Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Valokuitua tarvitaan jokaisessa kodissa

Valokuitua tarvitaan jokaisessa kodissa

Julkaistu: 01.04.2015 klo 15:26
Julkaisija: Viestintätoimisto Kumppania

Valtion ylevä tavoite ulottaa sadan megan laajakaistayhteydet kaikkien suomalaisten ulottuville vuoteen 2015 mennessä on kokemassa pahan mahalaskun.

Virallinen tavoite on ulottaa nopeat valokuitupohjaiset laajakaistayhteydet enintään kahden kilometrin päähän asukkaista. Suuret valtakunnalliset operaattorit ovat olleet hyvin haluttomia ryhtymään verkon rakentajiksi haja-asutusalueilla huolimatta peräti 66 prosentin julkisesta tuesta. Hankkeiden toteuttamiseksi onkin perustettu joukko pieniä alueellisia toimijoita, jotka tyypillisesti rahoittavat verkon rakentamisen asukkailta keräämillään liittymismaksuilla. Läheskään kaikille alueille ei kuitenkaan ole löytynyt ketään, joka alkaisi verkkoa rakentamaan.

Maantieteellisesti valtion tuella pyritään kattamaan suurin osa Suomesta. Ilman tukea jäävillä alueilla asuu kuitenkin peräti 95 prosenttia kansasta. Miten heille saataisiin taattua tulevaisuuden tietoliikennepalvelut? Nyt on käymässä niin, että kaikista tiheimmin asutut alueet kaupungin keskustoissakin jäävät ilman valokuituyhteyksiä, puhumattakaan lähiöistä.

Tulevaisuuden tietoverkossa ovat kaikki 

Minulta kysytään usein, mihin valokuituverkkoa tarvitaan. Vastaus on helppo: tulevaisuudessa ihan kaikkeen. Kaikki elektroniset laitteet, kahvinkeittimistä sähköpistokkeisiin yhdistyvät tulevaisuudessa jollakin tavalla tietoverkkoon. Uskokaa tai älkää.

Yhtenä pontimena on ekologisuus. Sähkön hinta määräytyy pitkälti kulutushuippujen mukaan. Tulevaisuuden älyverkot mahdollistavat sen, että esimerkiksi pesukonetta voidaan pyörittää yöaikaan, kun sähkön käyttö on vähäisempää ja sen tuottaminen halvempaa. Nyt nähty kännyköiden, televisioiden ja tablettien integroituminen verkkoon on siis vasta jäävuoren huippu.

Valitettavan usein ihmiset ajattelevat vain nykyhetken ja lähitulevaisuuden tarpeita. Ei osata nähdä asioita tulevaisuuteen edes vuotta paria pidemmälle. Vai väittääkö joku, että viisi vuotta sitten olisi osattu arvata Facebookin tuomaa mullistusta ihmisten välisessä sosiaalisessa kanssakäymisessä? Uudet Googlet, Facebookit ja Youtubet ovat vasta kehittymässä. Varmaa on vain se, että jatkossa ne vaativat yhä parempia yhteyksiä toimiakseen.

Rajatonta kapasiteettia kohti 

Kun itse aloin reilut 20 vuotta sitten käyttää tietokoneverkkoja oli huippunopeus 1200 bps. Tänä päivänä huippunopea yhteys on 100 Mbps, joka on 100 000 kertaa sen aikaisia yhteyksiä nopeampi. Tietoliikenneyhteyksien nopeudet ovat kasvaneet vuosittain noin 50 prosenttia koko netin historian ajan. Ei ole mitään syytä olettaa, että nopeuksien kasvu hidastuisi tulevaisuudessakaan. Vain valokuitu tarjoaa käytännössä rajattoman kapasiteetin tiedonsiirtämistä varten.

 

Tommi Linna 

Kirjoittaja on Suomen Seutuverkot ry:n hallituksen jäsen ja Verkko-osuuskunta Oulunseudun Laajakaistan puheenjohtaja

 

Suomen seutuverkot ry edistää Suomeen laajakaistaisten yhteyksien rakentumista. Yhdistys on riippumaton ja voittoa tavoittelematon. Yhdistyksen tehtävänä on edistää seutukuntien tasavertaista tietoyhteiskuntakehitystä. www.seutuverkot.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs