Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Japanilaiset tutkijat testaavat muistipeliään suomalaisilla ikääntyneillä

Turun ammattikorkeakoulu

Japanilaiset tutkijat testaavat muistipeliään suomalaisilla ikääntyneillä

Tiedote.
Julkaistu: 24.11.2015 klo 11:02
Julkaisija: Turun ammattikorkeakoulu

Gamified Solutions in Healthcare on Turun AMK:n ja Turun yliopiston projekti, jossa tutkitaan ja kehitetään uusia aktivointi- ja pelillistämisratkaisuja sosiaali- ja terveysalalle.Tarkoituksena on tuottaa uudenlaisia ratkaisuja niin yksinasuvien kuin palvelukotienkin käyttöön.

Japanilaisten toimijoiden kanssa on vuosien ajan tehty yhteistyötä ja joulukuun alussa Turkuun saapuu japanilainen neurologitutkija testaamaan siellä kehitettyä aivotreeni-peliä suomalaisille ikääntyneille.

Suomessa testiin osallistuvat henkilöt ovat 65 – 85-vuotiaita ja testeistä nyt saatavien tulosten perusteella kartoitetaan muistia kehittävien pelien soveltuvuutta suomalaisille ikääntyneille. Japani on suomalaisille oiva yhteistyökumppani, sillä ikääntyvän väestön määrä on siellä kasvussa, aivan kuten Suomessakin.

Japanissa kehitetyn, muistia kehittävän aivotreenipelin taustalla on professori Ryuta Kawashima Tohokun yliopistosta. Peli on nyt käännetty suomen kielelle ja sen testaus suoritetaan kolmella tavalla.

Osa testaajista pelaa aivotreenipeliä kosketusnäytöltä, ja samalla mitataan aivojen aktiivisuutta. Osa pelaa pareittain ja osa 5 hengen ryhmissä. Yhteensä testaajia on 46.

 

TERVETULOA TUTUSTUMAAN TESTAUKSIIN


Hyvinvointi- ja peliteknologian laboratorioon B3048, ICT-City, Joukahaisenkatu 3C

tiistaina 1.12. klo 9 – 13: aivojen aktiivisuusmittaus & muistipelitestit

torstaina 3.12. klo 9 – 14: yksilömuistipelitestit

 

– Tutkimuksessa on tarkoitus vertailla mm. vanhusten motivaatiota pelata tämän kaltaisia pelejä. Lisäksi tarkastellaan kulttuurisia eroja suomalaisten ja japanilaisten ikääntyneiden välillä. Tässä tutkijavaihdossa saamme arvokasta kokemusta siitä, miten aasialaiset suuret yliopistot suorittavat testauksia, miettii yliopettaja ja projektin tutkimusjohtaja Mika Luimula Turun AMK:sta.

Suomalaista hiihtopeliä testattiin japanilaisilla tämän vuoden toukokuussa

Turun AMK:n lehtori Teppo Saarenpää oli toukokuussa Japanissa tutustumassa yhteistyökumppaneihin ja toteuttamassa Turussa kehitetyn hiihtopelin käytettävyystestauksia japanilaisilla vanhuksilla.

– Japanissa peleistä oltiin innostuneita mutta niin Japanissa kuin Suomessakin k.o. kohderyhmä (seniorit) on haastava. He kun ovat uudenlainen digitaalisen sisällön käyttäjäryhmä, jolla ei välttämättä ole entuudestaan kosketuspintaa elektronisiin peleihin.

 

Lisätiedot:


Mika Luimula
, yliopettaja ja projektin tutkimusjohtaja, 040 355 0839, mika.luimula@turkuamk.fi

Teppo Saarenpää, lehtori, 044 907 2893, teppo.saarenpaa@turkuamk.fi

 

Turku on paras opiskelukaupunki. Turun ammattikorkeakoulu on 10 000 osaajan yhteisö – tulevaisuuden teknillinen korkeakoulu ja hyvinvoinnin kehittäjä. Koulutamme käytännön huippuosaajia. #ExcellenceInAction

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs