Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Kestävän energian päivässä esitellään lähienergiaa ja opitaan ajamaan traktorilla taloudellisesti

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Kestävän energian päivässä esitellään lähienergiaa ja opitaan ajamaan traktorilla taloudellisesti

Tiedote.
Julkaistu: 21.11.2013 klo 16:05
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hämeen uusiutuvan energian tulevaisuus (HUE) -hanke järjestää 26.11.2013 kestävän energian päivän Lahdessa. Ensimmäinen vastaava päivä järjestettiin joulukuussa 2012 Hämeenlinnassa. Seminaarin avainluennoitsijana toimii energia-alan huippuasiantuntija, tekniikan tohtori Jukka Paatero Aalto-yliopistosta. Paatero pohjustaa seminaaria kertomalla uusiutuvasta energiasta ja sen tulevaisuuden näkymistä. Päivässä päijäthämäläiset energiantuottajat kertovat erilaisista lähienergian muodoista, kuten kuivamädätyksestä, hevosenlannasta sekä fossiilien kytkemisestä uusiutuvaan energiaan. Metsäalan logistiikkaa käsitellään energiapuun hankinnasta tuotantoon.

Seminaarissa esitellään myös nyt valmistuvaa ja MTT:n ylläpitämää biokaasulaskuria, joka tulee nettiin ja on kaikkien käytettävissä maksuttomasti viiden vuoden ajan. Laskuriohjelma perustuu Wienin yliopiston laskentapohjaan, jossa ovat Itävallan ja Saksan biokaasulaitosten perustiedot. Laskuria on kehittänyt hanke, jota on vetänyt Ukipolis Oy Uudestakaupungista.

Traktorin taloudellisen ajon loppuraportti luovutetaan seminaarissa Motiva Oy:lle, joka laittaa koulutusohjelman kotisivuilleen kaikkien halukkaiden käytettäväksi. Koulutusohjelma on suunniteltu ruotsalaisen mallin mukaan ja toteutettu suomalaisille sovellettuna. Toteuttajina ovat olleet ProAgriasta Fredrik Ek, Markku Lappi ja Maarit Kari.

Seminaari järjestetään Isku-Yhtymän tiloissa ja päivän päätteeksi osallistujilla on mahdollisuus tutustua Suomen suurimpaan huonekalutehtaaseen. Päivän aikana seminaaripaikalla on esittelyssä energiatehokkaita Valtran traktoreita.

Hämeen uusiutuvan energian tulevaisuus (HUE) -hankkeessa edistetään lähilämpöratkaisuja Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Kuntien, yritysten ja yhteisöjen päätöksenteon tueksi kootaan yhteen tarvittava tieto lämmitettävistä kohteista ja nykytilasta. Tämän jälkeen tarkastellaan mm. uusiutuvan energian eri vaihtoehtoja: voisiko lämmön tuottaa paikallinen lämpöyrittäjä ja kuinka nopeasti investointi uusiutuvaan energiaan voisi maksaa itsensä takaisin. Hanke myös järjestää tapahtumia ja retkiä, joilla pääsee tutustumaan uusimpaan tekniikkaan ja kuulemaan käyttäjäkokemuksia.

Kestävän energian päivän ohjelma liitteenä.

Lisätietoja
projektipäällikkö Kaisa Halme, ProAgria Etelä-Suomi ry, p. 040 147 6240
energia-asiantuntija Markku Lappi, ProAgria Etelä-Suomi ry, puh. 0400 497 638
koulutussuunnittelija Minna Palos, HAMK, puh. (03) 646 4252

 

Liitetiedostot

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs