Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Sotainvalidien Veljesliitto työllistänyt jo runsaat 200 uusmaalaista pitkäaikaistyötöntä

Sotainvalidien Veljesliitto ry

Sotainvalidien Veljesliitto työllistänyt jo runsaat 200 uusmaalaista pitkäaikaistyötöntä

Tiedote.
Julkaistu: 17.06.2015 klo 10:15
Julkaisija: Sotainvalidien Veljesliitto ry

Avustajatoiminta-hanke tuo kuntiin miljoonasäästöt

Uudellamaalla vuodesta 2006 toiminut Avustajatoiminta-hanke on työllistänyt alueella yhteensä runsaat 200 pitkään työttömänä ollutta. Tällä hetkellä alueella työskentelee 17 avustajaa veteraanien tukena.

 - Tarjoamme mielekkään työn ja mahdollisuuden kouluttautua niille, jotka ovat jo pitkään etsineet työtä tai joilla on mahdollisuus palkkatukeen, summaa Avustajatoiminnan projektijohtaja Eija Kilgast.

Avustajista noin 40 % on löytänyt avustajajaksonsa jälkeen työ- tai koulutuspaikan. Koska kunnat joutuvat pääsääntöisesti korvaamaan puolet työmarkkinatuen kustannuksista Kelalle, toiminta ja sen korkea jatkotyöllistämisprosentti ovat tuoneet kunnille mittavat säästöt. Samaan aikaan kunnille on kertynyt verotuloja työllistetyiltä.

Lisää säästöä tuo apu, jota avustajat antavat. Tällä hetkellä sitä saa Espoossa, Kauniaisissa, Vantaalla, Kirkkonummella, Keravalla, Järvenpäässä, Tuusulassa, Mäntsälässä, Siuntiossa, Sipoossa, Pornaisissa, Vihdissä, Lopella, Riihimäellä ja Hausjärvellä toimivan Uudenmaan avustajahankkeen kautta n. 250 veteraanitaloutta.

- Avustajatoiminta on varmasti yksi alueen tehokkaimmista hankkeista. Työttömyyden vähentämisen lisäksi se täydentää kunnallista ja yksityistä kotihoitoa ja edistää kotona selviytymistä, mikä taas vähentää paineita kunnalliseen kotihoitoon ja laitoshoitoon, Kilgast sanoo.

Jos yllä mainitut Uudenmaan ja Eteläisen Hämeen kunnat tuottaisivat kotipalveluina viime vuonna alueella annetut lähes 11 000 avustajatyötuntia, se maksaisi kunnille huomattavia summia. Osa uusmaalaisista asiakkaista pärjää avustajatoiminnan ansiosta vielä ilman kunnallista kotihoitoa.

Laatua sotainvalidien elämään

Uudenmaan avustajahankkeen avustaja käy asiakkaiden luona keskimäärin kahdesti kuussa. Joidenkin asiakkaiden luona avustaja käy useamman kerran viikossa, kun taas joillekin asiakkaille riittää käynti kerran kuussa.

- Sotainvalidien ja sotaveteraanien keski-ikä on jo yli 91 vuotta. Mitä heikommassa kunnossa veteraani on, sitä useammin hän tarvitsee avustajakäyntejä, kertoo Uudenmaan aluehankkeen projektipäällikkö Heidi Aho.

Asiakaskäynti kestää aina 2,5 tuntia ja silloin voidaan asiakkaiden toiveiden mukaan mm. siivota, laittaa ruokaa ja käydä kaupassa. Tärkeintä on, että avustajalla on kiireetöntä aikaa olla vanhuksen luona. Asiakkaat arvostavat sitä, että kotiin tulee aina sama työntekijä.

 - Monella vanhuksella on vähän sosiaalisia kontakteja ja siksi avustajan käynti ja seura on erityisen mieluisaa, Aho sanoo.

Sotainvalidien Veljesliitto tukee valtakunnallisesti hanketta ja sotainvalidien asiakasmaksuja vuosittain lähes miljoonalla eurolla. Uudellamaalla hanketta rahoittaa lisäksi ELY-keskus ja avustajien palkkaamista TE-toimisto. Hanke saa tukea myös kunnilta, veteraanijärjestöiltä ja Sotiemme Veteraanit -keräykseltä. Pieni osa hankkeen kustannuksista katetaan asiakasmaksuin.

- Työvoimahallinto arvioi hankkeen rahoituspäätöksen vuosittain. Se on määrittänyt projektille työllisyystavoitteen. Tärkeä on myös avustajien kouluttaminen työsuhteen aikana. Näin parannetaan heidän jatkotyöllistymismahdollisuuksiaan avoimille työmarkkinoille työsuhteen jälkeen, toteaa Heidi Aho.

Silti hankkeen tulevaisuus on epävarma. Vuodenvaihteen palkkatukiuudistuksen myötä työllistettävän täytyy olla ollut jopa yli 2 vuotta työttömänä, jotta hänet voidaan työllistää. Lisäksi TE-toimistojen tarveharkinta on kiristynyt määrärahojen vähyydestä johtuen, eikä TE-toimistoissa usein ehditä etsimään sopivia työttömiä. Näin avustajien löytyminen on entistä haasteellisempaa, vaikka työttömiä on entistä enemmän ja asiakkaille apu on välttämätöntä.

 

Lisätietoja:

projektipäällikkö Heidi Aho
p. 050 406 1902
heidi.aho@sotainvalidit.fi


projektijohtaja Eija Kilgast
p. 044 797 7881
eija.kilgast@sotainvalidit.fi

Edellä käyden - vammoista huolimatta.

Sotainvalidien Veljesliitto on vuonna 1940 sotainvalidien itsensä perustama veteraani- ja vammaisjärjestö. Sen tavoitteena on pitää huolta sotainvalideista sekä heidän puolisoistaan ja leskistään.

Lue lisää www.sotainvalidit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs