Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Färg, ornament och serier leker konstens lekar i Braheskolan

Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Färg, ornament och serier leker konstens lekar i Braheskolan

Pressmeddelande.
Publicerad: 20.11.2015 kl. 14:30
Utgivare: Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Braheskolan i Lillheikkilä i Åbo blev färdig för ca ett år sedan. I samband med uppförandet av den nya kombiskolan genomfördes det nyaste procentkonstprojektet i staden, som offentliggjordes på skolans invigningsfest fredagen den 20 november. Med procentkonstmedel har till skolans allaktivitetsrum och korridorer anskaffats fräsch och glad konst med ett stänk av historia.

Full fart
I allaktivitetsutrymmet blir elever och besökare mottagna av ett par i full fart: en rask cyklist och en kickboardande flicka med håret svängande i fartvinden. Den abonensiska skulptören Panu Thusbergs (f. 1963) barnfigurer i plasmaskuret stål påminner om jättelika seriefigurer. I korridorer och matrum hänger Per Brahes accessoarer i barockens mode: hatt, handskar och stövlar. Symbolerna, som knyter an till skolans namn, är tillverkade i samma teknik som barnfigurerna.

Färgsprakande tillväxt
I trappan som länkar samman skolans övre och nedre våning finns den aboensiska bildkonstnären Elina Ruohonens (f. 1970) installation Härligt är livet. Fotografierna, som är tryckta på ornamentalistiskt utskurna akrylskivor har fått sin inspiration i den finländska naturen i vårens och växandets teman.

De glada färgerna som utstrålar styrka och formerna som understryker luftigheten lättar både på stegen och på sinnet när man passerar i trappan. Växtvärldens under och formspråkets dekorativa värdighet är en avlägsen hänvisning till ideal från Brahes tid. Naturens skönhet reflekterar en strävan efter det goda och leder oss samtidigt till att respektera omgivningens och växtrikets mångfaldighet.

Lekfullhet och ett stöd i vardagen
Med glimten i ögat stöder konsten också lärarna att orka i sitt viktiga arbete. Den helsingforsiska skulptören Jasmin Anoschkins (f. 1980) keramikfigurer köar i glatt förväntansfulla stämningar efter en bit kaka i lärarnas pausrum. Åbobon bildkonstnären André Peterdis (f. 1978) färggranna målning klingar skönt tillsammans med lärarrummets nordiska toner.

I Braheskolans utrymmen verkar ett daghem, en förskola samt en första och en andra klass. Skolan, som är byggd av Åbo stad, är planerad av arkitekten Tarmo Kööp från Amhold Oy. Till arbetsgruppen för procentkonstprojektet hör utöver arkitekten även byggherrens, användarnas och Åbo museicentralens representanter.

Ytterligare information
Elina Ovaska, tf. amanuens
Tfn 040 689 2506, elina.ovaska@turku.fi
Åbo museicentral, Åbo stads fritidssektorn

Pressbilder
Sunniva Solstrand, kommunikation
Tfn 050 514 1880, sunniva.solstrand@turku.fi
Åbo museicentral, Åbo stads fritidssektorn

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs