Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Philae löydetty

Ilmatieteen laitos

Philae löydetty

Tiedote.
Julkaistu: 05.09.2016 klo 18:57
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Juuri ennen Rosetta-mission päätöstä Rosetta-luotaimen kamera on onnistunut löytämään paikan, johon Philae-luotain piiloutui laskeutuessaan komeetta 67P/Churyumov–Gerasimenkon pinnalle marraskuussa 2014.

 Philae-laskeutuja on tuoreiden OSIRIS-kameran kuvien mukaan päätynyt pimeään halkeamaan komeetan pinnalle. Philae havaittiin kuvista, jotka on otettu 2,7 kilometrin päästä pinnasta.

Kuvista nähdään myös Philaen asento, joka selittää sen, miksi yhteydenpito laskeutujaan osoittautui vaikeaksi laskeutumisen jälkeen 12 marraskuuta 2014.

”Tämä on jymyuutinen ja hieno huipennus Rosetta-missiolle, joka tulee päätökseensä tämän kuun 30. päivä, jolloin itse Rosetta-luotain törmää komeetan pintaan”, toteaa Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Minna Palmroth.

Philae on edellisenkerran nähty, kun se laskeutui komeetan pinnalle. Laskeutuminen komeetan pinnalle oli kuitenkin epätasainen ja useampien pomppujen jälkeen Philae päätyi nykyiseen piilopaikkaansa.  Philae onnistui olemaan yhteydessä Rosettaan kerran kesä- ja heinäkuussa 2015, jolloin komeetta tuli lähemmäksi aurinkoa ja siitä saatu lisäenergia herätteli Phialen unesta, johon se vaipui kolme päivää laskeutumisen jälkeen.

Philaen tarkka sijainti ei kuitenkaan ole ollut tiedossa tähän päivään saakka. Saadun datan avulla sijainti on voitu määritellä melko hyvin. Arvioitu paikkaa on voitu tutkia nyt OSRIS-kameran uusista kuvista, jotka ovat olleet riittävän tarkkoja Philaen tunnistamiseen.

Lisää tietoa ja kuvia löytyy ESAn verkkosivuilta, osoitteesta esa.int

Lisätietoja

Ilmatieteen laitos: Tutkimusprofessi Minna Palmroth, puh. 040 5311 745, minna.palmroth@fmi.fi

ESA Rosetta mission manager, Patrick.martin@esa.int

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Lisätietoja ja aiheeseen liittyviä kuvia saa Ilmatieteen laitoksen viestinnästä, puh. 029 539 2231, viestinta@fmi.fi

 

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs