Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Ammattiliitto Pro: Hallitus ryöväämässä opiskelijoilta joka kolmannen euron

Ammattiliitto Pro

Ammattiliitto Pro: Hallitus ryöväämässä opiskelijoilta joka kolmannen euron

Tiedote.
Julkaistu: 09.03.2016 klo 12:54
Julkaisija: Ammattiliitto Pro

Ammattiliitto Pro tukee opiskelijoiden pyrkimystä pelastaa opintotuki massiivisilta leikkauksilta. Hallituksen kaavailema 150 miljoonan euron leikkaus on yksi kolmasosa opintotuen kokonaiskustannuksista. Toteutuessaan leikkaus romuttaisi koko opintotukijärjestelmän idean ja heikentäisi maamme aikaisemmin vaalimaa koulutuksen tasa-arvoa. Opiskelijat järjestävät tänään 9.3. mielenosoitusmarssin läpi Helsingin keskustan.

Suomessa on vuosikymmeniä vallinnut vahva luottamus, että korkea koulutustaso luo kilpailukykyetua. Opiskelun taloudellinen tukeminen on nähty kansakunnan investointina tulevaisuuteen. Kohtalokkaiden koulutusmäärärahojen leikkausten lisäksi hallitus on nyt opintotuen leikkauksella heikentämässä uusien ikäluokkien taloudellisia eväitä kouluttautua ja hakeutua koulutukseen. Samalla putoaa pohja kansalliselta osaamisperusteiselta strategialta, sillä Suomen kilpailukyvyn ylläpitoa ei voi sälyttää opiskelijoiden riskinottokyvyn varaan.

Maksuttomalla korkeakoulutuksella ja riittävällä opintososiaalisella tuella on varmistettu, että koko ikäluokan lahjakkuusreservi on tukemassa kansakunnan hyvinvoinnin kasvua. Ihmisten koulutus ei ole ollut riippuvainen heidän sosioekonomisesta taustastaan. Hallituksen kaavailemat leikkaukset opintososiaalisiin etuuksiin heikentävät yhteiskuntamme sosiaalista liikkuvuutta, todennäköisesti myöhentää perheenperustamista ja pakottaa opiskelijat työskentelemään entistä enemmän opintojen ohessa, mikä pidentänee valmistumisaikoja.

-        Kun edellinen hallitus sitoi opintotuen indeksiin vasta pari vuotta sitten, päätös sisälsi lupauksen, että valtiovalta huolehtii opiskelijoiden toimeentulosta myös huonoina aikoina. Sipilän hallitus on pettämässä tämän lupauksen ja leikkaa lyhytnäköisesti koulutuksen tasa-arvoa edistävästä etuudesta, kritisoi Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

Monissa korkeakoulututkinnon vaativissa ammateissa lähtöpalkat liikkuvat 2 000 euron nurkilla. Hallituksen selvityksessä esitetyssä lainapainotteisemmassa opintotuessa opintolaina saattaa kasvaa jopa 30 000 euroon valmistumishetkellä. Tällaista summaa on mahdoton maksaa kohtuullisessa ajassa pois pienestä palkasta.

 

Lisätietoja        puheenjohtaja Jorma Malinen 050 576 0389

                           elinkeinopoliittinen asiantuntija Henrik Haapajärvi, 050 339 2604

Ammattiliitto Pro on Suomen suurin yksityisen sektorin toimihenkilöjärjestö. Liittoon kuuluvat teollisuuden, palvelujen, finanssialan sekä ict- ja viestintäalan asiantuntijat, esimiehet ja toimihenkilöt. Pro on STTK:n jäsenjärjestö.

Prolla on noin 120 000 jäsentä. Liitto neuvottelee noin 60 työehtosopimusta.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs