Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Sataman Valot juhlii 10-vuotissyntymäpäiviään lauantaina 29.8.2015

Lappeenrannan kaupunki

Sataman Valot juhlii 10-vuotissyntymäpäiviään lauantaina 29.8.2015

Tiedote.
Julkaistu: 24.08.2015 klo 14:58
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

Sataman Valot –tapahtumassa vietetään pyöreitä vuosia, kun tapahtuma täyttää kymmenen vuotta. Koko perheen kulttuuritapahtumaa vietetään Lappeenrannan satamassa lauantaina 29.8. klo 16 - 22.30. Taidekoulu Estradi vastaa tänä vuonna jo neljättä kertaa Sataman Valot -tapahtuman käytännön toteutuksesta Lappeenrannan kaupungin tapahtumapalvelut - Lappeenranta Eventin yhteistyökumppanina. 

Mukana olevista tahoista pyöreitä vuosia juhlivat myös Lappeenrannan pursiseura 60 v., Lappeenrannan Moottoriveneseura 50 v., Suur-Saimaan Wanhat Laiwat 30 v., Lappeenrannan Big Band 60 v., Taidekoulu Estradi 10 v. ja Musiikkikoulu MuSiKa 1 v. 

Perinteikäs ja lämminhenkinen Sataman Valot 2015 kutsuu kaikkia alueemme ihmisiä ja perheitä nauttimaan yhteisestä tulen ja valon kymmenvuotisjuhlasta, sen runsaasta ja monipuolisesta ohjelmatarjonnasta, taidepajoista, nuotiotulista, makujen maailmasta, tuikkivasta rantaympäristöstä ja ennen kaikkea yhdessäolosta. 

Sataman valot on runsauden sarvi

Sataman Valot 2015 on runsauden sarvi, josta virtaa musiikki, kuva, koru, liike, yhteisötaide, akrobatia, performanssi, klovneria, pulcinella-nukketeatteri, tulet, tuoksut ja maut, sinä ja minä, tärkeät arvot, Metku ja Unicef. Taidekoulu Estradin rehtori Ritva Aaltoa ilahduttaa erityisesti se, että ensimmäistä kertaa kaikki taiteen perusopetusta antavat oppilaitokset ovat mukana tapahtumassa. Kaikki tuovat oman pajansa ja/tai esityksensä tapahtumaan ja luvassa on tekemistä, temppuilua, kokemista ja katsomista jokaiselle ja jokaisen makuun, Aalto kertoo. 

Sataman Valot alkaa taidepajoilla klo 16 ja ne kestävät klo 18 saakka. Tämän jälkeen jatkuu illan muu juhlaohjelma ja nuotioelämä aina klo 22.30 asti. 

Tanssiopisto tanssii ja tanssittaa toritasanteella, Rantapuistossa on mahdollisuus osallistua Estradin rytmipajaan, kuvataidekoulun ympäristötaideteoksen syntyyn, musiikkiopiston ideoimaan osuuteen ja Taito Käsityökoulun "Halipuut" -teoksen valmistamiseen. Maalausympyrässä voi kokea aikuisille suunnattua pulcinella-nukketeatteria ja erilaisille kohderyhmille suunniteltuja toiminnallisia sirkuspajoja. Myöhemmin illalla Estradin valovoimaiset sirkusakrobaatit pistävät maalausympyrän pyörimään päätähuimaavalla esityksellään samoin kuin Niilin Helmet hurmaavalla tanssillaan. 

Illan edelleen hämärtyessä Rantapuiston nuotiotulet odottavat kulkijoita loimotuksen äärelle rentoutumaan, paistamaan makkaraa, rupattelemaan mukavia ja viihtymään yhdessä. Rantakahvila Kafiinasta voi ostaa makkaroita, jos omia ei ole mukana. Nuotion läheisyyteen loihditaan perinteitä kunnioittaen kaikkien yhteinen tulitaideteos, joka saa tänä vuonna rinnalleen myös performanssitaidetta. 

Päälavalla musiikkia

Päälava on pyhitetty paikallisille bändeille. Klo 18.00 alkaa iltaohjelma, jonka avaa juhlallisesti perinteikäs 60-vuotista taivaltaan juhliva Lappeenranta Big Band solistinaan vuoden 2014 tangokunigatar Maria Tyyster. Illan aikana lavalla viihdyttävät myös Estradin oma Blue Ice -band, Carpe Diem, Royal Sailing Club Band, Happy Days ja Coyote Storm. Tanssiminen on sallittua, samoin kuin hyväntuulinen hiippailu ja herkuttelu rantatorin ruokakojujen antimilla. 

Klo 22 Satamatorin lavalta kuullaan livenä Hannu Sopasen iltasoitto. Taidekoulu Estradin alkuvoimainen tuliesitys päättää juhlaillan, mutta samalla myös avaa ja käynnistää Tuli ja Rytmi 2015-2016 -hankkeen maakuntakiertueen. 

Veneet valaisevat sataman kaupunginlahden

Juhlavuosi tuo tullessaan uusia tuulia muun muassa kaupunginlahdelle lipuvien valaistujen veneiden juhlaparaatilla. Juhlavalaistut veneet saapuvat Mikonsaaren selältä satamaan klo 20.15 ja kiertävät suihkukaivon, jolloin ne samalla esitellään ja kerrotaan niiden historiasta. Veneet kiinnittyvät sataman laitureihin, joissa niitä voi ihailla koko yön, koska osa niistä myös yöpyy laitureissa. Lappeenrannan kaikki veneseurat osallistuvat paraatiin ja aluksiensa valaisemiseen. Ritva Aalto toivoo, että paraatista saadaan jokavuotinen perinne Sataman Valoihin. 

Valoparaatin idean alullepanija on Jorma Grönlund, innokas veneharrastaja ja Lappeenrannan Moottoriveneseuran jäsen.

- Ajatus on muhinut päässäni jo vuosia, lopullinen sysäys asiaan tuli viime talvena, kun olin Kaliforniassa katsomassa Newportin CA -veneilijöiden valoparaatia. Oivalsin, että tapahtuma on täysin sovellettavissa Lappeenrantaan pienemmässä mittakaavassa, Grönlund kertoo.

Ideasta ovat innostuneet myös Lappeenrannan veneilyseurojen puuhamiehet, puheenjohtajat ja rivijäsenet. 

Grönlund painottaa, että valoparaatiin voi osallistua, vaikka ei kuulu mihinkään seuraan, samoin eri paikkakunnilta veneet ovat tervetulleita mukaan. Osallistujia onkin jo ilmoittautunut sekä läheltä että kaukaa, yhteydenottoja on tullut jopa Suomen rajojen ulkopuolelta. Mukana on noin 30 venettä kajakista vanhoihin rahtilaivoihin. 

Satamassa keisarinlaiturilla on Lappeenrannan veneilyseurojen ylläpitämä nostalgiateltta, jossa esitellään veneilyseurojen toimintaa ja muistellaan vanhoja hyviä aikoja. Mukana on myös Huhtarin liikuntakeskus. Illalla klo 21 alkaen voi Sataman Loisteessa vielä käydä laulamassa karaokea. 

Kyseessä on avoin tapahtuma, kaikki veneilijät ovat tervetulleita mukaan. Ilmoittautuminen tapahtuu Meripelastusseuran Internet-sivujen kautta, josta löytyvät tarkemmat ohjeet: 

http://satamanvalot.meripelastuslpr.net/ 

Sataman Valojen aikataulu on näkyvissä kaupungin tapahtumapalvelujen Internet-sivuilla, tapahtuman sivuilla ja Facebookissa.

Kulttuurivalopalkinto

Taidekoulu Estradi myöntää aiempien vuosien tapaan Sataman Valot -kulttuurivalopalkinnon. Palkitsemisen perusteena on yksityisen henkilön tai yhteisön kulttuuriin liittyvä teko - tärkeä ja koskettava, ja josta voidaan olla pysyvästi ylpeitä kotiseudullamme.

Juhlavuoden valaistuskilpailu rantayrittäjille

Satama-alueen rantayrittäjät ovat osallistuneet kiitettävästi vuosittaiseen valaistuskilpailuun, jossa yleisö äänestää illan näyttävimmän toteutuksen. Tänä vuonna haastetaan yrittäjät loihtimaan ympäristöönsä oikean juhlavuosivalaistuksen. Paras palkitaan juhlallisin elein.

Valokuvauskilpailu

 Lappeenrannan kaupunki julistaa juhlavuoden kunniaksi kaikille avoimen Sataman Valot 10 v -valokuvauskilpailun, jossa kuvaajat bongaavat tapahtumaan liittyviä, itselleen kiehtovia kohteita. Kilpailu kestää 29.8.-1.9.2015. Kuvien tiedostokoon on oltava vähintään 4 Mt. Kuvamateriaali lähetetään osoitteeseen: lappeenranta.event@lappeenranta.fi. Saaduista kuvista julkaistaan kuvakooste kaupungin tapahtumapalvelujen Internet-sivuilla ja kolme parasta kuvaa palkitaan. Lappeenrannan kaupunki lunastaa kuvat kaikilla käyttöoikeuksilla. Kaupunki varaa itselleen oikeuden lunastaa parhaiden kuvien käyttöoikeudet itselleen kuvaajien kanssa erikseen sovitulla hinnalla.

 Lisätietoja:

Taidekoulu Estradi
Ritva Aalto p.050 556 7692, Leena Talasmo p. 044 503 1259

Veneiden valoparaati:
Jorma Grönlund, puh. 040 568 4217
jormagronlund@yahoo.com

Liitetiedostot

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs