Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Uusi vuosi tuo mukanaan kiristyvät pakkaset

Ilmatieteen laitos

Uusi vuosi tuo mukanaan kiristyvät pakkaset

Tiedote.
Julkaistu: 28.12.2015 klo 13:07
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Ilmatieteen laitoksen 28.12. tekemän ennusteen mukaan uudenvuodenaattona Suomessa vallitsee eteläinen ilmavirtaus. Pilvisyys on vaihtelevaa koko maassa, mutta enimmäkseen on poutaista. Lämpötila on länsirannikolla sekä Lounais-Lapissa paikoin nollan tuntumassa, muualla on pakkasta muutamia asteita, selkeillä alueilla idässä mahdollisesti noin 10 astetta. Puoliltaöin ammuttavat raketit näkyvät pääsääntöisesti hyvin, mutta paikoin melko matalalla oleva pilvi voi haitata korkeimpia raketteja.

Uudenvuodenpäivänä Suomeen alkaa virrata kaakosta hyvin kylmää ilmamassaa ja sulan meren aiheuttamien lumikuurojen mahdollisuus kasvaa etelässä. Pohjoisessa ei tässä vaiheessa tapahdu vielä suurempia muutoksia.

Viikonloppuna erittäin kylmä ilmamassa leviää kaakosta koko maahan ja pakkanen vähitellen kiristyy. Sunnuntaina pakkasta on jo maan pohjoisosassa 20…30 astetta, maan keskiosassa 15…25 ja etelässä 10…15 astetta. Maan eteläosaan voi myös yltää hyvin sakeita lumisateita sulalta Suomenlahdelta ja Laatokalta, muualla maassa lumisateet jäävät kuitenkin melko vähäisiksi.

Pakkassää tavallista vuodenvaihteelle

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuosi vaihtuu tavallisesti talvisessa pakkassäässä. Tyypillisesti vuodenvaihteen lämpötilat ovat yöllä maan etelä- ja keskiosassa noin -8...-15 ja pohjoisessa -15...-20 astetta. Rannikolla on yleensä hieman lauhempaa. Vuodesta 1961 alkaen vuodenvaihteen ylin lämpötila on +8,3 astetta, joka on mitattu Maarianhaminassa 31. joulukuuta 1975. Alin lämpötila on -43,5 astetta, ja se on mitattu Sallan Naruskajärvellä 1. tammikuuta 1982. Keskimäärin lunta on maan eteläosassa vuodenvaihteessa 10 - 20, maan keskiosassa 20 - 40 ja maan pohjoisosassa 40 - 50 senttiä. Enimmillään lunta on ollut uutena vuotena etelässä yli puoli metriä ja Lapissa metrin. Vuodesta 1961 alkaen suurin vuodenvaihteessa mitattu lumensyvyys on 126 cm, joka on mitattu 1. tammikuuta 1992 Enontekiön Kilpisjärvellä.

Vuosi 2014 otettiin vastaan hyvin lauhoissa merkeissä. Lämpötila on yöllä lähes koko maassa nollan, maan etelä- ja länsiosassa paikoin +5 asteen yläpuolella. Lunta oli koko maassa, osassa Keski-Lappia runsaat puoli metriä.

Lisätietoja:

Vuodenvaihteen säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/uusi-vuosi
Joulukuun sääseuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/joulukuu
Lumitilanteen seuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/lumitilanne

 

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Lisätietoa Ilmatieteen laitoksen viestinnästä, puh. 029 539 2231

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs