Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Ammatillinen opettajankoulutus näkyy ja kuuluu kauas

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Ammatillinen opettajankoulutus näkyy ja kuuluu kauas

Tiedote.
Julkaistu: 15.03.2012 klo 15:32
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Ammatilliset opettajakorkeakoulut kokoontuivat Hämeenlinnassa vuosittaisille yhteistyöpäivilleen 14.–15.3. Päivien aiheena oli yhteiskunnallinen vaikuttavuus: miten ammatillinen opettajankoulutus näkyy ja vaikuttaa seudullaan ja laajemmin yhteiskunnassa, jopa kansainvälisesti. Järjestelyvuorossa oli tällä kertaa HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu.
 
Suomalaista opettajankoulutusta tullaan vertaamaan ja siitä tullaan oppimaan muista maista. Ulkomaiset huomaavat aina kiittää opettajan itsenäistä asemaa, tutkimuksen vahvaa vaikutusta opetuksen toteuttamiseen ja opettajankoulutukseen sekä opetuksen henkilökohtaistamista ja työelämälähtöisyyttä.

Opettajakorkeakoulupäivillä oli koolla noin sata opettajankoulutusorganisaatioiden edustajaa. Ammatillisten opettajankouluttajien tapa kokoontua säännöllisesti on ainutlaatuinen. Yhteistyöhön on paljon luontevia tarpeita alkaen hakijoiden yhteisvalinnasta, yhteisistä tutkimus- ja kehittämishankkeista ja laatutyöstä. Yhteistyö tehostaa toimintaa ja kohdistaa rahoitusta tarkoituksenmukaisesti, kun tulostavoitteisuus lisääntyy kaiken aikaa.

Luennoissa kuultiin ajankohtaisesta korkeakoulupolitiikasta, joka ennakoi suuria muutoksia ammattikorkeakoulujärjestelmään ja sen rakenteisiin. Puhujina olivat mm. opetusneuvos Maija Innola (OKM), pääsihteeri Timo Luopajärvi (ARENE) ja rehtori Veijo Hintsanen (HAMK), joka toimii myös ARENEn lakivalmisteluryhmässä.

Muutoksia tulee, mutta ammatillisen opettajankoulutuksen asema tuntuu jatkossakin perustaltaan vahvalta. Tuore selonteko Eduskunnalle ennakoi tulevia opettajatarpeita. Sen mukaan ammatillisen opettajankoulutuksen määrätarve pysyy suurin piirtein nykyisellään. Uskomme vahvasti, että ammatillista opettajankoulutusta järjestetään jatkossakin nykyisissä ammatillisissa opettajakorkeakouluissa (HAMK, HAAGA-HELIA, JAMK, OAMK ja TAMK). Näin varmistamme sekä pätevien opettajien saamisen että jo valmistuneiden täydennyskoulutuksen parhaiten maan eri puolilla.

Yhtenä uutena avauksena yhteistyölle päivillä nousi vahvasti esille koulutusviesti. Suomen Pisa-maine, menestys World Skills -ammattitaitokilpailuissa ja muutenkin hyvä tunnettuus ovat lisänneet kysyntää opettajankoulutuksen myyntiin. Kaikilla opettajakorkeakouluilla on jo ensimmäisiä kokemuksia ja tarjouksia tehdään. Opettajankoulutuksen viennissä on järkeä jakaa tuotekehityksen kustannuksia ja riskejä ja toimia yhdessä. Päivillä sovittiinkin yhteistyön periaatteiden kirjaamisesta ja yhteistyösuunnitelman laatimisesta koulutusvientiin. On kaikille eduksi, että kansallinen ylpeytemme aihe, tutkimusperustainen ammatillinen opettajankoulutus esiintyy yhtenäisesti ulkomailla.

Kapula vaihtuu ja seuraavan opettajakorkeakoulujen yhteistyöpäivät järjestää JAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu.

Lisätiedot
HAMK Ammatillisen opettajakorkeakoulun johtaja Seija Mahlamäki-Kultanen, p. 040 5878 029 tai etunimi.sukunimi@hamk.fi
 

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs