Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Taitaja2015 -avajaistiedote/Kommunike Mästare2015 invigningsceremonin

Taitaja2015

Taitaja2015 -avajaistiedote/Kommunike Mästare2015 invigningsceremonin

Tiedote.
Julkaistu: 04.05.2015 klo 20:02
Julkaisija: Taitaja2015

Lisää avajaiskuvia Kuvat.fi-palvelusta

Taitaja2015-tapahtuma on nyt virallisesti avattu Turun Logomossa, ja seuraavan kolmen päivän aikana käydään tiukkoja taistoja yli 40 eri ammattialan SM-titteleistä.

Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell toivotti kilpailijat, valmentajat ja muut huoltojoukot tervetulleeksi Turkuun ja Taitaja2015-tapahtumaan.” Olette saapuneet paikalle osoittamaan taitojanne ja lahjojanne sekä työtapojen hallintaa ja kykyä soveltaa osaamaanne uuteen. Olette jo nyt Suomen parhaita omilla aloillanne. Ammattitaitokilpailuissa testataan juuri niitä taitoja, joita työelämäkin kaipaa. Hyviin suorituksiin on päästävä kovassa paineessa, tiukassa aikataulussa, lukuisten katsojien kommentoitavana, toisten huippujen kanssa kilpaillen. Ihailen teitä, nuoret taitajat, jotka pystytte näin haastamaan itsenne”.

”Taitaja-tapahtuman tavoitteena on alusta saakka ollut ammattitaidon ja ammatillisen koulutuksen arvostuksen parantaminen, ammatillisen koulutuksen kehittäminen ja sen vetovoiman lisääminen. Nämä tavoitteet eivät ole kadonneet vuosien varrella mihinkään, vaikka toimintaympäristö, toimijat ja mittakaava ovat muuttuneet. Hallitus on asettanut tavoitteeksi, että Suomi on maailman osaavin kansa vuonna 2020. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää myös ammatillisen huippuosaamisen kehittämistä ja ammattitaitokilpailutoiminta on yksi väline tavoitteen saavuttamiseksi.”, hän jatkoi puheessaan.

Taitaja2015-kilpailujohtaja Jarmo Linkosaari kertoi, että Turkuun kokoontuneita SM-kilpailujoukkueita on lähes 60, kilpailijoita yli 400 ja ulkomaisia vieraskilpailijoita noin 50 viidestätoista eri maasta. Kotimaisia vieraskilpailijoita, jotka ovat valmentautumassa elokuun WorlsSkills Brasilian kilpailuun, on yli 20 ja Taitaja9-kilpailijoita tulee tiistaina Turkuun yli 100.

”Osaamisen iloa on huikea määrä ilmassa”, hän totesi. Myös yritykset ja yhteisöt ovat tärkeässä roolissa, sillä ilman heitä Taitaja2015-suurtapahtumaa ei olisi.

Skills Finland ry:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön tervehdyksen tuonut opetusneuvos Seija Rasku otti puheessaan esille Taitaja2015 Tehkää hyvin –sloganin:

”Tehkää hyvin -slogan kannustaa Taitaja-, TaitajaPLUS- ja Taitaja9-kilpailijoita yltämään omaan parhaimpaansa. Se kehottaa jokaista Taitaja-tapahtuman tuomaria olemaan avoin, reilu ja oikeudenmukainen. Lisäksi slogan kannustaa kaikkia Taitaja-tapahtuman järjestelyihin osallistuvia hoitamaan oman pestinsä niin, että kilpailijat, tuomarit, huoltajat ja myös me kisavieraat voimme keskittyä nauttimaan tekemisen meiningistä ja ainutlaatuisesta ammattiosaamisesta.

Sanaparilla ”Tehkää hyvin” on suomen kielessä myös toinen merkitys. Se tarkoittaa suurin piirtein samaa kuin ”ole hyvä”. ”Tehkää hyvin” voidaan sanoa, kun kehotetaan jotakuta olemaan hyvä ja astumaan sisään, menemään edeltä tai ottamaan katetusta pöydästä. ”Tehkää hyvin” -slogan kannustaa meitä kaikkia astumaan rohkeasti sisään ammattikoulutuksen, ammattiosaamisen ja ammattien maailmaan. Varsinaissuomalaiset ovat rakentaneet meille komean kattauksen, joka esittelee kolmen päivän ja parin hallin paketissa ammattikoulutuksen monet mahdollisuudet ja ammattien kirjon omaa unelma-ammattia tai urapolkua etsiville. Lisäksi tarjolla on tiukkaa tietoa, leppoisaa yhdessäoloa ja vapaata verkottumista seminaareissa, Ammattitorilla ja illanvietoissa. Komea kattaus on kuin varsinaissuomalainen pitopöytä, josta löytyy jokaiselle jotakin.”

Seija Rasku puhui huolestuneena ammatillisen koulutuksen puolesta seuraavin sanoin:
”Taitaja-tapahtuman kaltaista ammattikoulutuksen pitopöytää tarvitaan, jotta työelämä saa tarvitsemiaan ammattiosaajia. Viimeisimmät ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishakutiedot osoittavat, että ammatillisen koulutuksen suosio on laantumassa. Ammatilliseen koulutukseen haki tänä keväänä noin 4000 hakijaa vähemmän kuin viime vuonna. Hakijamäärän laskua selittää osaltaan syksyllä 2013 voimaan tullut yhteishakuasetuksen muutos. Yhteishaussa ei voi enää hakea ammatilliseen koulutukseen, jos on jo suorittanut ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon. Tutkinnon suorittaneet hakeutuvat ammatilliseen koulutukseen erillisvalintojen kautta. Yhteishaun hakijamäärää on vähentänyt myös se, että perusopetuksen päättäneiden ikäluokka on pienempi kuin edellisenä vuonna. Pieni ikäluokka ei kuitenkaan ole vaikuttanut lukiokoulutukseen hakeutumiseen. Lukioihin haki tänä keväänä runsas tuhat nuorta enemmän kuin viime vuonna. Vaikka ammatillisen koulutuksen suosion hiipuminen on vielä varsin vähäistä, kehityssuunnasta on syytä olla huolissaan. Lukuisat ennakointiselvitykset ja yrityksille suunnatut rekrytointikyselyt nimittäin osoittavat, että puolet työelämän tarvitsemista osaajista valmistuu ammatillisesta koulutuksesta. Työelämän kannalta ihanteellisin on tilanne, jossa noin puolet ikäluokasta hakeutuu ja pääsee ammattikoulutukseen, puolet lukiokoulutukseen. Parasta ammattikoulutuksen puolesta puhumista ja fifty-fifty-tilanteen turvaamista on tarjota nuorille mahdollisuus kokea, mitä amis oikeasti on. Täällä Taitaja-tapahtumassa jos missä amis sykkii nuorille ja nuorissa.”

Seija Raskun puheenvuoron avasi virallisesti SM-kilpailun, ja seuraavaksi Taitaja2015-finalistit vannoivat seisten Taitaja-kilpailuvalan. ”Lupaan, kaikkien kilpailijoiden puolesta, kilpailla avoimesti, reilusti, viisasti, osaamisesta iloiten ja taitavasti. Lupaan toimia kilpailun sääntöjen mukaisesti hyvässä Taitaja-hengessä. ”

Virallisten puheiden lisäksi ohjelmassa nähtiin myös mm. Alice Airbuzzin esittämä Taitaja2015-kappale Turn On Your Radio, Turun AMK, Taideakatemian tulishow, Smash Cheerleaderien esitys, Taitajien Taitaja 2014 Siiri Härmän puhe, kilpailujoukkueiden esittelyt, Puolalanmäen kuoron esittämä Taitaja2015 voittajasikermä sekä lopuksi laulaja Stig piti puolen tunnin shown.

Avajaisten tarkoitus oli innostaa nuoret tulevien päivien koitoksiin. Ohjelma oli sekoitus virallista ja nuorekasta, yllätyksiä sekä arvokkuutta. Pääosassa olleet SM- finalistit oli nostettu esille ja koulujen sekä joukkueiden esittely tuntui luissa ja ytimissä. Kilpailuhenki saatiin takuulla nostettua kattoon seuraavaksi kahdeksi ja puoleksi päiväksi!

Kommunike Mästare2015 invigningsceremonin

Mer photografier Kuvat.fi

Mästare2015-evenemanget är nu officiellt öppnat i Logomo i Åbo och under de kommande tre dagarna kämpar studerande om finska mästerskapet i 40 yrkesbranscher.

Åbo stadsdirektör Aleksi Randell önskade tävlandena, tränarna och stödtrupperna välkomna till Åbo och Mästare2015-evenemanget. ”Ni har kommit hit för att visa era färdigheter och er talang samt behärskandet av arbetsmetoder och förmågan att tillämpa ert kunnande i nya situationer. Ni är redan Finlands bästa i era egna branscher. I tävlingen i yrkesskicklighet testas just de färdigheter som behövs i arbetslivet. Ni måste göra bra i från er under press, med en tajt tidtabell, ackompanjerade av publikens kommentarer och emot er har ni andra toppkompetenta medtävlanden. Jag beundrar er som klarar av att utmana er själva så här.”

Vidare konstaterade Randell att: ”Mästare-evenemangets mål har från första början varit att förbättra yrkesutbildningens och yrkeskunnandets uppskattning samt utveckla yrkesutbildningen och öka dess dragningskraft. Målsättningarna har inte försvunnit någonstans med åren fastän omgivningen, aktörerna och skalan har ändrat. Regeringen har satt som mål att finländarna ska vara det kunnigaste folket i världen år 2020. För att nå målet krävs också att yrkestoppkompetensen utvecklas och tävlingarna i yrkesskicklighet är ett av verktygen.”

Tävlingschef Jarmo Linkosaari upplyste om att årets Mästare2015-evenemang samlat 60 lag för att tävla om finska mästerskapet, de tävlande är ca 400 och internationella tävlande ungefär 50 från 15 länder. Över 20 inhemska gästtävlande, som tränar inför World Skills i Brasilien, deltar också. På tisdag tävlar drygt 100 Mästare9- finalister.”

”Luften är fylld av kunnandets glädje.”, konstaterar Linkosaari. Även alla företag och samarbetspartners har spelat en viktig roll. Mästare2015 skulle inte ha blivit till utan dem.

Undervisningsråd Seija Rasku framförde Skills Finland ry:s och Undervisnings- och kulturministeriets hälsning. Hon lyfte i sitt tal fram betydelsen av Mästare2015-sloganen ”Gör ditt bästa”:

”Sloganen uppmuntrar Mästare-, MästarePLUS- och Mästare9-tävlanden att överträffa sig själva. Den uppmanar varje Mästare- domare att vara öppen, redig och rättvis. Därtill uppmuntrar sloganen alla Mästare-arrangörer att sköta sina uppgifter så att tävlanden, domare, följeslagare och besökare kan koncentrera sig på att njuta av stämningen och yrkeskunnandet.”

På finska har ordparet ”Gör ditt bästa” även en annan betydelse. Det betyder ungefär samma som ”Var så god”. Så kan man säga när man uppmanar någon att vara så god och stiga på, gå före eller ta för sig från det dukade bordet. ”Gör ditt bästa” uppmuntrar oss alla att modigt äntra yrkesutbildningens, yrkesskicklighetens och yrkenas värld. Egentliga Finland har dukat upp ett tre dagar långt evenemang där de som funderar på sin framtida karriär serveras yrkesutbildningens många möjligheter och drömyrken inom två hallars väggar. Därtill erbjuder seminarierna, Yrkestorget och kvällsprogrammet besökarna kalla fakta, varm gemenskap och fritt nätverkande.”

Seija Rasku uttryckte även oro för yrkesutbildningen med följande ord:
”Mästare-evenemanget behövs för att arbetslivet ska få det yrkeskunnande det behöver. Den senaste gemensamma ansökningen för gymnasiet och yrkesutbildningen visar att yrkesutbildningens popularitet minskar. Yrkesutbildningen hade denna vår 4000 sökande färre än ifjol. Minskningen kan delvis förklaras med den förordningsändring som trädde i kraft 2013. Personer som sedan tidigare har en yrkes- eller högskolexamen kan inte längre söka via den gemensamma ansökan. Sökandemängden i den gemensamma ansökan påverkas också av att åldersklasserna minskat. Däremot påverkade inte den minskade åldersklassen gymnasiebenägenheten, gymnasierna hade ca 1000 fler sökande än ifjol. Trots att minskningen är liten, ger utvecklingen orsak till oro. Flera prognoser och rekryteringsenkäter riktade till arbetslivet ger vid handen att hälften av arbetstagarbehovet täcks av yrkesutbildningen. Ur arbetslivets synvinkel vore det ideala att hälften av åldersklassen går till yrkes- och hälften till gymnasieutbildning. Därför behövs evenemang som Mästare, där ungdomarna konkret får en bild av vad yrkis egentligen är.”

Seija Raskus tal var den officiella öppningen av FM-tävlingen och därefter svor Mästare2015-finalisterna stående Mästare-tävlingseden. ”Jag lovar på alla tävlandes vägnar att tävla öppet, hederligt, klokt samt med glädje och skicklighet. Jag lovar att följa tävlingsreglerna i äkta Mästare-anda.”

Förutom de officiella talen innehöll programmet bl.a. Mästare2015-låten Turn On Your Radio framförd av Alice Airbuzz, Åbo YHs Konstakademis eldshow, Smash Cheerleaders uppträdande, Mästarnas Mästare 2014 Siiri Härmäs tal, presentation av tävlingslagen, Mästare2015 vinnarpotpurri av Puolalanmäkis kör samt artisten Stigs 30 minuters show.

Invigningsceremonins mål var att väcka de ungas iver inför de kommande dagarnas utmaningar. Programmet var en blandning av officiellt och ungdomligt, överraskning och värdighet. Huvudrollsinnehavarna FM-finalisterna lyftes fram och presentationerna av skolorna och lagen kändes ända in i benmärgen. Tävlingsandan är i nivå med taket de kommande 2,5 tävlingsdagarna!

Liitetiedostot

Taitaja2015-tapahtuma, valtakunnallinen ammattitaidon SM-kilpailu, TaitajaPLUS sekä Taitaja9, pidetään 5.–7.5.2015 Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa sekä HK Areenalla. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Skills Finland ry, Turun ammatti-instituutti, Axxell Utbildning Ab, Bovallius-ammattiopisto, Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä, Peimarin koulutuskuntayhtymä, Salon seudun koulutuskuntayhtymä, Raision seudun koulutuskuntayhtymä ja Turun Ammattiopistosäätiö. 

 Taitaja2015 viestii monin tavoin. Voit ladata painokelpoisia kuvia tapahtumasta ja eri kilpailulajeista Kuvat.fi
-palvelusta. Lisäksi käytössäsi on Taitaja2015 Youtube, Twitter, Instagram- ja Facebook-tilit. Nettiradio sekä verkkouutiset.  Kaikki linkit sekä yksityiskohtaiset tiedot eri kilpailulajeista ja tehtävistä löydät myös www.taitaja2015.fi etusivulta.

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs