Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Suomen vahva puolustus pääroolissa kansainvälisessä reserviläiskongressissa

Reserviläisliitto tiedottaa

Suomen vahva puolustus pääroolissa kansainvälisessä reserviläiskongressissa

Tiedote.
Julkaistu: 18.10.2016 klo 10:52
Julkaisija: Reserviläisliitto tiedottaa

Viikonloppuna pidetyssä CISOR-järjestön reserviläiskongressissa esiteltiin Suomen puolustusratkaisua kansainvälisille vieraille. Tilaisuus käynnisti Reserviläisliiton kaksivuotisen puheenjohtajakauden järjestössä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kuvaili Maanpuolustuskorkeakouluun kokoontuneelle parisataapäiselle yleisölle Euroopan sotilaspoliittisen tilanteen jyrkkää ja nopeaa muutosta.

-  Vielä viisi vuotta sitten luulimme, että ympärillemme on kehittymässä ystävien tai ainakin rauhan kehä. Vain parissa vuodessa asetelma on kääntynyt päälaelleen. Kaikkien tiedossa on, miten Venäjä käyttäytyy: Krimin laiton liittäminen, Itä-Ukrainan epävakaus. Turkki on muuttunut ja Pohjois-Afrikassa olemme nähneet katastrofaalista kehitystä. Vakauden kehä Euroopan ympärillä on vaihtunut epävakauden kehäksi, Niinistö arvioi.

CISOR-järjestön jäsenmaiden edustajille esiteltiin Suomen yleiseen asevelvollisuuteen ja suureen reserviin pohjautuvaa puolustusjärjestelmää. Suomella on reservissä noin 900 000 sotilaskoulutuksen saanutta miestä ja naista, joista 230 000 on sijoitettuna Puolustusvoimien sodan ajan joukkoihin. Järjestelmä pohjautuu suomalaisten vahvaan maanpuolustustahtoon, joka on paljon korkeampi kuin eurooppalaisilla keskimäärin.

- Suomessa tilanne on maanpuolustustaidon, -tahdon ja -kyvyn kannalta erityisen hyvä. Suurin osa suomalaisista olisi valmiita puolustamaan Suomea aseellisesti. Hybridisodankäynnin kannalta tämä on olennaista, koska kaikki suomalaiset altistuvat informaatiolle esimerkiksi verkossa, kertoi Puolustusvoimien komentaja, kenraali Jarmo Lindberg.

Myöspuolustusvoimien kansainvälinen yhteistoiminta nousi kongressissa vahvasti esiin. CISOR-järjestön puheenjohtajana 2016-2018 toimiva, reservin sotilasmestari Ilpo Pohjola kertoi, että Reserviläisliitto pyrkii kehittämään myös Euroopan reserviläisten välistä yhteistyötä ja selvittää mahdollisuuksia mm. koulutusyhteistyölle. Kahden vuoden aikana  tutustutaan eri puolustushaarojen toimintaan sekä rajavalvontaan. Arktinen elementti näkyy vahvasti: puheenjohtajuuskauden kuudesta tilaisuudesta kaksi pidetään Lapissa.

Reserviläisliiton puheenjohtajan, kansanedustaja Mikko Savolan (kesk.) vetämässä paneelissa Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta päätöksenteosta keskustelivat kansanedustajat Veera Ruoho (ps.), Krista Mikkonen (vihr.) ja Pertti Salolainen (kok.).

He katsoivat, että Suomen lainsäädännössä on puutteita erityisesti kyberturvallisuuden suhteen. Nato-jäsenyyden hakemisen osalta hakijat olivat erimielisiä. Salolainen peräänkuulutti sopivaa ajankohtaan Natoon liittymiselle, kun taas Ruoho piti viisaampana seurata Ruotsin menettelyä asiassa. Mikkonen tyytyisi lisäämään pohjoismaista sekä Euroopan sisäistä sotilaallista yhteistyötä.

 

Lisätietoja:

Olli Nyberg, Reserviläisliiton toiminnanjohtaja

(09) 4056 2041 tai 0400 640 755

olli.nyberg@reservilaisliitto.fi

Reserviläisliitto

Suomen suurin maanpuolustusjärjestö on vuonna 1955 perustettu Reserviläisliitto ry, jonka organisaatioon kuuluu 18 maakunnallista piiriä ja yli 342 paikallista jäsenyhdistystä. Henkilöjäseniä liiton paikallisyhdistyksissä on noin 37 000.

Reserviläisliiton tehtävänä on ylläpitää ja kehittää kansalaisten maanpuolustustahtoa sekä reserviläisten ns. kenttäkelpoisuutta. Yleisimpiä toimintamuotoja ovat ammunta, maastotoiminta, liikunta ja urheilu, erilainen koulutus sekä maanpuolustustahdon ylläpitämiseen tähtäävä työ. Myös veteraanityö ja -tuki on laajaa.

Reserviläisliitto on mukana Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) toiminnassa, joka mm. järjestää reserviläisille tarkoitettua sotilaallista koulutusta sekä erilaista onnettomuustilannekoulutusta. Yli 40 prosenttia MPK:n vapaaehtoiskouluttajista on Reserviläisliiton jäseniä. Lisätietoja osoitteesta www.reservilaisliitto.fi.

 

CISOR

Eurooppalaisia reservinaliupseerijärjestöjä yhdistävään CISOR-järjestöön kuuluu yhteensä 12 jäsenjärjestöä. Suomesta, Sveitsistä ja Itävallasta tulevia järjestöjä lukuun ottamatta muut jäsenjärjestöt edustavat NATO-maita. Suomen puheenjohtajakauden ensimmäinen tapahtuma oli Helsingin Santahaminassa 13.-16.10.2016 järjestetty Suomen puolustusratkaisu -kongressi. http://cisor.info/

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs