Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Arvostusta kouluruokaan vuorovaikutuksen kautta

Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Arvostusta kouluruokaan vuorovaikutuksen kautta

Tiedote.
Julkaistu: 23.05.2013 klo 15:08
Julkaisija: Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Mikkelin ammattikorkeakoulu ja VTT toteuttavat ”Nuorten vuorovaikutuskeinoin arvostusta kouluruokailuun” – hanketta. Viime vuoden aikana rekrytoitiin pilottikoulut, tehtiin oppilaille alkukartoituskysely ja keskusteltiin koulussa työskentelevien aikuisten kanssa. Mukaan haluttiin ”maaseutumainen ruokayhteisö” ja ”kaupunkimainen ruokayhteisö”. Pilottikoulut löytyivät Etelä-Savosta ja Espoosta. Oppilaille annettiin opettajien johdolla erilaisia tehtäviä, joilla pyritään kouluruoan arvostuksen ja ruoan tuottamista koskevan tietoisuuden kasvattamiseen.

Kouluruoka on kunnissa ollut säästökohteena pitemmän aikaan. Sitä koskeva uutisointi, ja erityisesti verkkokeskustelu, on usein ollut negatiivista. Hankkeen kohderyhmä, yläkoululaiset, ovat usein kriittisin asiakasryhmä kouluruoan suhteen.

Hankkeen tavoitteena on lisätä kouluruoan ja sen tekijöiden arvostusta koko ruokayhteisössä, mutta erityisesti yläkoululaisten keskuudessa. Miten tavoitteeseen päästäisiin? Siihen pyritään erilaisten tehtävien, vuorovaikutuksen ja keskustelun kautta. Tavoitteena on saada aikaiseksi ”rautalanka-malli” erilaisista tehtävistä, joita voidaan toteuttaa missä tahansa koulussa. Tarkoitus on saada aktiivisesti mukaan koko ruokayhteisö. Ruokayhteisöön kuuluu oppilaiden lisäksi lähiaikuiset, kouluruokailuun liittyviä päätöksentekijöitä ja ruokaketjun eri toimijoita esim. viljelijät, kauppa ja ruokapalvelut.

Pilottikoulut toteuttavat vuoden 2013 aikana erilaisia tehtäviä. Keskeisenä ympäristönä on VTT:n Owela-verkkotyökalu, jonne jokaiselle pilottikoululle luotiin oma ympäristö oppilaiden tuotosten esille laittoon ja kommentointiin. Koulut kutsuivat Owelaan myös oppilaiden vanhemmat, näille tutun Wilma-ohjelman kautta. Nyt toivotaan vanhempien ja koululaisten aktiivisuutta Owela-ympäristössä, jotta saataisiin kokemuksia tehtävistä ja eri osapuolten välisestä vuorovaikutuksesta. Näillä tiedoilla ja kokemuksilla saadaan pilotoitu vuorovaikutusmalli muiden koulujen käyttöön. Owela-verkkopalvelu tarjoaa alustan, jolla aktivoida keskustelua kouluruoasta koko ruokayhteisössä, positiivisessa hengessä.

Yhtenä tehtävänä oli tehdä kotitalousopettajien johdolla tutustumiskäyntejä ruokaketjun eri toimijoiden luo. Koululaiset kävivät mm. maitotilalla ja elintarviketehtaassa. Käynnit ovat olleet oppilaille mieleen ja herättäneet keskustelua ruoasta, sen alkuperästä ja siitä, miten monia eri ammattilaisia tarvitaan, että koululounas olisi päivittäin tuoreena tarjolla. Muita tehtäviä oli esim. ruokalan melutason mittaus, jonka tulosten avulla herätellään keskustelua siitä, miten melu vaikuttaa ruokailutilanteen miellyttävyyteen ja miten itse kukin voisi vaikuttaa asiaan.

Lisätietoja:

Lehtori Eliisa Kotro

Mikkelin ammattikorkeakoulu

eliisa.kotro(at)mamk.fi

0153 557 421

 

Tutkija Saara Pentikäinen

VTT

saara.pentikainen(at)vtt.fi

040 170 8922

 

Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK) tarjoaa korkeinta ammatillista koulutusta, tekee työelämälähtöistä tutkimus- ja kehitystyötä ja tuottaa koulutustehtävään liittyviä palveluja. Ammattikorkeakoulu toimii kolmella paikkakunnalla Mikkelissä, Pieksämäellä ja Savonlinnassa. Opiskelijoita MAMKissa on 4500 ja henkilökuntaa 400. MAMK profiloituu elinikäisen oppimisen korkeakouluksi ja vahvaksi TKI-korkeakouluksi. Ammattikorkeakoulun vahvuutena on Venäjä-osaaminen. Ammattikorkeakoulun strateginen kumppani on Kymenlaakson ammattikorkeakoulu.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs