamasta kotikaupungista. KirjaKallion opiskelijat pohtivat esityksissään kirjan herättämiä kysymyksiä, kuten ihmisyyttä, kansojen yhteisymmärrystä sekä ajattelutapojen muuttumista vallitsevien mielipiteiden mukaan. Puheenvuoron saa myös Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro. 

KirjaKalliossa kuuluu nuoren lukijan ja kirjoittajan ääni. Nuoret esittävät sekä valmistamiaan otteita Lena Muhinan Piirityspäiväkirjasta että omia tekstejään aiheeseen liittyen. Opiskelijoiden teokset pyrkivät tutkimaan minkälaisia ajatuksia ja tunteita Piirityspäiväkirja herättää saman ikäisissä, eri aikakaudella elävissä ja eri ympäristön kasvattamissa nuorissa. 
Ohjelmassa on myös Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtajan, professori Markku Kangaspuron puheenvuoro kirjan kuvaamista tapahtumista. Tilaisuus päättyy opiskelijoiden, Kangaspuron ja Kallion ilmaisutaidon lukion historian opettajan Mikko Puustisen keskusteluun Historian opetus nyt ja tulevaisuudessa

KirjaKallio on Kallion lukion kirjallisuudesta innostuneiden opiskelijoiden ryhmä, joka lukee, kirjoittaa, arvioi teoksia, haastattelee, esittää, laulaa ja tanssii tekstit eloon. KirjaKallion nuoret esiintyvät muun muassa messuilla, kirjastoissa, klubeilla, mediassa ─ livenä ja luettavana.

Lena Muhinan Piirityspäiväkirja julkaistiin suomeksi 27.1.2014, kun Leningradin piirityksen päättymisestä tuli kuluneeksi 70 vuotta.


Lisätietoja

Bazar Kustannus Oy, viestintäpäällikkö Vilja Perttola, puh. 040 755 3319, vilja(at)bazarkustannus.fi 
KirjaKallio, kirjat ja sanat, Eva Havo, eva.havo(at)edu.hel.fi
KirjaKallio, puheet ja äänet, Kaisa Osola, kaisa.osola(at)edu.hel.fi
KirjaKallio, tuotanto ja viestintä, Ronja Salmi, salmi.ronja(at)gmail.com

LIITTEET: Piirityspäiväkirja_kansi, Tiedote_pdf


Lena Muhina, Piirityspäiväkirja

Piirityspäiväkirja (Blokadnyi dnevnik Leny Muhinoi) on Venäjän valtionarkistosta löydetty nuoren tytön päiväkirja vuosilta 1941–42. 16-vuotias Lena Muhina (s. 1924) aloitti päiväkirjansa kirjoittamisen vain muutama kuukausi ennen kuin Saksa piiritti Leningradin syyskuussa 1941. Kaupungin piiritys jatkui lähes 900 päivää, jonka aikana pommituksiin ja nälkään kuoli arviolta miljoona siviiliä. Päiväkirjan kirjoittamisesta tuli Lenalle keino selvitä sodan kauheuksista. Hän kirjoittaa omasta koulutytön arjestaan, ihastuksistaan ja läheisistään, ja samaan aikaan tekee tarkkanäköisiä havaintoja niin sotatoimista kaduilla ja kaupungin yllä kuin siitä, miten nälkä ja puute vaikuttivat kaupungin asukkaisiin. Esipuheen Piirityspäiväkirjaan on kirjoittanut Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja, professori Markku Kangaspuro. Teoksen loppuun on lisätty päiväkirjaa tutkineiden Valentin Kovaltšukin, Aleksandr Rupasovin ja Aleksandr Tšistikovin kirjoittamat loppusanat. Kirjan on suomentanut Pauli Tapio.

”Jälkipolville Muhinan päiväkirja on arvokas ja koskettava dokumentti elämästä piiritetyssä kaupungissa.”
Sirpa Pääkkönen, Helsingin Sanomat

Liitetiedostot

Bazar Kustannus Oy on osa pohjoismaista Bazar Publishers -kustantamoryhmää. Suomessa Bazar Kustannus kustantaa pääasiassa käännöskirjallisuutta, mutta tavoitteena on tehdä myös suomalaista kirjallisuutta tunnetuksi muissa Pohjoismaissa. www.bazarkustannus.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs