Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Erityisopetuksessa arvioinnilla suuri rooli

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Erityisopetuksessa arvioinnilla suuri rooli

Tiedote.
Julkaistu: 21.03.2013 klo 16:15
Julkaisija: Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Ammatillisen erityisopetuksen ammattilaiset  kokoontuvat Arviointi erityisopetuksessa -seminaariin Jyväskylään 26. maaliskuuta.

Arvioinnin rooli puhuttaa, sillä muutokset ammatillisen koulutuksen tutkintoperusteissa ovat vaikuttaneet myös erityisopetukseen. Keskiössä on kuitenkin yksi asia: antaa jokaiselle työllistymisen edellyttämä ammattitaito.

Erityistä tukea tarvitsee opintojensa aikana lähes joka kymmenes ammatillisen toisen asteen opiskelijoista. Opiskelua tuetaan mahdollisimman pitkälle tavallisissa oppimisympäristöissä, ja lisäksi tarjotaan yksilöllisiä tukipalveluja. Oppimista arvioimalla voidaan tarjota opiskelijalle juuri hänen tarvitsemaansa tukea.

– Ensisijaisesti autetaan erityistä tukea tarvitsevaa opiskelijaa saavuttamaan samat tavoitteet kuin muutkin opiskelijat. Jos opiskelija ei tukitoimienkaan avulla yllä alimpaan arvosanaan (T1) voidaan opintoja mukauttaa. Paljon erityistä tukea saava opiskelijakin voi näin saada tutkinnon ja mahdollisuuden työllistyä, kertoo erityisopetuksen parissa työskentelevä Anneli Muuronen JAMKin ammatillisesta opettajakorkeakoulusta.

Mukauttamisella tarkoitetaan opintojen muokkaamista opiskelijan edellytysten mukaiseksi. Koulutuksen järjestäjän tehtävä on laatia mukautetut arviointikriteerit erityistä tukea tarvitsevalle opiskelijalle. Laatijoiden täytyykin pohtia, mikä on kussakin ammatissa tarvittavaa ydinosaamista ja miten opiskelija saavuttaa nämä taidot.

Valmistuessaan opiskelija saa tutkintotodistuksen sekä jatko-opintokelpoisuuden, mutta mukauttaminen saattaa kuitenkin vaikuttaa jatko-opintoihin pääsyyn ja niissä menestymiseen.

– Erityisopetuksen asiantuntijoille mukauttaminen on haastava tehtävä, mutta kaiken ajattelun ja ajan arvoista. Erilaiset oppijat saavat tarpeidensa mukaista tukea oman tulevaisuutensa rakentamiseen, toteaa Anneli Muuronen.

Valtakunnalliseen Arviointi erityisopetuksessa -seminaaripäivään odotetaan jopa 200 osallistujaa. Seminaarin järjestävät JAMKin ammatillinen opettajakorkeakoulu ja Ammatilliset erityisopettajat ry tiistaina 26. maaliskuuta klo 9.00 alkaen. Paikkana on Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Dynamo, Piippukatu 2, auditorio.

Yksi odotetuimmista puhujista on arvioinnin huippuosaaja, opetusneuvos Pirkko Laurila. Päivä antaa eväitä erityisopetuksen haasteisiin, arviointiin ja mukautettujen arviointikriteereiden laadintaan.

Lisätietoja:
Anneli Muuronen, kouluttaja, 050 593 9255, etunimi.sukunimi@jamk.fi sekä Kaija Peuna, kouluttaja, 040 809 9632, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, ammatillinen opettajakorkeakoulu

Pauliina Hietalahti
Tiedottaja
+358 50 433 8011
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
viestinta@jamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs