Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Ensihoidon ja hoitotyön hanke etsii keinoja reagoida potilaan voinnin äkillisiin muutoksiin

Tampereen ammattikorkeakoulu

Ensihoidon ja hoitotyön hanke etsii keinoja reagoida potilaan voinnin äkillisiin muutoksiin

Tiedote.
Julkaistu: 31.01.2013 klo 13:33
Julkaisija: Tampereen ammattikorkeakoulu

Tampereen ammattikorkeakoulun Terveyspalvelut-yksikkö on mukana hankkeessa, jossa etsitään keinoja siihen, miten reagoida, kun potilaan vointi äkillisesti huononee. Kolmivuotinen EU-hanke alkoi syksyllä 2012 ja päättyy keväällä 2015.

RADAR-hankkeen aikana opiskelijat ja opettajat kuudesta eri maasta rakentavat kansainvälistä yhteistyötä ja opiskelutyökaluja, jotta potilaan voinnin nopeat muutokset osataan tulkita paremmin ja nopeammin ja korjaavat hoitotoimet voidaan aloittaa. Hankkeessa kehitetään myös tiimityöskentelyä ja kommunikaatiotaitoja, erityisesti englanniksi, sekä vertaillaan eri maiden hoitokäytänteitä. Tavoitteena on tehdä EU-tasolla ohjeistus, jonka toivotaan parantavan hoitajien koulutusta niin, että potilaan tilan äkillisiin muutoksiin osattaisiin reagoida nopeasti ja oikein. Yhtenä keskeisenä oppimismenetelmänä käytetään simulaatioharjoittelua.

”Kyseessä on iso EU-hanke ja TAMKilaiset ovat ainoita osallistujia Suomesta. TAMKista meitä on mukana 10 ensihoidon ja hoitotyön opiskelijaa ja kaksi opettajaa. Vastuualueenamme potilaan hoitoketjussa on ensihoito ja hoitotyö päivystyspoliklinikalla. Mukana on ensimmäisen, toisen ja kolmannen vuoden opiskelijoita. Hankkeeseen osallistuu Suomen lisäksi opiskelijoita ja opettajia Slovakian, Espanjan, Saksan, Kyproksen, USA:n ja Englannin yliopistoista ja korkeakouluista. Intensiiviviikoilla painotetaan simulaatio-oppimista ja potilasturvallisuutta. Potilasturvallisuus koostuu siitä, mitä todellisuudessa tehdään, ei siitä, mitä aiottiin tehdä tai mitä oli tarkoitus tehdä”, kertoo TAMKin hoitotyön lehtori Tuija Rasku.

TAMKista simulaatio-oppimismenetelmän asiantuntijana on mukana hoitotyön lehtori Seija Tiainen.

”Simulaatio-oppiminen on opetusmenetelmällinen kokonaisuus, jonka avulla pyritään auttamaan opiskelijan sisäisen mallin syntymistä työtehtävissä tarvittavasta turvallisesta ja tarkoituksenmukaisesta toiminnasta, korostaen itsearviointia ja myönteistä palautteenantoa”, Tiainen sanoo.


RADAR-hankkeen taustaa

RADAR-hanke (Recognition of the Acutely Deteriorating patient with Appropriate Response) alkoi 1.9.2012 ja päättyy huhtikuussa 2015. The National Patient Safety Agency kirjasi vuonna 2007 huolestuneisuuden siitä, että hoitajat eivät reagoi potilaan voinnin muutoksiin riittävän nopeasti ja ammattitaitoisesti. Tarvitaan parempia ja tehokkaampia työkaluja jo hoitotyön koulutukseen. Kehitettäviä työkaluja halutaan rakentaa koko hoitotyön alueelle lapsesta vanhukseen koko potilaan hoitopolun ajalle.

Lisätietoja: 

lehtori Tuija Rasku, tuija.rasku(at)tamk. fi
lehtori Seija Tiainen, seija.tiainen (at) tamk.fi

www.euradar.org

Kuvassa: Ensimmäisenä vuonna intensiiviviikkojen isäntänä toimii Salfordin yliopisto Manchesterissa, jonne opiskelijat ja opettajat ovat lähdössä helmikuussa.

Liitetiedostot

Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) profiloituu monialaisena ja kansainvälisenä ammattikorkeakouluna, joka keskittyy toiminnoissaan – koulutuksessa ja TKI-toiminnassa – hyvinvoinnin ja terveyden, talouden ja tuotannon sekä oppimisen ja luovuuden edistämiseen. Työelämäkorkeakouluna TAMKin vaikutus näkyy erityisesti Pirkanmaalla. TAMK on yksi Suomen suurimmista ja vetovoimaisimmista ammattikorkeakouluista. Se tarjoaa koulutusta yli 10 000 opiskelijalle seitsemällä koulutusalalla. Päätoimista henkilökuntaa on reilut 800. TAMK toimii Tampereen lisäksi Ikaalisissa, Mänttä-Vilppulassa ja Virroilla.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs