Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Abit lukulomalle ja uudet vanhat valloittavat lukiot

Lahden kaupunki

Abit lukulomalle ja uudet vanhat valloittavat lukiot

Tiedote.
Julkaistu: 11.02.2016 klo 12:36
Julkaisija: Lahden kaupunki

Ylioppilaskirjoitukset alkavat perjantaina 12.2.

Tämän keväänä ylioppilaskirjoitukset alkavat perjantaina 12.2. äidinkielen tekstitaitokokeella. Maanantaina 15.2. järjestetään vieraan kielen pitkän oppimäärän mukaiset kuuntelukokeet, tiistaina 16.2. toisen kotimaisen kielen kuuntelukokeet ja keskiviikkona 17.2. vieraan kielen lyhyen oppimäärän mukaiset kuuntelukokeet. 

Ensi viikon penkkareiden jälkeen abiturientit vetäytyvät lukulomalle, joka kestää hiihtoloma mukaan luettuna kolme viikkoa. Tuona aikana lukioissa järjestetään yo-kokeiden preppaustilaisuuksia ja korotustenttejä. Yo-kirjoitukset jatkuvat taas maanantaina 14.3. äidinkielen esseekokeella sekä suomi toisena kielenä -kokeella. 


Torstai on abien penkkaripäivä

Keskiviikkoiltana 17.2. Lahden kaupungin lukioiden kakkoset järjestävät abeille läksiäisjuhlat eli potkiaiset tai ruusukonvan. Juhlan luonne vaihtelee eri lukioissa riehakkaasta kisailusta ja sketsi-ilakoinnista arvokkaaseen illallisgaalaan, jossa esitetään abeille tehtyjä lauluja ja jaetaan palkintoja silmäätekeville. 

Torstaina 18.2. lukioissa vietetään penkinpainajaisia eli penkkareita eli abien viimeistä koulupäivää. Lahden kaupungin lukioissa abeja on tänä vuonna yhteensä 587: Kannaksessa 194, Lyseossa 256 ja Tiirismaalla 137. Lisäksi elokuussa 2016 Lahden lukiokoulutukseen liittyvässä Nastopolin lukiossa on 41 abiturienttia. 

Aamupäivällä abit hauskuuttavat nuorempia lukiolaisia ja opettajia pitämällä abiradiota sekä vierailemalla oppitunneilla. Huikeassa abigaalassa lukionsa päättävät jakavat palkintoja ja muita huomionosoituksia opettajille ja nuoremmille lukiolaisille sekä esittävät erilaisia satiirisia ohjelmanumeroita lukioaikansa koitoksista. 

Abit ovat valinneet ohjelmiinsa, rekkakoristeluihinsa ja pukeutumiseensa erilaisia teemoja, jotka varjellaan liikesalaisuuksien tavoin penkkaripäivän aamuun asti. Lahden lukiokoulutuksen abit lähtevät rekka-ajelulle Lahden keskustaan hieman ennen puoltapäivää. Nastopolin lukion abiturienttien rekat kiertelevät lähistön ala- ja yläkouluilla.


Vanhat valloittavat torstai-iltana ja perjantaina

Torstai-iltana lukioiden vanhimmiksi opiskelijoiksi muuttuneet kakkoset tanssivat vanhojentansseja huoltajilleen. Kannaksen lukiossa on 75 tanssiparia, Lyseossa 117 ja Tiirismaalla 60. Kannaksessa tanssit alkavat klo 17.30, Lyseossa klo 17.15, ja tiirismaalaisten tanssit pyörähtävät käyntiin Lotilan koulun tiloissa klo 17.30. Tanssien lomassa on kahvitarjoilu. Kannaksen ja Lyseon lukioiden vanhat ovat valmistaneet klassikkotanssien lisäksi yhden oman tanssiesityksen, joka on saanut innoitusta nykyaikaisista nuorten suosimista tanssi- ja musiikkityyleistä. Nastopolin lukon vanhat tanssivat Rakokiven koululla perjantaina klo 12, 13.15 ja 18 parinkymmenen tanssiparin voimin. 

Perjantaina Lahden lukiokoulutuksen vanhat esittävät tansseja aamupäivällä omissa lukioissaan nuoremmille opiskelijoille. Osa käy esiintymässä myös kaupungin päiväkodeissa, alakouluissa ja vanhainkodeissa. Perjantaina iltapäivällä kaikkien Lahden alueen lukioiden vanhat kokoontuvat tanssimaan Urheilukeskuksen Salpausselkähalliin. Tasan klo 12 tanssivuorossa ovat LYK, Kannas, Salpaus (Nastopolin lukion aikuislinja) ja Steinerlukio. Lyseon ja Tiirismaan vanhat valloittavat tanssilattian klo 13.15 alkaen – tänä vuonna Tiirimaan lukion liveorkesterin säestyksellä. 

Koska alueella on samaan aikaan Salpausselän kisojen tapahtumia, tanssiaisyleisö kulkee sisään halliin poikkeuksellisesti Svinhufvudinkatu 17:n kohdalta, kävelytietä pitkin. Alueelle ei pääse yksityisautoilla. Sisäänkäynnin lähettyville tuodaan salikartta, josta näkee, mistä kohdasta katsomoa voi parhaiten seurata minkäkin lukion tansseja. Musiikista ja juonnoista vastaa tänä vuonna Lahden lyseo, järjestelyistä Tiirismaan lukio yhdessä lukiojohdon ja kisaorganisaation kanssa.


Lisätiedustelut  

Kannaksen lukio
apulaisrehtori Hanna Luttinen,
puh. 050 383 6527 

Lahden lyseo
rehtori Tero Matkaniemi
puh. 050 559 7968

Tiirismaan lukio
rehtori Leena Akola
puh. 050 539 1680

Nastopolin lukio
opetusalapäällikkö Anu Snellman
puh. 050 385 5587

 

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva lähes 120 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs