Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Oulun kauppatori uudistuu: Torialueen ideakilpailun voittoon Ou-Luups

Oulun kaupunki yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut

Oulun kauppatori uudistuu: Torialueen ideakilpailun voittoon Ou-Luups

Tiedote.
Julkaistu: 17.12.2015 klo 13:00
Julkaisija: Oulun kaupunki yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut

TIEDOTE 17.12.2015   

Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelujen sekä Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnan järjestämän ideakilpailun kauppatorin ja sitä ympäröivän alueen kehittämiseksi on voittanut kilpailutyö nimeltä Ou-Luups. Kilpailuun saapui seitsemän arkkitehtiopiskelijoiden laatimaa ehdotusta ja töiden taso oli tuomariston mukaan erinomainen.

Ideakilpailussa haettiin uusia ja ennakkoluulottomia ratkaisuja torialueen ja kaupunkikeskustaa myötäilevän rantavyöhykkeen kehittämiseen. Tehtävänä oli suunnitella Oulun keskustaan mielenkiintoinen, toiminnallisesti monipuolinen ja korkeatasoinen torialue lähirantoineen.

Torialueen väljyys ja keskeneräisyys on huomattu kaikissa kilpailutöissä”, toteaa tuomariston puheenjohtaja, apulaiskaupunginjohtaja Matti Matinheikki. ”Ehdotuksissa lähestytään torin kehittämistä eri tavoin. Osassa esitetään melko pieniä muutoksia nykytilanteeseen, osassa taas päädytään rohkeisiin ratkaisuihin täydennysrakentamisen ja torin toiminnallisuuksien osalta, Matinheikki jatkaa.

Kaikissa kilpailutöissä etsitään ratkaisua torialueen rajaamiseen tai jakamiseen pienempiin kokonaisuuksiin. Lähes kaikki ryhmät ovat sijoittaneet torialueen reunassa sijaitsevan hotellin eteen konferenssikeskuksen. Ou-Luups-voittajatyössä kauppatori on jaettu aukioihin ja Toripolliisi-patsas on saanut uuden sijainnin.

Ou-Luups-ehdotuksen ansiot ovat torialueen monipuolisessa ideoinnissa sekä selkeässä, tasapainoisessa ja harkitussa rantavyöhykkeen täydennysrakentamisessa”, sanoo Oulun yliopiston edustajana tuomaristossa toiminut koulutusrehtori, professori Helka-Liisa Hentilä.

Ou-Luups-ehdotus palkittiin 3000 eurolla. Voittajaehdotuksen takaa löytyvät maisterivaiheen opiskelijat Raquel Lima (Portugali), Siiri Murtola (Suomi) ja Benjamin Darbot (Ranska). Muita ehdotuksia ei asetettu paremmuusjärjestykseen.

Erityisen tyytyväinen tuomaristo on ideoihin, joita töissä esitettiin ranta-alueiden ja kauppatorin molemmin puolin sijaitsevien saarien kehittämiseksi. Ehdotuksissa alueet on osoitettu asumiseen, virkistykseen ja lomailuun, minkä lisäksi rantavyöhykettä on täydennetty pienillä keinosaarilla Kiikelin tapaan. Ratkaisut luovat kokonaan uuden keinon Oulun merellisen identiteetin vahvistamiseksi.

Tuomaristo painottaa, että ideakilpailun luonteen vuoksi ehdotuksia tulee tarkastella periaatteellisina ratkaisuina yksityiskohtaisten suunnitelmien sijaan. Tuomariston mukaan kilpailutyöt tarjoavat erinomaiset lähtökohdat kansalaiskeskustelulle torin tulevaisuudesta. Seuraavassa vaiheessa torialueen kehittämisestä kysytäänkin suoraa kuntalaisilta, päättäjiltä ja yrittäjiltä.

Kilpailutyöt

Näytteitä kilpailutöistä löytyy verkkosivulta www.ouka.fi/tori. Jokaisesta työstä on valittu neljä kuvaa, joista voidaan tarvittaessa toimittaa painokelpoiset versiot (Terttu Mikkola, Terttu.Mikkola@ouka.fi).

Verkkosivulla voi äänestää omaa suosikkiaan tammikuun puoleen väliin saakka.

Kilpailutyöt ovat nähtävillä myös Ympäristötalolla (Solistinkatu 2) kuukauden ajan (17.12.2015–17.1.2016).

Tuomariston kokoonpano

  • Matti Matinheikki, puheenjohtaja, apulaiskaupunginjohtaja, Oulun kaupunki
  • Riikka Moilanen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Oulun kaupunki
  • Risto Kalliorinne, yhdyskunta- ja ympäristölautakunnan pj, Oulun kaupunki
  • Kari-Pekka Toivonen, taiteellinen johtaja, Oulun kaupunginteatteri
  • Henna Ukonmaanaho, johtaja, Liikekeskus ry.
  • Helka-Liisa Hentilä, professori, arkkitehti SAFA, Oulun yliopisto
  • Rainer Mahlamäki, professori, arkkitehti SAFA, Oulun yliopisto
  • Mikko Törmänen, kaupunkisuunnittelun johtaja, arkkitehti SAFA, Oulun kaupunki
  • Jari Heikkilä, kaupunginarkkitehti, arkkitehti SAFA, Oulun kaupunki
  • Pasi Heikkilä, kaupungininsinööri, Oulun kaupunki

Lisätietoja:  

Matti Matinheikki, tuomariston puheenjohtaja, apulaiskaupunginjohtaja, Oulun kaupunki: e-mail: Matti.Matinheikki@ouka.fi, p. 044 703 1112

Helka-Liisa Hentilä, koulutusrehtori, professori, arkkitehtuurin tiedekunta, Oulun yliopisto: helka-liisa.hentila@oulu.fi, p. 040 837 5527

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs