Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Uusi eduskunta haluaa laittaa korkeakoulujen opiskelijaterveydenhuollon kuntoon

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry

Uusi eduskunta haluaa laittaa korkeakoulujen opiskelijaterveydenhuollon kuntoon

Tiedote.
Julkaistu: 25.04.2015 klo 08:26
Julkaisija: Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry

Tiedote 25.4.2015

Vapaa julkaistavaksi

Suomen korkeakouluopiskelijat onnittelevat eduskuntaan valittuja kansanedustajia. Ennen vaaleja julkaistun opiskelijoiden tekemän soittokierroksen mukaan ehdokkaiden enemmistö kannatti opiskelijoiden tavoitteita. Läpimenneistä ehdokkaista 63 % eli 125 henkilöä tavoitettiin soittokierroksen aikana, ja heiltä oli saatu vastaukset opiskelijoiden kysymyksiin.

Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) ja Suomen opiskelijakuntien liiton - SAMOKin puheenjohtajat ovat pääosin tyytyväisiä uuden eduskunnan kokoonpanon opiskelijamyönteisyyteen.

Enemmistö läpimenneistä, 106 kansanedustajaa, haluaa panna korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon kuntoon laajentamalla Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) opiskelijaterveydenhuollon palvelut yliopisto-opiskelijoiden lisäksi myös ammattikorkeakouluopiskelijoille. SYL:n ja SAMOKin mukaan juuri nyt pitääkin katsoa viisaasti tulevaisuuteen ja huolehtia siitä, että opiskelijat oppivat pitämään hyvää huolta terveydestään jo opiskeluaikana.

“Soittokierroksen aikana ei tavoitettu ihan kaikkia, joten pidän hyvin mahdollisena, että YTHS-laajennusta AMK-opiskelijoille kannattaa vielä suurempi joukko kansanedustajista. Opiskelijaterveydenhuollon avulla luodaan pohja työkyvylle ja sitä kautta pidemmille työurille. Laajennus on järkevää tehdä mahdollisimman pian”, sanoo SAMOKin puheenjohtaja Joonas Peltonen.

Soittokierroksella tavoitetuista eduskuntaan läpimenneistä 110 edustajaa on sitä mieltä, että koulutuksen rahoitusta ei voi enää leikata. Samasta joukosta 107 edustajaa haluaa säilyttää opintotuen nykymuotoisena.

“Riippumatta siitä, mitkä puolueet hallituksessa ovat, on selvää, että nuoresta sukupolvesta täytyy pitää huolta. Muu olisi järjetöntä, sillä kestävyysvajeen hoitaminen ja hyvinvointiyhteiskunnan säilyttäminen on siitä kiinni, miten onnistumme saamaan nuoret kiinni koulutukseen ja työelämään”, sanoo SYL:n puheenjohtaja Jari Järvenpää.

Tavoitetuista, valituksi tulleista kansanedustajista 42 % haluaa pitää korkeakoulutuksen maksuttomana kaikille taustasta ja kotimaasta riippumatta. Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) ja Suomen opiskelijakuntien liiton - SAMOKin puheenjohtajat ovat uuden eduskunnan kantoihin hyvin pettyneitä.

“On surullista, että suuri osa valituista edustajista on valmis avaamaan oven maksulliselle koulutukselle, mutta sulkemaan sen kansainvälistymiselle. Maksujen sijaan meidän pitäisi panostaa siihen, miten saisimme ulkomaiset opiskelijat jäämään Suomeen valmistumisen jälkeen”, toteavat Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) ja Suomen opiskelijakuntien liiton - SAMOKin puheenjohtajat.

Katso korkeakouluopiskelijoiden tekemän soittokierroksen tarkemmat tulokset ja graafit:

http://www.koulutuslupaus.fi/?attachment_id=1557

Soittokierros on osa SYL:n ja SAMOKin #koulutuslupaus-kampanjaa, jonka sivusto löytyy osoitteesta koulutuslupaus.fi. Sosiaalisessa mediassa aihetunnus on #koulutuslupaus. Facebook-sivu: facebook.com/koulutuslupaus

 

Lisätietoja:

puheenjohtaja Jari Järvenpää, p. 044 906 5007, etunimi.sukunimi@syl.fi

puheenjohtaja Joonas Peltonen, p. 050 389 1000, etunimi-sukunimi@samok.fi

Taustaa:

SYL:n ja SAMOKin yhdessä ylioppilas- ja opiskelijakuntien kanssa ehdokkaiden soittokierros on toteutettu maalis-huhtikuun aikana. Soittokierroksen kohteena olivat eduskuntapuolueiden ehdokkaat kaikista vaalipiireistä. Eduskuntavaaleissa läpimenneistä ehdokkaista tavoitettiin soittokierroksen aikana 125 henkilöä, eli käytännössä 63 % eduskunnan 200 kansanedustajasta.

Näitä kysyttiin:

“Korkeakoulutuksen rahoituksesta on neljän vuoden aikana arvioiden mukaan leikattu yli 400 miljoonaa. Oletko sitä mieltä että korkeakoulutuksen julkisesta rahoituksesta ei tule enää seuraavalla hallituskaudella leikata? ”

“Tuleeko korkeakoulutus säilyttää jatkossa maksuttomana kaikille?”

“Tulisiko Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) asema turvata sote- ja rahoitusuudistuksessa?”

“Tulisiko YTHS mielestäsi laajentaa AMK opiskelijoille?”

“Pitäisikö opintotuki säilyttää nykymallisena, opintorahapainotteisena?”

“Pitäisikö opiskelijan perheellisyys ottaa huomioon opintotuessa?”

 

#Koulutuslupaus on korkeakouluopiskelijoiden eduskuntavaalikampanja. Kampanjan neljä kärkitavoitetta ovat:

1. Koulutus on maksutonta.

2. YTHS kaikille korkeakouluopiskelijoille.

3. Opintotukea ei heikennetä.

4. Koulutuksesta ei leikata.

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry on opiskelijajärjestö, joka edustaa noin 135 000 perus- ja jatkotutkinto-opiskelijaa.

SYL valvoo opiskelijan etua valtakunnan tasolla opiskelijaa koskevissa asioissa. SYL:n ydinosaamisalueita ovat koulutuspolitiikka, sosiaalipolitiikka ja kansainväliset asiat. Lisäksi SYL:ssä paneudutaan työelämään, tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen, ympäristöön ja kehitysyhteistyöhön liittyviin kysymyksiin.

www.syl.fi
www.facebook.com/SYL.FIN

www.twitter.com/SYL_FIN

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs