Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Parvekkeet kesäkuntoon

Parvekkeet kesäkuntoon

Tiedote.
Julkaistu: 10.05.2016 klo 10:00
Julkaisija: Puutarhaliitto ry

Nyt parvekkeet kukoistamaan

 

Toukokuu on parasta aikaa viheriöittää parveke kesäkuntoon. Lasitetuilla parvekkeilla kesäkauden voi aloittaa yleensä jo toukokuun alussa. Avonaisilla parvekkeilla ja Etelä-Suomea pohjoisempana kasvien istutusta kannattaa siirtää toukokuun loppuun tai kesäkuun alkuun riippuen lämpötiloista.

Suunnitelma kesähuoneesta

Ensimmäisenä kannattaa päättää, mitä haluaa parvekkeeltaan? Onko se trooppinen keidas, perinteinen kukkaparveke, tyylikäs olohuone vaiko vehreä hyötykasvihuone? Seuraavaksi pitää ottaa huomioon parvekkeen olosuhteet. Mihin ilmansuuntaan se avautuu, sen koko ja tuulisuus?  Tämän jälkeen mietitään istutusruukut, mullat ja kasvit. Lisäksi on hyvä miettiä jo etukäteen, miten parveke pidetään kukoistavana koko kesäkauden syksyyn asti?

Parvekkeella onnistut parhaiten seuraavien keinojen avulla:

  1. Valitse riittävän tilavat ja hyvät altakasteluruukut, jolloin kasvit selviävät lämpimistä jaksoista ja kasvavat hyvin. Isommat kasvit tarvitsevat hyvää multaa vähintään kolme litraa kasvia kohden. Pienillekin pitää varata noin litran verran. Koko multaa ei ole pakko uusia vuosittain.
  2. Anna hyvä peruslannoitus ja sekoita multaan valmiiksi kastelukiteitä, jolloin kasvit viihtyvät paremmin. Peruslannoitukseksi sopivat lannoitepuikot tai esim. kanankakkarakeet.
  3. Hyödynnä parveke monipuolisesti. Parvekkeelle sopivat amppelit, seinätelineet, köynnökset, laatikot ja erilaiset ruukut. Useinmiten sieltä löytyy myös sopivaa varjoa varjossa viihtyville kasveille.
  4. Mieti kastelun tarve ja sen järjestelyt etukäteen. Kysy rohkeasti naapuriapua loman ajaksi, se helpottaa paljon, mutta altakasteluruukkujen ja erilaisten kastelujärjestelmien avulla selviää hyvin viikon tai kahden poissaolosta, jos parveke ei ole erityisen paahtava. Loman ajaksi mahdolliseen lasitukseen kannattaa jättää rakoja, jotta lämpötila ei nouse liikaa. Paahteisimmilta paikoilta kasvit kannattaa siirtää varjoon. Esimerkiksi amppelit voi nostaa varjoon ja laittaa vaikka pesuvadille, jonka pohjalle laitetaan vettä. Ennen lomaa monen kasvin latvusta voi myös leikata, jolloin haihdutus vähenee. Kasvit voivat jopa uusiutua loman aikana.

Trooppisen puutarhan saa loihdittua parhaiten käyttämällä hyväksi kaikkia parvekkeen osia ja valitsemalla isolehtisiä ja reheviä kasveja. Hyviä valintoja ovat kanariankrassi, kelloköynnös, begoniat, bataatit, pasuunakukat ja koristetupakka.

Perinteiselle kukkaparvekkeelle valitaan tuttuja ja hyviä kasveja, varjoon ahkeraliisoja, hortensioita, hopealankaa ja verenpisaroita. Valoon sijoitetaan puolestaan pelargoneja, samettiruusuja, miljoonakelloja, timanttikukkia ja lobelioita.

Tyylikäs viherolohuone rakennetaan isojen ruukkujen varaan, joihin istutetaan koristeheiniä, veritraakkipuita tai palmuja. Uudenguinealiisat ja lumihiutaleet tuovat arvokasta väriä ja kontrastia istutuksiin.

Hyötykasviparvekkeen seinällä kasvavat erilaiset yrtit ja amppeleissa roikkuvat kirsikkatomaatit. Ruukuissa voi kasvaa chilejä, maissia tai vaikkapa bataatteja. Mikään ei estä myöskään omien varhaisvihannesten ja –perunoiden kasvattamista .

Kesän aikana on hyvä tehdä muistiinpanoja ja kuvia onnistumisista ja myös huonoista valinnoista. Seuraavana vuonna muistiinpanot kannattaa kaivaa esille ja luoda uusi omannäköinen parveke. Jokainen vuosi on elämyksiä ja kokemuksia rikkaampi!

 

Lisätietoja:  Timo Taulavuori, Puutarhaliitto ry, p. 0407453005 tai timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi

Puutarhaliitto kasvattaa hyvinvointia. Puutarhaliiton toiminta-ajatuksena on varmistaa kotimaiselle puutarhaelinkeinolle riittävät toimintaedellytykset sekä parantaa kansalaisten hyvinvointia tasokkaan puutarhatuotannon, viheralan palveluiden ja puutarhaharrastuksen kautta. Tavoitteena on edistää yritys- ja harrastustoiminnan elinvoimaisuutta ja sitä kautta tehdä maasta ja sen kaupungeista vetovoimaisempia ja parempia paikkoja elää, asua ja vierailla.  

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs